Muutos pitää hereillä

  • AA0319_Kuustonen

Muusikko Mikko Kuustonen pohtii muutosten merkityksiä ja paljastaa, että hänelle muutos on mitä luontevin tila.

Muutos tekee elämästä totta. Se opettaa kokeilemaan, sietämään keskeneräisyyttä, pettymään  ja yllättymään.

Harrastan haaveilua. Jo lapsena otin tavaksi nukahtaa unelmoiden. Toisinaan haaveiden mielikuvat liittyvät tuleviin lomapäiviin tai paikkoihin, joissa haluaisin viipyä, mutta usein haaveet myllyttävät todella isoja elämänmuutoksia ja tavoitteita. Kyse ei ole määrätietoisesta suunnittelusta vaan hullusta haaveilusta: millaista elämä olisi, jos voisin olla vapaa talousmurheista tai arjen aikatauluista? Mitä oikeasti tekisin, jos kaikki olisi mahdollista? Usein nukahdan siihen, että utopia huutaa tyhjyyttään ja tämä oikea elämä tuntuu hyvältä juuri näin.

Meille lienee tyypillistä rakentaa mielikuviin pysyviä, pysähtyneitä tiloja: paikkoja ja kokoonpanoja, joissa eläisimme onnellisina elämämme loppuun saakka. Jokin voima ajaa pohtimaan, kuinka uusi asunto tai kesäparatiisi ratkaisisi yhtälön ja elämästä tulisi sen myötä seesteistä.

Janoamme uutta, elämme loputtomassa muutoksessa. Muutos tekee elämästä totta. Se pitää hereillä. Se opettaa kokeilemaan, sietämään keskeneräisyyttä ja yllättymään. Pettymäänkin muutos opettaa. Se vie ylös ja taas alas, koska suoria reittejä ei ole.

Muutos lähtee liikkeelle paremman kaipaamisesta, emme tyydy pysähtyneeseen. Kukaan ei kaipaa muualle innostavasta ja motivoivasta työyhteisöstä, onnellisesta parisuhteesta tai asunnosta, joka tuntuu täydelliseltä kodilta. Silti muutamien vuosien kuluttua mieli saattaa haikailla toisaalle.

Pelko on muutoksen suurin este. Se sementoi jalkamme eteiseen juuri silloin, kun pitäisi lähteä. Se sulkee suun, kun pitäisi puhua. Pahimmillaan pelko katkoo haaveiltakin siivet, jolloin seuraa turruttava status quo: hitaasti lahoava pysähtyneisyys.

Ihailen monia, joille hyvä polku muodostuu elämänmittaisen konmarittamisen kautta: ympäriltä karsiutuu vähitellen turhaa ja arkeen löytyy levollisuus rutiinien kautta. Näille ihmisille eläkevuosista tulee oman historian luostari, jossa eläminen on turvallista ja hyvää.

Itse en sellaiseen pysty.

Etsin yhä ääripäitä ja ajan elämääni sen vuoksi mutkalle. Ehkä tämä etsiminen nousee lapsuuden kodin dynamiikasta tai siitä, että koko työelämäni on ollut pysymistä liikkeessä. Levottomuus ei ole hyve, enkä liioin suitsuta kroonista kriisiyttämistä – minulle muutos, liike, vain sattuu olemaan se luontevin tila.

Jos pitäisi valita oman elämän elementti, niin omani olisi vesi. Uppoaisin ilman liikettä. Juuri nyt selkeät visiot turhauttavat minua. Opettelen mieluummin olemaan totta myös keskellä myllerrystä. Koetan muistaa, että muutoksissa matka on tärkeämpi kuin maali (kuten teepussin lipukkeesta luin).

Mediassa muutos on polttoainetta. Tarjonnasta päätellen ihmiset rakastavat elämäntapamuutoksia, nopeita pudottajia ja niitä viittä askelta tasapainoon. Uusista suhteista ja selviytymisistä kertovat tarinat ovat klikatuimpia. Vertaistukea tarvitaan, ja kunnioitan aidon tarinansa jakajia. Silti uskon, että tiedämme otsikkoja paremmin että muutos on usein kipeä ja hidas. Se vaatii kärsivällisyyttä ja johtaa parhaimmillaan syvään prosessiin oman persoonan ja historian äärellä.

Ikä ja elämäntilanteet myös muokkaavat muutospaineita. Olemme puolisoni kanssa rakentaneet pikkuhiljaa kesäpaikkaa, ja jossain vaiheessa huomasin pohtivani, miten vielä istuisin terassilla auringonlaskua katsellen. Kannoimme 13 tonnia kiviä saunan perustuksiin. Samalla tajusin, että haaveeni istuskelusta oli harhainen. Oikea unelmani liittyy liikkeeseen, konkreettiseen tekemiseen. Se on lohdullista, sillä puuhaa tulee riittämään hautaan saakka.

Lue lisää Mikon kolumneja:

Vaihtoehtohoidoksi musiikkia

Muistatko lapsuuden hitaat kesät ja oikeat talvet?

Pysyvää muutosta

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje