Arvostatko hyvää lääkehoitoa?

  • Tiskin_takaa_Kirsi Paulamaki

Jos kysyisin, mitä mieltä olet lääkkeistä, saisin melko varmasti monia sävyltään kielteisiä vastauksia. Samaan aikaan merkittävä osa suomalaisista käyttää lääkkeitä ilman lääkärin antamaa ohjetta tai tutkittua syytä, ihmettelee apteekkari Kirsi Paulamäki.

Jos kysyisin, mitä mieltä olet lääkkeistä, saisin melko varmasti monia sävyltään kielteisiä vastauksia. Se olisi ymmärrettävää: kukapa haluaisi olla sairas tai kokea kipua ja syödä siksi lääkkeitä. Samaan aikaan merkittävä osa suomalaisista kuitenkin käyttää vapaaehtoisesti esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä liki päivittäin ilman lääkärin antamaa ohjetta tai tutkittua syytä. Lisäksi on monia, jotka syövät lääkettä, mutta eivät miellä syövänsä lääkettä: Palvelin hiljattain erästä naista, joka tuli ostamaan ”flunssateetä”– eli aspiriinipohjaista, veteen liuotettavaa kuume- ja kipulääkettä. Sitä hän joi iltateenään, ettei viluta.

Iso osa maailmaa kärsii lääkepulasta. Valtava määrä ihmisiä kuolee sairauksiin, jotka länsimaissa hoidetaan rutiinilääkityksillä. Yhä haastavampiin sairauksiin kehitetään lääkkeitä, jotka ovat monasti todella kalliita. Niinpä niistä saatava hyöty suhteessa hintaan punnitaan tarkasti. Lääkekustannukset kasvavat uutuuslääkkeiden myötä, mutta silti on välttämätöntä, että hoitoja kehitetään. Tässä työssä on ilahduttavaa nähdä, miten uusi valmiste saattaa nopeastikin vihdoin kohentaa sairastuneen kuntoa.

Suomessa lääkkeitä on hyvin saatavilla, mutta osataanko mahdollisuutta hyvään lääkehoitoon arvostaa? On monia, jotka pitävät lääkettä pakollisena ”myrkkynä”. Ja kuitenkin monen toimintakyky, jopa elossa pysyminen, on juuri tuon ”myrkyn” ansiota. Jotkut muuttavat lääkityksiään ohjeista piittaamatta tai jättävät lääkkeensä ottamatta. He eivät silloin näe lääkettä sairauteensa kehitettynä hoitona, jonka ansiosta elämä voi jatkua. Hyvin tavallistenkin sairauksien hoidossa lääkehoitoon sitoutuminen on pelottavan heikkoa, mikä saa aikaan turhia ja kalliita sairaalajaksoja ja elämänlaadun alenemista, ehkä jopa turhan kuoleman.

Kaipaan siis oikeaa asennetta lääkehoitoa kohtaan. Edesmennyt appeni kutsui lääkkeitään apulannaksi. Lääkityksensä ansiosta hän jaksoi eläkepäivinään ilahduttaa turisteja torimyyjänä monta vuotta. Apulanta auttaa kasvia voimaan paremmin. Lääke on oikein käytettynä elämänlaatua parantava mahdollisuus, jota ei pidä hukata.

Lue lisää Kirsin kolumneja:

Mihin uskot?

Omakanta omaksi

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje