Rönsyile opiskellessa

  • AA0418_ela_opiskelu

Kannattaa opiskella mahdollisimman laaja-alaisesti, sillä moni joutuu vaihtamaan ammattiaan maailman muuttuessa, vinkkaa tiedetoimittaja Petri Riikonen.

Koko opiskeluaikani fiksuimman valinnan tein, kun päätin opiskella alaani mahdollisimman laaja-alaisesti. Se osoittautui valtavaksi eduksi, kun myöhemmin vaihdoin ammattia tutkijabiologista tiedetoimittajaksi.

Esitänkin samaa vinkkinä nykyisille ja tuleville opiskelijoille. Koska maailma muuttuu nopeasti, moni joutuu vaihtamaan ammattiaan, ehkä useastikin. Siksi opiskeluaikana kannattaa syventymisen ohella myös rönsyillä.

Miksi kannattaa opiskella vähän sitä sun tätä?

Rönsyily auttaa hahmottamaan, että maailma jatkuu runsaana myös kapean erikoisalan ulkopuolelle. Se päästää kurkistamaan eri tavoin erikoistuneiden ihmisten ajatusmaailmoihin. Se auttaa ymmärtämään maailmaa mahdollisimman laajasti. Se auttaa myös tunnistamaan oman tietämyksen rajoja, mikä ei ole ollenkaan itsestään selvä taito.

Koulumaailmassa, ennen yliopistoa, rönsyily on osa pakettia. Lukiokoulutuksen yleissivistävyydestä puhuttiin jo 1970-luvun lopulla. Siitä puhutaan myös tuoreimmissa eli vuonna 2015 julkaistuissa lukion opetussuunnitelman perusteissa:

Lukiokoulutuksen tehtävänä on laaja-alaisen yleissivistyksen vahvistaminen. – – Lukioaikana opiskelija kartuttaa olennaista ihmistä, kulttuureja, luontoa ja yhteiskuntaa koskevaa tietoa ja osaamista. – – Sivistys on yksilöiden ja yhteisöjen taitoa tehdä ratkaisuja eettisen pohdinnan, toisen asemaan asettumisen ja tietoon perustuvan harkinnan avulla.

Ylioppilaskirjoitukset olivat stressaava rutistus, mutta silti niihin lukemisesta muodostui yksi elämäni innostavimmista oppimiskokemuksista. Koskaan aiemmin ei muistissani ollut samaan aikaan ollut niin laajaa tietokokonaisuutta. Tuntui, että koko maailma oli pääni sisässä. Olin mielestäni saavuttanut siitä tietyntasoisen yleisymmärryksen.

Vaikka tuo yleiskuva alkoi pian hämärtyä, tunsin, että aivoihini kuitenkin jäi paljon: kehikko, jota voisin laajentaa ja täyttää uusilla detaljeilla.

Onnekseni muistin tuon tunteen innostavuuden, kun jatkoin yliopistoon. Siellä tietysti syvennytään erikoisalaan. Oli selvää, että syventyminen ei sellaisenaan välttämättä johtaisi ammattiin. Sen sijaan opittua pitäisi osata soveltaa luovasti. Siksi kannatti varmistaa, että opiskeli monipuolisesti.
En tiedä, korostetaanko nykyään monipuolisuutta. Muistaa sen ainakin Opetushallitus, sillä sen mukaan yliopistotutkinto antaa valmiuksia toimia monenlaisissa tehtävissä ja ammateissa.

Elinikäinen opiskelija

Erikoistuin mikrobiologiaan, mutta samalla kolusin biologiaa laidasta laitaan ja nautin mahdollisuuksien tuomasta vapaudentunteesta. Tutkintopaperit saadakseni jouduin taas rutistamaankin, mutta valmistuttuani ja toivuttuani opiskeluväsymyksestä aloin taas etsiä rönsyilysuuntia.

Ajatus kehikosta, jota on hyvä rakentaa, kantaa edelleen. Minusta tuli elinikäinen opiskelija. Jatkan eri aihepiireihin perehtymistä omin päin.

Tuntosarvet pystyssä hamuan aiheita, joista voisin kiinnostua.
Yleissivistys ja omiin mielenkiinnon kohteisiin syventyminen tuottavat muutakin iloa kuin ammatillista monipuolisuutta. On upeaa, kun voi katsoa maailmaa ja ajatella: minä ymmärrän.

Lue lisää:

Sopivatko digimaailma ja ikääntyminen yhteen?

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje