Vaihtoehtohoidoksi musiikkia

  • AA0319_Kuustonen

Mikko Kuustonen manipuloi mieltään ja kehoaan musiikin avulla ja suosittelee samaa myös muille.

Jos apteekissa olisi levyhylly tai biisidosetti, saisimme kaupan päälle sekä rentoutusta että energiaa, ja farmaseutti voisi rohkaista kokeilemaan vaihto-ehtoiseksi hoidoksi musiikkia.

Apteekin hyllyltä pitäisi saada myös musiikkia. Apteekissa voisi vähintään olla viulisti tuulikaapissa tai stemmoja hyräilevä henkilökunta. Kun levyhyllyt ovat muualta kadonneet, olisi apteekeilla markkinarako, sillä musiikin hyvää tekevä voima on tutkijoidenkin mukaan kiistaton: aivojen aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuvat ja jopa dementiaa sairastavan mieliala kohenee muistin virkistyessä. Sopiva annos oikeanlaista musiikkia lievittää stressiä, masennusta ja kipua.

Musiikin harrastaminen ja erityisesti laulaminen toimii vielä tehokkaammin. Jopa aivojen massan on todettu lisääntyvän, kun emotionaalinen ja kognitiivinen toimintakyky paranee. Ehkä addiktio olisi tällä hoitopolulla jopa hyväksi.

Musiikki tehoaa nopeasti. Se läpäisee koko kehon vaikuttaen lihasjännitykseen ja hengitykseen. Jos vauhtisi on liian kova, löydät takuulla teoksen,  joka auttaa elimistöäsi palautumaan ja löytämään oikean tempon. Rauhoittavan musiikin vaikutus näkyy sykkeen ja verenpaineen laskuna. Itse huomaan tosin kuulevani myös paljon musiikkia, joka saa verenpaineeni kohoamaan – mutta sitä varten on virtakytkin.

Käytän tietoisesti musiikkia mieleni ja kehoni manipulointiin. Kuvio on yksinkertainen; kuuntelen musiikkia, joka tuntuu hyvältä. En kuuntele musiikkia, joka häiritsee. Valinta on aina hetkestä kiinni ja perustuu vain oman kehon kuuntelemiseen. Usein valinta on hiljaisuus, toisinaan raivokas bluesgroove, joka vie mukanaan. Jos tarvitsen täsmäiskuja, poimin lauluja joilla on selkeä muistijälki elämässäni. Kaipaan arkeeni paljon musiikkia ilman sanoja ja etsin mimimalistista ilmaisua. Olen myös löytänyt äänimaisemia, jotka auttavat keskittymään tai ainakin sulkemaan häiritsevää melua pois. Yllättävimmät terapoinnit löydän niistä hetkistä, kun edessä aukeava maisema kohtaa oikean musiikin. Tapahtuu jotain odottamatonta ja taianomaista, kun elämä saa hetkessä elokuvallisen latauksen.

Tunnelman voi myös tietoisesti rakentaa tekemällä soittolistan junamatkalle tai kävelylenkille. Ääriesimerkkinä muistan leffoja rakastavan ystäväni tyylikkään lahjan, kun hän yhteisellä matkallamme pyysi ajelulle legendaariselle Mulholland Drivelle. Hän oli etsinyt täydellisen instrumentaaliteoksen ja testannut oikean ajoituksen niin, että tultaessa pimeässä illassa metsätien kautta Los Angelesin laakson reunalle äänimaisema pysäytti katsomaan alla aukeavaa valomerta kyyneleet silmissä.

Musiikki palkitsee mielihyväjärjestelmäämme samoin kuin seksi tai saunominen. Dopamiinia virtaa, ja tunteita sen myötä. Koen saavani tupla-annoksia silloin, kun laulun teksti on tasapainossa teoksen kanssa ja kokonaisuus osuu omaan elämäntilanteeseen. Sanat tulevat todeksi, tunnelma ei jätä rauhaan ja parhaimmillaan laulu vie arjen yläpuolelle tarkastelemaan omaa tarinaa uudesta näkökulmasta.

Muistelen Narnia-kirjailija C.S. Lewisin todenneen, että luemme kirjoja, jotta tietäisimme, että emme ole yksin. Koen musiikin täyttävän samaa tehtävää. Lauluntekijänä tiedän myös kokemuksesta, että ihmisten tulkinnat lauluista ovat usein suurempia ja syvempiä kuin omani. Hanki siis hyvä riippuvuus: kuuntele musiikkia.

Lue lisää Mikon kolumneja:

Muistatko lapsuuden hitaat kesät ja oikeat talvet?

Pysyvää muutosta

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje