Vanhemman alkoholismi jättää syvät jäljet

  • AA0618_ela_nyt

Aikuisen juominen aiheuttaa lapsessa turvattomuutta ja pelkoa. Alkoholismin trauma voi kulkeutua sukupolvien yli. Sen voi purkaa avoin keskustelu ja halu ymmärtää, sanoo Ani Kellomäki.

Äiti oli juonut liikaa. Hänen tyttärensä oli äidiksi tultuaan alkanut itse juoda liikaa. Nyt jo ketjun kolmas, tyttärentytär ja tytär, joi liikaa.
Olin taannoin luennoimassa lapsiperheissä ­tapahtuvasta juomisesta. Puheenvuoroni päätyttyä juttusilleni tuli nainen yleisöstä. Hän kertoi kasvaneensa liikaa juovan vanhemman lapsena, päätyneensä itse alkoholistiksi ja joutuvansa nyt, jo raitistuttaan, seuraamaan vierestä tyttärensä juomista.

Kohtaaminen nosti vedet silmiin ja puristi navan selkärankaan. Tuon koruttoman ketjun keskimmäinen puhui samaan aikaan niin kauniita ja särkeviä sanoja, että hetkemme jäi mieleeni pysyvästi. Pakahduin siitä rohkeudesta, jolla nainen elämästään minulle kertoi. Samalla surin sitä, että hänen kokemuksensa on tässä maassa niin paljon yleisempi kuin haluaisimme myöntää. Alkoholi sivaltaa syvältä sukupolvea toisensa perään. 

Oli varmasti hyvin vaikeaa tulla jakamaan kokemus kanssani. Olin juuri puhunut suoraan aiheesta, josta puhutaan suoraan melko vähän: niistä haavoista, joita lapseen jää, kun kaikkein läheisimmät satuttavat teoillaan ja sanoillaan. Siitä, miten moni vielä aikuisenakin kantaa niitä kipuja matkassaan. Siitä alati uusiutuvasta kysymyksestä, joka monen kosteikon kasvatin sisällä kytee vielä vanhuksenakin: miksi minä en ollut tarpeeksi tärkeä lopettamaan äidin tai isän juomista?

Naisen silmistä näki, että sanani olivat menneet ytimiin asti. Hän oli elänyt kivun keskellä koko ikänsä. Kokenut ensin lapsen tuskaa, sitten
aiheuttanut tuskaa lapselleen ja kantoi nyt huolta lapsensa itsetuhoisesta käyttäytymisestä.

On vaikea edes kuvitella, miten paljon pahaa oloa yhdistelmä voi aiheuttaa.

Maailmassa, joka helposti hakee vain istujia syyllisten ja syyttömien penkeille, nämä tarinat jäävät pimentoon. Ulkopuoliselle yksittäisen ihmisen huonona valintana näyttäytyvät kuviot ovat paljon monisyisempiä vyyhtejä, paljon inhimillisempiä ja paljon vaikeammin avattavissa. Inhimillisissä kohtaloissa istutaan monilla penkeillä yhtä aikaa.

Alkoholismin aiheuttama kipu pitää käsitellä 

Naisen kertomuksessa roihusi myös tukeva toivo. Hän oli kohdannut lapsuutensa kokemukset ja myös tuhoisan käyttäytymisensä kysymykset. Ja mikä tärkeintä, hän oli nyt valmis auttamaan tytärtään kohtaamaan sen kivun, jonka oli itse aiheuttanut. Tunsin jättimäistä ylpeyttä tämän naisen puolesta. ­Minkälaista valtavaa, harvinaista rohkeutta vaatiikaan suostuminen noin kiperän kipukimpun selvitystyöhön.

Rohkaisin naista toteamalla, että myöhäistä ei ole koskaan. Kirjoittaessani kirjaani Kosteus­vaurioita ­– Kasvukertomuksia pullon juurelta haastattelin kymmeniä liikaa juoneiden vanhempien kanssa varttuneita. En kohdannut yhtäkään, joka ei olisi ollut valmis istumaan yhteisen pöydän ääreen puhumaan menneitä helpommaksi, jos vanhemmalla oli siihen aito halu ja vilpitön valmius. Äidin ja isän kaipuu ja halu ymmärtää asui aikuisissakin lapsissa vahvana. Minusta se on syvästi lohdullinen ajatus.

Vaikka keskusteluyhteyden löytäminen vaatii kaikkein kipeimpien vaiheiden läpikäymistä, se myös lievittää kaikkein pahinta tuskaa. Se ei helpota vain omaa ja toisen oloa vaan kaikkien tulevien polvien elämää samalla kertaa. Se on melkoinen tilaisuus käytettäväksi.

Luin jonkun viisaan sanoneen, että kipu matkaa suvussa niin kauan, kunnes joku rohkenee käsitellä sen. Haluan uskoa siihen. Alkoholinhuuruinen tarina ei katkea haihtumalla. Aika ei näitä haavoja useinkaan riitä parantamaan. Ne parantaa rohkeus katsoa ­kokemaansa päin ja halu yrittää ymmärtää jotain hyvin vaikeasti ymmärrettävää, syyllisiä etsimättä.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje