Hakutermi: Kirurginen suu-nenäsuojain


Elämää maskin kanssa

30.10.2020 • Kirjoittaja: Kaija-Kristiina Törmä

maski-3,web

Onko mikään puhuttanut Suomea koko koronapandemian ajan niin paljon kuin maskit? Itse olen luottanut lääkäriystävääni Leenaan, joka on mm. anestesiologian erikoislääkäri ja puhunut maskien puolesta pandemian alusta pitäen. 

Ensimmäisen aallon aikana ongelma vain oli se, että maskejahan ei ollut saatavana. Piti ottaa omat keinot käyttöön. Näppäränä tyttönä päättelin, että pölyimuripussin läpi ei voi päästä pieninkään virus. Taittelin pussin nenän ja suun eteen, sidoin sen tiukasti huivilla kiinni ja astuin kauppaan. Hyvin nopeasti huomasin, että myöskään hiilidioksidi ei päässyt viritelmäni läpi. Pyörtymisen rajamailla hoipuin ulos, kiskaisin maskin pois ja haukoin ilmaa kuin kala kuivalla maalla.

Ulkomaisesta verkkokaupasta tilasin hätäpäissäni polyesterimaskin ja puuvillamaskin. Samoihin aikoihin paikallinen rautakauppa ilmoitti saaneensa erän hengityssuojaimia venttiilillä. Säntäsin heti ostamaan kaksi sellaista. Verkosta hankitut maskit jäivät lopulta käyttämättä, sillä en oikein pystynyt luottamaan niiden laatuun.

Vuorottelin kahdella hengityssuojaimella, kunnes kesän mittaan alkoi erilaisia maskeja virrata markkinoille. Apteekista ostin kertakäyttöisiä kirurgisia suu-nenäsuojaimia. Ne ovat kevyempiä kuin hengityssuojaimet eivätkä jätä painaumia kasvoihin. Pitkätukkaisena saan ne korvalenkkien ansiota paljon helpommin kasvoille kuin hengityssuojaimet, joiden lenkit pitää laittaa korvien taakse pään kautta. FFP2-merkittyinä hengityssuojaimet tosin suodattavat viruksia tehokkaammin kuin kirurginmaskit, joten tilanteen mukaan nekin ovat edelleen käytössä. 

Venttiilin ansiosta hengitys tuntui ensin kulkevan paremmin hengityssuojaimen kuin kirurginmaskin läpi. Puhuminenkin oli helpompaa eivätkä silmälasit huurtuneet. Kun kuulin vinkin nenä-suusuojaimen kuminauhojen ristimisestä korvien taakse, se toimi yhtä hyvin kuin hengityssuojain. Ristikkäin sidotut kuminauhat muotoilevat kanavat maskin sivuille. Hengitysilma kulkee niiden kautta sen sijaan, että se kulkeutuisi ylöspäin silmälasien linsseille. Huulipunakaan huulissa ei enää sotke suojainta, sillä sidonta jättää pienen kuvun suun eteen. VTT:n tuoreen tutkimuksen mukaan kertakäyttömaskit kestävät jopa 10 pesua. Ihan loistavaa, nyt saan suojainjätettäkin vähennettyä!

Mikään maski ei tietenkään voi antaa täydellistä suojaa. Hyödyt riippuvat paitsi maskin laadusta myös siitä kuka, miten ja missä tilanteessa sitä käyttää. New England Journal of Medicine –tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan maskia käyttämällä ”virusannos” voi kuitenkin jäädä vähäiseksi, jolloin oireet voivat olla lievempiä kuin suojaamattomilla. – Mitä isompi määrä virusta, sitä huonommin ihmisen luontainen immuunijärjestelmä pystyy virusta torjumaan. Tämä on tuttu ilmiö myös muista infektioista, sanoo Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.

Lisäksi maskit muistuttavat meitä jaetusta vastuusta. Jokaisen omalla käyttäytymisellä on väliä ja jokainen voi vähentää sitä riskiä, että Suomi sulkeutuisi uudelleen.