Lääkejätettä vuosittain 100 miljoonalla

  • Tiskin_takaa_Kirsi Paulamaki

Lääkejätteestä 70 prosenttia koostuu Kela-korvatuista reseptilääkkeistä, ja se on kansalaisen kannalta huolestuttavaa, sanoo apteekkari Kirsi Paulamäki.

Lääkejätettä syntyy vuosittain arviolta 100 miljoonan euron arvosta. Summa on valtava, ja kansalaisen kannalta huolestuttavaa on, että lääkejätteestä lähes 70 prosenttia koostuu Kela-korvatuista reseptilääkkeistä. 

Vainajan jäämistön lääkkeet kertovat hänen viimeisten vuosiensa tarinaa: monilla on ollut kroonista sairautta ja kipua, ja siksi myös runsaasti hoitokokeiluja ja lääkkeitä, myös vaillinaisia ja avaamattomia lääkepakkauksia. Mukana voi olla myös historian havinaa: Hota-pulveria, Optimal-rasia tai apteekissa ajat sitten valmistettua linimenttiä. 

Kun lääkejätteeksi päätyy kiinalaisia pakkauksia, niiden sisältö lienee tilattu netistä – eikä kukaan tiedä, mikä taho niistä vastaa. Ehkä ne olivat aiheuttaneet haittaa, koska ne palautettiin? Lääketilaus ulkomaisesta verkkokaupasta on aina riski. Liikkeellä on lääkeväärennöksiä
ja jopa vaarallisia aineita. Jos siis tilaat apteekkituotteita verkosta, suosi suomalaista. 

Entä miksi joku hakee säännöllisesti lääkkeensä apteekista, mutta jättää ne käyttämättä? Mistä kertovat avaamattomat palautetut lääkepakkaukset? Lääkehoitoon sitoutuminen vaatii hyvää, yhteistyökykyistä hoitoketjua ja hoitoon motivointia. Kun lääkkeen käyttäjä ymmärtää, miksi lääkettä tarvitaan, hän sitoutuu hoitoon. Kun jätepussi on täynnä  käyttämättömiä pakkauksia, arvelen, että hoitoketju ei ole toiminut. Lääkärien ja apteekkien yhteistyötä tulee yhä tehostaa. 

Lääkityksen aloitus ei aina suju ongelmitta. Juuri oikeaa lääkitystä haetaan kokeillen. Suositusten mukaan itselle uutta lääkettä olisi hyvä ostaa aluksi vain kuukaudeksi. Mutta jos kolmen kuukauden pakkaus maksaa vähemmän kuin kuukauden, niin usein valinta on se isompi pakkaus. Jos sitten valmiste ei sovikaan, iso pakkaus palautetaan lääkejätteenä. Lääkehinnoittelua pitäisi muuttaa tässä mielessä järkevämmäksi. 

Apteekkareille on tuttua myös se, että asiakas palauttaa lääkkeen saatesanoin: ”Se on käyttökelpoinen ja avaamaton. Voitte myydä!” Mutta palautettu lääkevalmiste on aina jätettä, se ei koskaan palaudu myyntiin. 

Tuothan lääkejätteen aina apteekkiin – myös ne lääkelaastarit ja koirien punkkipannat. Palauttaminen ei maksa tuojalle mitään. Kyse on myös ympäristönsuojelusta. Lääke ei kuulu luontoon.

Lue lisää Kirsin kolumneja:

Omakanta omaksi

Mihin uskot?

Arvostatko hyvää lääkehoitoa?

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje