Jää hyvästi, huono rakkaani

  • arnokotro

Kymmenen vuotta sitten kirjailija Arno Kotro suoritti rituaalisen hyvästijätön: hän joi viimeisen viskinsä, ainakin toistaiseksi. 

Toukokuun 26. päivä kymmenen vuotta sitten oli näennäisen tavallinen torstai. Minulle siitä tuli kaikkea muuta.

Vaelsin levottomana ympäri Helsinkiä. Vuosikaudet olin viettänyt kapakkakeskeistä elämää: Parhaimmillaan kirja- ja levyjulkkareita, ensi-iltoja ja avajaisia, mutta enimmäkseen sitä tavallista baaritiskiin nojailua. Ei sen niin väliä, kunhan juomaa ja seuraa riitti. Tai juomaa nyt ainakin.
Mutta nyt päässä takoi ajatus: näin ei voi jatkua.

Eikä jatkunutkaan. Havahduin siihen, että juominen pitää jättää kokonaan. Oli tullut aika hyvästellä rakkaansa.

Tunsin tulleeni tienristeykseen, ja sitä piti juhlia. Ilta kiepsahti Tervasaaren Aitan kautta Kolmeen Kruunuun, jossa pikkutunneilla pyysin baarimikolta vielä yhden viskin. Kerroin, että kerrankin on hyvä syy: se olisi viimeinen.

Viimeiseksi se jäi. Toistaiseksi. Kymmeneen vuoteen ei ole tarvinnut juoda.

Mikä sitten oli raittiuteen johtanut oivallus? Tosiasioiden tunnustaminen. Siltä pohjalta on pelastettu kansakuntia ja taidetaan pelastaa yksittäisiä ihmisiäkin. Tunnustin, että minusta ei ole kohtuukäyttäjäksi, piste. Ennen pitkää viini veisi mukanaan kaiken arvokkaan, mikä vielä oli jäljellä, tärkeimmästä ihmissuhteesta alkaen. Toinen piste.

Ymmärsin, että elämä pyöri juomisen ympärillä, join tai en. Myös raittiit viikot ja kuukaudet määrittyivät juomisen kautta: ne olivat ei-juomisen tila, sovitusta edellisistä juomingeista ja itsepetoksellisen oikeutuksen hankkimista seuraaviin.

Heihin törmään vieläkin usein: ihmisiin jotka juopottelevat aikansa ja sitten synnintunnoissaan paiskivat pakkomielteisesti töitä ja urheilevat, kuin korjatakseen jotain mikä ei ole korjattavissa muuten kuin koko elämänasenteen muutoksella.

Alkoholia pidetään usein syypäänä, mutta ennemmin se on seuraus – mahtipontisen minäilyn ja lyhytjänteiseksi hedonismiksi vääristyneen mielenmaiseman katala kylkiäinen. Ja jos juomiseen johtavat henkiset asetukset eivät muutu, juominen ei lopu rautaisimmillakaan päätöksillä.
 
Mutta miten alkoholin voi jättää loppuiäksi? Ei mitenkään. Siksi se pitää jättää toistaiseksi, vaikka vain päiväksi. Jos olisin miettinyt, että on pakko olla kymmenen vuotta tai loppuikä juomatta, tehtävä olisi tuntunut toivottomalta.

Ei niin pidä ajatella. Enpä minä mieti sitäkään, kuinka paljon loppuelämäni aikana tulen vielä pitämään oppitunteja, käymään lenkillä, syömään lounaita tai tiskaamaan astioita. Yhtä vähän kuin ajattelen pyykkejä, jotka pitää pestä kolmen vuoden päästä, pohdin sitä, juonko silloin vai en. Päätökseni koskee vain tätä päivää.

Pakko on sitä paitsi huono sana. Ihmismieli kun kerkeästi kapinoi pakkoa vastaan. Itselle annettu pakko olla juomatta -käsky houkuttelee irtiottoihin. Tänään en halua juoda on parempi. Miksi tekisin jotain, mitä en halua?

Kannatan liberaalia alkoholipolitiikkaa. Alkoholi on oiva reipaste illanistujaisiin ja rentoutumiskeino niille, jotka sitä osaavat käyttää. Mutta sitten on meitä, joille kohtuus on mahdotonta. Jos tunnistat itsesi, suosittelen että jätät leikin. Aluksi voi tuntua oudolta, mutta vakuutan että kannattaa.

Tämä tavallisen tuntuinen päivä voi olla sinulle sama kuin se torstai minulle kymmenen vuotta sitten.

 

Alkoholismi

  • Alkoholismi on krooninen sairaus, jossa elimistö tulee riippuvaiseksi alkoholin saamisesta.
  • Alkoholiriippuvuus seurauksineen on paitsi yksilöiden ja perheiden, myös kansanterveydellinen ongelma.
  • Apua raitistumiseen saa esimerkiksi A-klinikka.fi-sivustolta, työterveyshuollosta, terveyskeskuksesta tai AA-kerhosta.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje