Tieto lisää motivaatiota

  • Tiskin_takaa_Kirsi Paulamaki

Vain oikein otettu lääke auttaa, aptekkari Kirsi Paulamäki muistuttaa. 

Asiakkaan ostaessa lääkkeitä apteekista hänelle kerrotaan usein runsaasti tietoa lääkityksiin liittyen. Se on apteekkien lakisääteinen velvollisuus, eli tarkoitus ei ole kiusata asiakasta kysymyksillä tai hämmentää liialla tiedolla. Tieto auttaa hoitoa onnistumaan. Mutta miten tiedon jakaminen apteekissa onnistuu?

Muistan miesasiakkaan, joka tuli tiskille järkyttyneenä. Hän ihmetteli, miten terveestä miehestä tuli muutamassa päivässä monisairas! Hän kun oli saanut yllättäen sydäninfarktin, josta oli selvinnyt nopealla hoitoon pääsyllä, pallolaajennuksella ja tarvittavat lääkkeet käyttöön ottamalla: niitä oli kuusi erilaista. Aikaisemmin mies ei ollut käyttänyt lääkkeitä lainkaan. Lääkkeitä luovuttaessani tiedustelin, mitä lääkäri oli valmisteista kertonut. Mies ei muistanut lääkärin sanoneen mitään: kuinka ihminen voisikaan ottaa lääkitykseen liittyvän informaation haltuun, kun shokki estää ymmärtämisen? Kävin asiat pintapuolisesti läpi, koska enempää mies ei kyennyt ottamaan vastaan. Hän sai kuitenkin mukaansa materiaalia ja ohjeet ottaa vielä yhteyttä lääkäriin.

Viestintä on yleensäkin haasteellista, mutta erilaiset tunnetilat voivat estää sen onnistumisen kokonaan. Kiire, vaikeat termit ja liika tieto johtavat tiedon ytimen katoamiseen. Joskus esteenä on sekin, että kuulija istuu tiskin ääressä luurit päässä somekuplassaan.

Kolesterolilääkettä luovuttaessani tiedustelen siis asiakkaalta, tietääkö tämä miksi lääke ohjeistetaan ottamaan illalla. Moni ei tiedä. Kun kerron, että ilta-annostelu on suotavaa, koska kolesterolia erittyy yöllä päivää aktiivisemmin, asiakas ymmärtää ja haluaa toimia oikein.

Nenäsuihkeen käyttö on monen mielestä vastenmielistä. Huolimattomasti suihkautettu annostelu vähentää lääkkeen tehoa, mutta oikea annostelu on helppoa: suihki sumutetta pullo oikeassa kädessä vasempaan sieraimeen ja vastaavasti pullo vasemmassa kädessä oikeaan sieraimeen. Miksi? Koska siten saat lääkkeen menemään sinne, minne pitääkin: poskionteloiden suuntaan. Ota siis apteekista saatava tieto vastaan – ja vaadi sitä lisää. Apteekista saamasi tieto on varmasti tutkittua ja luotettavaa.

Lue lisää Kirsin kolumneja:

Pelottaako palvelu?

Lääkejätettä vuosittain 100 miljoonalla

Arvostatko hyvää lääkehoitoa?

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje