Omakanta omaksi

  • Tiskin_takaa_Kirsi Paulamaki

"Onks mulla siellä jotain?", on kysymys joka toistuu apteekissa. Sen sijaan apteekkari Kirsi Paulamäki kaipaisi vastuunottoa omasta lääkehoidosta.

Apteekin tehtävä on huolehtia asiakkaan lääkehoidon onnistumisesta. Yritämme parhaamme, mutta kohtaamme myös yllättäviä tilanteita. Nuori nainen tulee palveltavakseni. Havaitsen, että hänellä on puhelimessaan Instagram auki. Hän laskee tiskille älyluurinsa, ojentaa Kela-korttinsa ja kysyy: ”Onks mulla siellä jotain?”

Tiedän kysymyksen tarkoittavan, että asiakas haluaa tietää, onko hänelle määrätty jotakin reseptilääkettä. Avaan hänen sähköiset reseptinsä ja kysyn, mitä lääkettä hän mahtaa tarkoittaa. Hän vastaa haluavansa pillereitä.

Pilleri on määritelmän mukaisesti pieni, pallomainen lääkeannos. Ehkäisytabletteja kutsutaan yleisesti pillereiksi. Niinpä rohkeasti arvelen hänen tarkoittavan juuri ehkäisyvalmistetta. Tarkistan hänen reseptinsä ja joudun toteamaan, että jos on kyse e-pillereistä, ei voimassa olevaa reseptiä löydy.

Kohtaan kysymystulvan: ”Miten tämä on mahdollista? Eikö kukaan ole uusinut reseptiä? Mitä mä nyt teen?” Neuvon, että hänen on hankittava uusi resepti hoitavalta lääkäriltään.

Muistan ohjeen, jonka kuulin kauan sitten: yksinkertaisin ehkäisykeino on pitää burana polvien välissä. Ajatus ohjeesta huvittaa minua, asiakasta se nyt tuskin ilahduttaisi. Pidän kansanperinnetiedon itselläni, mutta samalla pohdin, onko naisen perhesuunnittelu nyt vastuullani.

Nuoren naisen puhelin välkkyy tiskillä yhä vilkkaasti. Kysyn, tunteeko hän Omakannan: palvelun, josta voi netissä helposti tarkistaa omien reseptien voimassaolon ja usein jopa tehdä niistä uusintapyynnön. Lisään, että jos osaa lisätä Instagramiin päivityksen, osaa varmasti myös käyttää Omakantaa.

Hän lähtee. Olen edelleen huolestunut. Miksi on todennäköisempää laittaa oma kuva Instaan kuin ottaa vastuu omasta lääkehoidosta? Päätä jomottaa. Otan buranan. En laita sitä polvien väliin, vaan nautin oikeaoppisesti runsaan veden kera.

Tovin päästä olen jälleen palvelemassa asiakasta. Kuulen tutun lauseen: ”Onks mulla siellä jotain?”

Tutustu OmaKantaan

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje