Toivoton tapaus

  • 0515_elanyt

Arno Kotro on kyllästynyt lokerointiin, jonka mukaan mies on kehno ja kehityskelvoton.

Näköjään Hjallis Harkimokin liittyi sitten sankkaan joukkoon. Hän totesi hiljattain, että naiset ovat fiksumpia kuin miehet.

Tätähän on kuultu. Tosin joskus asia ilmaistaan suoremminkin. Helsingin Sanomat uutisoi brittiläisestä idioottiteoriasta, jonka mukaan miehet ovat yksinkertaisesti – niin, idiootteja.

Kaikkien mielestä miehet eivät ole idiootteja. Jörn Donnerin mukaan miehet ovat sikoja. Dosentti Terho Pursiainen taas on päätellyt, että miehet ovat loisia. Ja nimenomaan naisten loisia. Esseisti Antti Nylén on puolestaan kertonut pitävänsä manifestista, jonka mukaan mies on epätäydellinen nainen, kykenemätön empatiaan eikä edes mitenkään parannettavissa. Aivotutkija Markku Partinen on eri foorumeilla markkinoinut omaa ilosanomaansa: miesaivot joutavat evoluution roskakoriin. Maailma muuttuu aina vain monimutkaisemmaksi, eikä miehen yksinkertainen aivorakenne riitä sen käsittelemiseen.

Viesti on mennyt perille. Lukion opettajana olen huomannut nuortenkin omaksuneen käsityksen, että miehillä on kehnommat aivot kuin naisilla, ne kuuluisat putkiaivot, ja siksipä miesten ajattelu on kapea-alaista eikä mies pysty tekemään kahta asiaa yhtä aikaa.

Putkiaivopohjalta ponnistaa moni parisuhdeopaskin. Niissä mies tuppaa saamaan alentuvan käsittelyn: ”Nainen, muistathan että mies ei samalla tavalla pysty erittelemään ja sanallistamaan tunteitaan... Hänelle pitää antaa aikaa...”

Media toistelee papukaijamaisesti naisten paremmuutta: naiset ovat ”tutkitusti” miehiä parempia johtajia, asiakaspalvelijoita, sijoittajia, autoilijoita, neuvottelijoita; naiset ovat joustavampia, yhteistyökykyisempiä, vastuuntuntoisempia, luovempia, parempia kuuntelemaan kuin itsekkäät, vallanhimoiset, yksioikoisesti ajattelevat miehet.

Medialle kymmenen pistettä – ja papukaijamerkki.

Ilmiö on hämmentävä. Psykiatri Raisa 
Cacciatoren mukaan me elämme miesmyrkyllisessä ilmapiirissä. Feministi Kaarina Hazard on huomauttanut miesten demonisoinnin menneen jo niin pitkälle, että sanaparista ”tyttö ja setä” tulee lähinnä mieleen soittaminen poliisille.
 
Yksittäisiä miehiä media voi toki nostaa ja ylistää vaikka kuinka, mutta itse mieheys mieluusti patologisoidaan.

Olisikohan ihan mahdotonta kirjoittaa juttuja siinä sävyssä, että naiset ja miehet ovat keskimäärin yhtä lahjakkaita ja älykkäitä? Ja tunnen itseni hölmöksi joutuessani muistuttamaan, että miesten tunne-elämä on aivan yhtä rikasta ja kehittynyttä kuin naistenkin.

Veikkaanpa, että jos jostain muusta ihmisryhmästä kirjoitettaisiin samaan tapaan kuin miehistä, päätoimittajille tulisi tupenrapinat. Miltä näyttäisi asialliseksi uutiseksi tarkoitettu teksti ”Nyt se on todistettu, minkä muutenkin tiedämme: naiset ovat tyhmempiä kuin miehet.”

Ihmiskunnan mustavalkoinen jako kahteen – fiksuihin (mutta sorrettuihin) naisiin ja heitä sortaviin vähän yksinkertaisiin miehiin – on kaikkien vahinko.

Minulla on kaksi lasta, molemmat tyttöjä. En halua kasvattaa tyttäriäni nais- ja mieskliseisiin ja sellaiseen uhrieetokseen, että heidän kohtalonsa on tulla typerien miesten sortamaksi joka käänteessä. Mieluummin soisin heidän kasvavan ajatukseen, että maailma on täynnä fiksuja, tunne-elämältään terveitä ja empaattisia miehiä.

Kun ajattelee niin, naisenkin elämä on kivempaa.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje