Armollinen arki

  • arki_armollinen

Elämä tapahtuu arjessa, tässä ja nyt – onko sinulla sille aikaa? kysyy psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

Vaikka arjella on harmillisen huono kaiku, juuri siihen asettuu tärkein osa elämäämme. Arjen voi nähdä myös armollisuuden ja turvan peruspohjana, johon hyvinvointi ja ihmissuhteet voivat levollisesti nojata.

Ehkä olet kuullut vanhemmille suunnatun pysäyttävän sanonnan: sinun arkesi on sinun lastesi lapsuus. Tavanomaisen arjen asettaminen ainutlaatuisen lapsuuden rinnalle on viiltävän tarkkanäköistä. Havainto ei koske yksin vanhempia. Oman version voisi tehdä kenelle tahansa. Yhtä lailla sinun lapsuutesi on rakentunut vanhempiesi kyvylle elää arjessa.

Mutta ennen kaikkea: sinun arkesi on sinun elämääsi.

Sanalla arki on harmillisen huono kaiku. Mieluummin kerrotaan huippuhetkistä, suunnitellaan kaikkien aikojen juhlia tai keskitytään rakentamaan vuosipäivän romantiikkaa. Juhlalle on eittämättä paikkansa, mutta arkikin ansaitsee vahvan arvonsa. Tavallisen arkista elämää kaihdetaan kummallisesti, vaikka se on ihmismielelle vallan hyvästä.

Elämämme on kuitenkin valtaosin arkea. Siksi sen rakenteiden pohtiminen kannattelee voimallisimmin kohti hyvää elämää. Arjen tietoinen rakentaminen on samalla hyvän elämän rakentamista. Siinä missä juhla tuo hetken säihkeen, arki voi rakentaa hyvinvoivan mielen ja ihmissuhteiden turvaverkon. Arjen harmauden voi nähdä myös arjen armollisuutena, turvasignaalina elämän kantavuudesta.
Niin kauan kuin saa huolehtia vain arjen kiemuroista, elämä on varsin hyvällä tolalla.

Vaikka arki on ennemmin harmaan loputtomia sävyjä kuin kirkasta ilotulitusta, sillä on huippuhetkiä kultaisemmat reunukset. Arki on sitä, minne mieli kaipaa pitkiltä lomilta ja minne sydän turvaa hädässä. Juuri siksi arjen arvostamisessa asuu hyvän elämän ydin.

Omaa arkeaan kannattaa katsella lempeän kriittisin silmin. Kaikki lähtee pohjarakenteista, ei erikoistehosteista. Annatko mahdollisuuden riittävälle unelle ja hyvälle ravinnolle, jotta arkesi voi maata vahvalla perustalla? Suojaatko untasi ja pidätkö itsellesi yllä hyvää unikoulua? Annatko kehollesi ravintoa, joka pitää yllä jaksamisesi edellytyksiä? Vaalitko vauhdin lisäksi myös arkisia jarrutuksen hetkiä ja pysähtymisen paikkoja? Jos perusasiat eivät ole kohdillaan, on turha yrittää operoida ylevimmillä mielen tasoilla.

Armollisessa arjessa on lupa tyytyä tavallisen taikaan. Hyvä elämä kaipaa loppujen lopuksi varsin vähän: aikaa, turvaa ja rakkautta. Vaikka hetkeen heittäytymisen kyky on suuri ilo, turvallisista rutiineista ja ennakoitavuudesta hyötyvät niin lapset kuin aikuiset. Mieli levähtää liukuessaan tutusti toistuvissa hetkissä. Hyvä tylsyys ja tyynet hetket vailla ääritunteita ovat äärimmäisen tärkeitä hyvinvoivalle mielelle.

Hyvän elämän selkäranka on myötätuntoinen suhde itseen ja hyvät, syvät suhteet toisiin. Ihmissuhteiden arvostaminen näyttäytyy myös ajankäytössä. Siksi on uskallettava nipistää muualta ja kunnioittaa arjen teoin ihmissuhteita – ja vaalia rakkautta. Syvät kohtaamiset itsen ja muiden kanssa eivät tapahdu vain surussa ja menetyksessä, vaan myös naurussa ja huumorissa. Ilo on voimakas kipulääke kuormituksen tasaamisessa.

Hyväänkin elämään kuuluu väistämättä kasa velvollisuuksia ja hankauksia. Elämä ei voi kuitenkaan olla yhtä suoritusta tai silkkaa selviytymistä. Armollisuus näyttäytyy väljyyden vaalimisena ja olemassa olevan hyvän huomaamisena.

Elämä tapahtu arjessa, tässä ja nyt – onko sinulla sille aikaa?

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje