"Haluan joulunvieton pysyvän aina samanlaisena"

  • AA0619_Kotro_kolumni5

Lukion filosofian ja psykologian opettaja Arno Kotro pohtii, millainen on juhla armas lapsien.

Ystävä naljaili automakuani. Minusta kun nykyautot ovat liian virtaviivaisia ja jotenkin vihaisen näköisiä. Oikeat autot ovat levollisemmin muotoiltuja, sellaisia kuin Volvon vanha laatikkomalli tai Lada. Ystävän teoria on, että ihminen omaksuu noin kymmenvuotiaana käsityksen siitä, miltä auton pitää näyttää, ja on loppuikänsä sitä mieltä.

Ajatus on niin hyvä, että sen voi laajentaa muillekin elämänalueille, esimerkiksi jouluun. Useimmille oikea joulu ja sen perinteet ovat niitä, joihin tottui lapsena.

Joulu on luukku lapsuuteen, mutta samalla se haastaa arvomaailmani: en pidä itseäni konservatiivina. Koti, uskonto, isänmaa -eetos tuntuu vieraalta. Minun on vaikea ymmärtää puhetta siitä, miten ennen kaikki oli paremmin.

Ei nimittäin ollut. Ihmiskunnan asiat ovat paremmalla tolalla nyt, mitään vanhoja hyviä aikoja ei ollut, päinvastoin juuri perinteet usein ylläpitävät esimerkiksi eriarvoisuutta.

Mutta joulu on poikkeus. Rakastan sitä juuri sen vanhanaikaisuuden ja perinteikkyyden vuoksi. En toivo joulua muutettavan mitenkään, haluan kaiken menevän vanhaan malliin. Perustuslakiinkin on helpompi saada muutoksia kuin perheemme joulunviettoon.

Välillä kuulee kysyttävän, miksi joulutapojen pitäisi pysyä kiveen hakattuina, kun kaikki muukin ympärillämme muuttuu. Vastaan, että juuri siksi. Mitä navakammin muutoksen myrsky tuivertaa, sitä tärkeämpää on, että jokin pysyy samana. Minulle se samuus on kuusen koristelua aattoaamuna, puuron lusikoimista puoliltapäivin, joulurauhan julistuksen kuuntelua, haudoilla käyntiä, tunnelmallista aattoiltaa perinteisine jouluruokineen. Jututkin taitavat olla enimmäkseen samoja.

En myöskään tunnustaudu huumorintajuttomaksi, kuka nyt sellaista myöntäisi, mutta joulu tekee tässäkin poikkeuksen. Joulu on ennen muuta lasten juhla ja sellaisena sitä soisi kunnioitettavan. Siksipä en oikein osaa nauraa alatyylisille joululauluparodioille ja kännipukkivitseille. Kavahdan myös joulun seksualisoimista: eroottiset tontut eivät kuulu joulukuvastoon. Tässä julistaudun häpeilemättä konservatiiviksi, jolla on tonttulakki kireällä.

Vaikka jouluissa paljon pysyy samana, kaikki ei voi jatkua entisellään, vaikka haluaisimme. Ja mehän haluamme valkoiset joulut. Niitä nähdään ilmaston lämpenemisen vuoksi yhä harvemmin, jos piittaamaton kulutus saa jatkua. Eikä joulu ole syytön ahdinkoonsa; juuri joulunahan ostetaan tarpeetonta tavaraa ja lietsotaan ympäristöä kuormittavaa shoppailua.

Tosin en osaa olla pessimisti tässäkään. Lukion ja ja yläkoulun opettajana tapaan runsain joukoin nuorta polvea, siis Suomen tulevaisuutta. Ja mitä näen? Sen että ne tavalliset jouluperinteet koskettavat jokaista uutta sukupolvea siinä missä edellisiäkin. Yllättävän harva tuntuu enää tietävän, kuka oli Juice Leskinen, mutta Maa on niin kaunis ja Enkeli taivaan osuvat yhä sieluun.

Mutta sitten se tärkeämpi: uusi polvi näyttäisi olevan hyvinkin ympäristötietoista. Turhan tavaran hinku vähenee, aineettomien lahjojen suosio kasvaa eikä lentäminen ole yhtä coolia kuin ennen. Gretathunbergiläisessä ilmapiirissä tarpeeton krääsä alkaa näyttää juuri siltä miltä pitääkin – tarpeettomalta krääsältä. Ilmastonmuutos herättelee siihen, mihin olisi pitänyt havahtua muutenkin. Olen myös näkevinäni merkkejä jonkinlaisesta uustunteellisuuden ajasta. Nuorille turvallinen ilmapiiri ja hyvä tunnelma ovat materiaa ja matkustelua tärkeämpää.

Siitäkin voi iloita, että alkoholinkulutus vähenee. Sen toivon näkyvän joulunvietossakin. On vaikea käsittää yhdenkään vanhemman pakkoa vetää pää täyteen lasten seurassa aattoiltana. Lapsuuden jouluja ei ole monta, ja ne jäävät loppuiäksi mieleen. Selväpäinen aikuinen on lapsille halpa ja taatusti sopiva joululahja. Ei tarvitse vaihtaa.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje