Sopivatko digimaailma ja ikääntyminen yhteen?

  • AA0318_elanyt_digitalisaatio

Mihin sinä arvioit asettuvasi akselilla diginatiivi–digiänkyrä? Ikääntyessä puoli pitää valita, miettii tiedetoimittaja Petri Riikonen.

Mihin arvioit asettuvasi akselilla diginatiivi–digiänkyrä? Itseni sijoittaisin jonnekin keskikohdan ja natiivin välimaastoon. Olenhan käyttänyt tietotekniikkaa koko työikäni ja olen vapaa-aikanani innokas nettitiedon hakija, sähkökirjojen lukija, videostriimausten katselija ja virtuaalimatkailija. Tallennan valokuvat ja tekstit sähköisesti pilvipalveluihin ja pidän ihmisiin yhteyttä sosiaalisessa mediassa.

Aina olen kuitenkin harkinnut jokaisen uuden digimahdollisuuden kohdalla, hyödyttääkö tai ilahduttaako se minua todella. Haluanko kuluttaa perehtymiseen ja käyttämiseen niin paljon aikaa ja vaivaa kuin on tarpeen? Olen koettanut vältellä aikasyöppöjä systeemejä, joista en oikeasti nauti.

Sisälläni siis asuu jonkinasteinen valikoiva digikriitikko. Nyt olen viisivitonen, mutta miten käynee, kun kunnolla vanhenen? Jaksanko pysyä kärryillä digimaailman yhä uusista ilmenemismuodoista vai vetäydynkö kuoreeni digiänkyränä? Vieraannunko silloin maailman menosta pelkkää änkyryyttäni?

Noita miettiessäni ilahduin, kun löysin brittiläisen ja yhdysvaltalaisen tutkijan artikkelin The wisdom of older technology (non)users (Communications of the ACM, maaliskuu 2018). Artikkeli selvitti nykyisten vanhojen ihmisten syitä olla käyttämättä digitaalisia palveluita. Änkyryys saattaakin olla valikoivaa ja harkitun perusteltua, vaikka ihminen voi mutkikkaita selittelyjä välttääkseen sanoa vain olevansa liian vanha.

Tutkijat havaitsivat, että alalla puhutaan paljon kognitiivisista vaikeuksista: miten esimerkiksi sorminäppäryyden, näkökyvyn tai oppimiskyvyn heikkeneminen vaikuttaa. Vähemmän on hoksattu, että käyttöä ohjaavat myös vanhojen ihmisten vastuuntuntoisuus ja arvot.

Seniori-ikäiset kertoivat olevansa haluttomia tekemään digikeinoin itse asioita, joita he aiemmin olivat oppineet jättämään ammattilaisten vastuulle. He eivät esimerkiksi katsoneet osaavansa hoitaa matkatoimistovirkailijan tai pankkivirkailijan töitä itse, vaan pelkäsivät tekevänsä haitallisia virheitä. Lisäksi he korostivat arvovalintoja: halua tukea henkilökohtaista palvelua digitaalisen automatiikan sijasta, jotta ihmiset eivät menettäisi työpaikkojaan. Lisäksi he varoivat sosiaalista mediaa, jotta eivät tukisi digikiusaajia.

Vastaajat olivat eläneet lapsuutensa, nuoruutensa ja ainakin osan työelämäänsä ilman tietotekniikkaa. He tietenkin arvioivat valintojaan sellaisen yhteisön ja niiden elämänrutiinien pohjalta, joihin olivat kasvaneet.

Omatkin vastuuntuntoni ja arvoni epäilemättä korostuvat ikääntyessäni. Ne kuitenkin johtanevat hieman toisenlaisiin päätelmiin. Uskon uuden tekniikan muuttavan ammatteja ja ihmisten kanssakäymistä vääjäämättä, joten haluan edistää sopeutumista siihen.

Lisäksi olen koko aikuisikäni koonnut rutiineja tietotekniikan ympärille. Sukupolveni ei kuulu diginatiiveihin, mutta olemme sentään jonkinasteisia digikonkareita. Jaksan siis toivoa, että innostun valikoimaan rusinoita digipullasta vielä isovaari-ikäisenäkin. Ainakin haluaisin nähdä, mitä syntyy, kun tekoäly alkaa saavuttaa ihmisaivojen tasoa. Innokkaana virtuaalituristina odotan myös Googlen katunäkymien tulevaisuutta. Muuttuvatko ne live-videoiksi? Ja tuleeko mukaan vaikkapa haju?

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje