Vauva tuli taloon

  • elanyt

Isyyspakkaus-blogia pitävä Tommi kirjoitti Apoteekki-lehteen jutun isyydestä ja isäksi tulemisesta. Kirjoittaessa Tommi palasi takaisin hetkeen 2,5 vuotta sitten, kun hänen esikoisensa syntyi.

Tyttäremme syntyi kauniina kevätpäivänä vajaat kolme vuotta sitten. Odotus oli kestänyt enemmänkin kuin sen yhdeksän kuukautta, ja tunne, kun kuulin ensimmäisen parkaisun oli epätodellinen.

En itse asiassa edes ymmärtänyt ensin, että se pieni sotkuinen möykky oli lapsemme, mutta siinä hän yhtäkkiä oli. Tärisevä pieni rääpäle, surkeana ja täysin avuttomana kätilön käsissä.

Olin ajatellut etukäteen, että vierittäisin tuossa tilanteessa muutaman onnen kyyneleen, mutta tunne oli enemmänkin hämmentynyt ja huolestunut: Siis onko tuo pieni vaalea olio todella minun lapseni? Onkohan sillä kaikki hyvin? Sen jälkeen utelias: Kuka sinä oikein olet? Ja lopulta suojeleva: Hei, nyt vieraat ihmiset, näpit irti, se on minun tyttäreni!

Kun lapsi oli putsattu ja hänet asetettiin äitinsä rinnalle, hän rauhoittui. Siinä me sitten ihmettelimme toisiamme, kaikki kolme, jonkin määrittelemättömän ajan. Sitten siirryin kylvettämään häntä. Puin hänet pieniin vaatteisiin ja hän jäi nukkumaan sairaalan kärryihin.

Kun tyttö syntyi, hän tuntui täysin omalta heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Kuin olisin tuntenut hänet aina. Rouva katseli ihaillen, miten luontevasti kanniskelin ja puin häntä, vaikka minulla ei ollut ensimmäistäkään aiempaa kokemusta vauvoista. Tuntuu hassulta, että vain paria kuukautta aiemmin olin miettinyt vakavissani, osaisinko olla lainkaan lapsen kanssa.

En ymmärtänyt aiemmin, miten voimakas tunneside omaan lapseen voi liittyä. Se saattoi iskeä kesken työpäivän fyysisenä ikävänä ja huolena siitä, onko kaikki hyvin. Kun olin töissä ja vaimoni kotona lapsen kanssa, pyysin häntä useamman kerran lähettämään minulle kuvan tytöstä. Sitten ihailin ja esittelin kuvaa työkavereilleni.

Jäin myöhemmin lapsen kanssa hoitovapaalle tytön ollessa kahdeksan kuukauden ikäinen. Sen olin päättänyt jo ennen hänen syntymäänsä, sillä halusin päästä kokemaan myös vauva-arjen. Vietin kotona reilut puoli vuotta – ja olin kuin lomalla. Lapsi nukkui kahdet päiväunet päivässä, söi hyvin ruokaa ja nukkui öisin kymmenen tai yhdentoista tunnin yöunet. Silläkin uhalla, että saan jonkun vihat päälleni muistelen itsekin levänneeni silloin paremmin kuin aikoihin sitä ennen tai sen jälkeen.

Nyt jälkikäteen ajattelen, että kotona olisi voinut viettää pidempäänkin, ja muistelen kotona viettämääni puolta vuotta aikuiselämäni parhaana ajanjaksona. Kaikki tuntui silloin helpolta ja mihinkään ei ollut kiire. Lapsi kasvoi ja kehittyi hurjasti, ja sain olla todistamassa esimerkiksi sitä, miten hän otti ensimmäiset askeleensa.

Tästä on kuitenkin jo kulunut tovi, ja nyt meillä on kaksi ja puolivuotias pikkuneiti, jolla on hyvin voimakas oma tahto, ja arki on aikamoista tunnevuoristorataa.

Kun tiedustelen häneltä, haluaisiko hän pallomekon vai perhosmekon, hän vastaa: ”Eiku haluan rusettimekon.” Kun mekkoa sitten puetaan päälle, hän toteaa: ”Eiku haluan hameen.” Ja sitten, kun olemme viimein valmiit lähtemään ja hänen pitäisi kiivetä rattaisiin, hän ilmoittaa: ”Eiku haluan kävellä.”

Uhkailu, kiristys ja lahjonta. Kai ne vain kuuluvat taaperoperheen elämään.

Onneksi arjessa on myös huippukohtansa. Tyttö osaa olla maailman suloisin pieni ihminen, joka laulaa, tanssii, kiipeilee, nauraa, suukottelee, halailee, kujeilee, höpöttelee, haluaa syliin ja kyselee hassuja.

Ja kun käyn illalla nukkumaan mennessäni tarkistamassa, että hänellä on yhä peitto päällään, hän on yksinkertaisesti maailman kaunein olento nukkuessaan siinä pieni suu törröllään, pehmolelu kainalossa.

Fakta: Isän vapaat

  • Isyysvapaata voi pitää enintään 9 viikkoa.
  • Lisäksi isä tai äiti voi pitää vanhempainvapaata 158 arkipäivää eli reilut puoli vuotta. Vapaat voi myös jakaa vanhempien kesken.
  • Vanhempainvapaan jälkeen isä tai äiti voivat vuorotellen jäädä hoitovapaalle tai sopia työnantajan kanssa osittaisesta hoitovapaasta.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje