Treenaa tasapainoa talvella

  • eppu_nuotio_1000x530

Lonkkamurtumasta voi alkaa alamäki, jossa oma pärjääminen heikkenee. Eppu Nuotio kertoo lääkärinsä parhaat neuvot tasapainon kehittämiseen.

Monen vanhan ihmisen alamäki alkaa lonkkamurtumasta. Usein murtuman seurauksena muuttuu koko ­elämä: Leikkaus on suuri, toipuminen ja kuntoutuminen hidasta. Omassa kodissa pärjääminen ei olekaan kenties enää sen jälkeen mahdollista.

Talvi on murtumien sesonkiaikaa, liukkaat kadut saattavat koitua kohtaloksi nuoremmillekin. Kaatuminen tapahtuu melkein aina yllättäen, ja juuri yllätys ­tekee siitä vaarallisen. Sekin, jolla on nopea reaktiokyky, saattaa maata maassa ennen kuin huomaakaan. Jos kaatuu kotona, syynä saattaa olla lattialla makaava koira tai kylpyhuoneen kaakelilattia, matonreuna tai liian alhainen verenpaine.

Tasapainoon vaikuttaa näön ja tuntoaistin ­lisäksi sisä­korvassa sijaitseva tasapainoelin. Se on mitätön ­pieni rakkula, jota ajattelee vain harvoin, jos silloinkaan. Tasapainoon kiinnittää huomiota vasta, kun sen ­kanssa on ongelmia, joko itsellä tai muilla. Kun yksi huojuu ­humalassa, kun toista alkaa huipata helteessä, kun kolmannelle laivan keinunta on liikaa, kun neljäs makaa maassa ihmisjoukko ympärillä.

Mieheni sai kesällä lämpöhalvauksen ja menetti sen vuoksi muutamaksi viikoksi tasapainonsa. Äkkiä tuo ­urheilullinen ja nuorekas kumppani olikin kokonaan ­minun varassani. Käsitin nopeasti, etten osaa oikeaa nostotekniikkaa enkä tiedä edes sitä, kuinka saada mies turvallisesti sängystä vessaan. Kokemus oli pysäyttävä meille molemmille.

Minut leikannut lääkäri kehotti minua vuosia sitten kantamaan mukana pientä muovipussia ja poimimaan kadulla eteen tulevia roskia siihen. Kyseessä oli lääkärin mukaan paitsi yhteisen ympäristön siistimiseen osallistuminen myös välttämätön harjoitus ikääntymisen varalle. Matka päänupista varpaiden kärkiin on kenties elämämme tärkein matka ja joustaminen, taipuminen, venyminen silkkaa itsesuojelua. Yritän noudattaa lääkärin määräystä.

On taivuttava alas, noustava ylös ja taivuttava taas. Monta kertaa päivässä. On laitettava kengät jalkaan ­istumatta alas, kumarruttava solmimaan nauhat. On seistävä yhdellä jalalla hampaita, toisella jalalla hiuksia ­harjatessa. On laskeuduttava lattialle makuulle ja harjoiteltava kyljen kautta ylös nousemista. On otettava se vuosia sitten ostettu tasapainolauta esiin, sillä siellä kaapin perukoilla se ei valitettavasti voi auttaa minua pysymään tasapainossa.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

Nettibanneri_madoton
Nettibanneri_Aco
Nettibanneri_Nicotinel
Nettibanneri_NudriDrink
Nettibanneri_Vichy

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje