Hakutermi: Aurinkovoiteet


Ihana valo!

17.06.2019 • Kirjoittaja: Kaija-Kristiina Törmä

rannalla,web

Onko valoa ihanampaa? Vuodenajallakaan ei ole niin väliä, kunhan aurinko paistaa! Kasvien lailla ihmiset kurottautuvat valoon pitkän pimeän vuodenajan jälkeen. Itse en kyllä silloin aurinkovoiteita muista miettiä. No, ehkä keskikesällä. Enkä oikein silloinkaan, koska kuulun kolmanteen ihotyyppiin. Nämä suomalaiset ovat ruskeatukkaisia ja harmaa- tai ruskeasilmäisiä. He kestävät aurinkoa suhteellisen hyvin, palavat joskus ja ruskettuvat herkästi. 

Lapsena en palanut koskaan, vaikka vietimme veljeni ja leikkitovereideni kanssa kaiket kesät pääasiassa ulkona. En muista muidenkaan kotitaloni lasten palaneen - kuuluivat he mihin ihotyyppiin tahansa. Ei silloin ihotyypeistä tiedetty eikä aurinkovoiteita tainnut edes olla. Ainakaan niitä ei yleisesti käytetty. Voisiko auringon ultraviolettisäteily olla ilmastonmuutoksen myötä nykyisin Suomessa polttavampaa kuin ennen?

Ensimmäisen kerran paloin nuorena aikuisena kaukomailla, jossa aurinko paahtaa kuumemmin kuin meillä kotimaassa. Suosituissa lomakohteissa, kuten Välimeren maissa, Thaimaassa ja Kanariansaarilla UV-indeksi voi olla voimakkaimmillaan yli kaksinkertainen Suomen kesään verrattuna. En älynnyt ottaa sitä huomioon, koska auringon haitoista ei tuolloin erityisemmin puhuttu. 

Onneksi en silloinkaan kärähtänyt kokonaan, mutta olkapäät ja dekoltee punoittivat pahasti. Nenäkin näytti kärsineen. Kun joku kohta ihossa palaa kerran, se palaa herkästi myöhemminkin. Tämänkin olen oppinut kantapään kautta ja yritän muistaa rasvata nuo kohdat huolella.

Aurinkovoiteiden käyttö on silti rassanut minua niiden sisältämien kemikaalien takia. Osa niistä on ns. hormonihäirikköjä. Uusi yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että aurinkovoiteiden kemikaalit todellakin imeytyvät ihmisen verenkiertoon. Ei tunnu kivalta, koska ihmisen elimistön sisältämien kemikaalien määrä on muutenkin kasvanut vuosi vuodelta. Lisäahdistusta aurinkorasvojen käyttöön tuo niiden vesistöjä kuormittava vaikutus. Maailman vesistöihin huuhtoutuu vuosittain noin 15 000-20 000 tonnia aurinkovoiteita, mikä saastuttaa meriä ja vahingoittaa koralliriuttoja. Kamalaa…

avene1,web

Onneksi kosmetiikkateollisuus on alkanut ottaa ympäristövaikutukset vakavasti! Monet alan yritykset ovat esimerkiksi luopuneet paljon puhutuista mikromuoveista. Aurinkovoidepuolella Avène lanseerasi jo toissa vuonna sarjan, joka ei sisällä lainkaan vesistöjä kuormittavia silikoneja eikä vesiliukoisia aurinkofilttereitä. Myös kemiallisten filttereiden määrä ja pitoisuus on tuotteissa minimoitu. Suojavaikutus on silti tehokas. Mahtavaa!

Kun luin tästä, marssin oitis ostamaan näitä kotiapteekkiini. Tuotteet erottuvat helposti apteekin hyllyltä oranssista väristään. Sarjaan kuuluu monia vaihtoehtoja, joista löytyy varmasti sopiva valmiste juuri itselle. Apteekista kannattaa kysyä neuvoa, sillä ainakaan minä en tiennyt minkä tuotteen olisin valinnut. Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja voi olla Avènen lisäksi muillakin kosmetiikkavalmistajilla, koska uusia aurinkotuotteita tulee joka kesä markkinoille. Tästäkin kannattaa jututtaa apteekin henkilökuntaa.