Voinko auttaa?

  • AA0619_Teema

Tamperelaisen apteekin päivä on vilkas varsinkin aamulla ja kello viiden jälkeen. Tiskillä palvellaan suurella sydämellä − ja varmalla asiantuntemuksella.

Taivas roikkuu harmaana ja vettä vihmoo, mutta Koivu apteekissa käy hyväntuulinen hyörinä.

Hyvää huomenta, mitä sais olla? Proviisori Marja Törnävä tervehtii asiakasta iloisesti reseptitiskillä. Eli verenpainelääkettä. Mites ne on pysyny kurissa, ootko mittaillu? Kone printtaa ohjetarran ja Marja tarkistaa siitä lääkkeen hyllypaikan. Lääkkeet ovat tiskin takana seinänkokoisessa hyllykössä.

− Meillä ei ole vielä robottia, kun eihän tänne sellaista mahdu. Joissakin apteekeissa lääkkeet on aakkostettu hyllykköön, mutta meillä ne ovat menekin mukaan. Se myös parantaa lääketurvallisuutta, sillä samalla kirjaimella alkavat ja samannimiset lääkkeet erivahvuisina voisivat mennä helposti sekaisin, Marja kertoo ja nappaa pakkauksen noin metrin verran ulos työntyvästä lääkelaatikosta.

Jokaisella neljällä palvelutiskillä on asiakas. Onko tää sulle ihan uusi lääke? Onko sulla muita lääkkeitä käytössä? Tiesihän lääkäri kaikki sun käytössä olevat lääkkeet ja tarkisti niiden yhteisvaikutukset? Tästä lääkkeestä voi seurata ummetusta. Itsehoitopuolelta löytyy siihen kyllä apua.

− Kuvailemme työtämme ”viimeiseksi salpalinjaksi”, jolla tarkoitamme sitä, että viimeistään apteekissa huomaamme, jos asiakkaalla on yhteensopimattomia lääkkeitä, apteekkari Reija Yrjölä kertoo.

Myymälän takaa ahtaista toimisto- ja varastotiloista kuuluu naurua. Siellä on paiskittu töitä jo seitsemästä lähtien.

− Lääkekuormat tulevat aamuisin. Otamme ne vastaan ja pakkaamme palvelukoteihin meneviä lääkekuljetuksia valmiiksi. Tähän menee yleensä koko aamupäivä, farmaseutti Tanja Salminen kertoo ja asettelee muovilaatikkoon lääkepakkauksia keräyslistan mukaan.

Puhelin pirisee toimistossa ja proviisori Tiia Alajoutsi rientää vastaamaan. Tänä aamuna apteekkiin on soitettu jo Kelalta ja Fimealta.

− Tiia varmistaa proviisorina, että apteekin pyörät pyörivät. Hän hoitaa työvuorolistat, palkka-asiat, lääketilaukset sekä äkilliset tilanteet, Reija kertoo.

AA0619_teema2

Lääketeknikko Heidi Koskinen täyttää hyllyihin kuormassa tulleita lääkkeitä. Takana proviisori Tiia Alajoutsi ottaa vastaan hoivakotiin toimitettavien lääkkeiden lisätilauksia.

Farmaseutti Iida Hautamäki on hetki sitten palvellut asiakkaita reseptitiskillä, mutta nyt hän jo seisoo hymyillen itsehoitotuotteiden valinnassa.

− Vuorot vaihtelevat päivän mittaan: olin tunnin reseptitiskissä ja nyt olen tunnin tässä. Molemmilla puolilla pitää olla ainakin yksi farmaseutti antamassa lääkeneuvontaa. Yleensä teen päivisin myös lääkkeiden annosjakelua, jota suosittelen erityisesti asiakkaille, joilla on paljon lääkkeitä käytössä. Silloin asiakas saa lääkkeensä annosteltuina valmiina annoksina päivämäärällä ja kellonajalla varustettuna, Iida kertoo.

Apteekeissa on eri sairauksiin tai asiakasryhmiin erikoistuneita yhdyshenkilöitä, proviisoreja tai farmaseutteja, joilla on uusin tieto sairaudesta ja sen hoidosta.

− Meillä on muun muassa sydän- ja diabetesyhdyshenkilöt. Esimerkiksi Sydänliitto toimittaa sydänyhdyshenkilöllemme uusinta infoa ja muuta kampanjamateriaalia. Meillä on myös eläinvastaava, ja minä jaan nyt sitä vastuuta, kun olen eläimistä kiinnostunut ja itselläni on koira, Iida nauraa ja jatkaa:

− Kaikilla farmaseuteillamme on kuitenkin sama vahva perusosaaminen, joten keltä tahansa voi kysyä ja tarvittaessa huikkaamme sitten paremmin tietävän kollegan paikalle.

Miten te pysytte kärryillä kaikesta, kun uusia lääkkeitä, itsehoitotuotteita ja tutkimustietoa tulee koko ajan lisää?

− Koulutamme itseämme koko ajan työn ohessa. Reija huolehtii meidän kaikkien täydennyskoulutuksesta, ja kannustaa osallistumaan paikallisiin ja kansallisiin koulutustilaisuuksiin. Lisäksi meillä käy esimerkiksi toimistossa tuote-edustajia ja jaamme keskenämme tietoa. Farmaseutit voivat hakea tietoa koneelta reseptitiskissä ja tekniset työntekijät kassalla, Iida kertoo ja nostelee lisää vitamiineja alalaatikoista esille hyllyyn.

− Meillä on täällä tosi paljon erityisosaamista: farmaseuttien, kosmetologien ja teknisten työntekijöiden lisäksi myös merkonomi, perushoitaja, kätilö, jopa geenitutkija! Reija-apteekkari kehuu työntekijöitään silmin nähden ylpeänä.

Kiitos, parempaa vointia! Lääketeknikot ja kosmetologit Katja Lanne ja Saara Valkiala palvelevat hyväntuulisina kassalla. Kun asiakkaita ei ole, he päivittävät apteekin somekanavia, koostavat uutiskirjettä tai päivittävät nettisivuille tuotteita tai tarjouksia. Katja hoitaa myös itsehoitotuotteiden tilaukset. Molempien sähköpostiin tulee viesti sen merkiksi, että joku on tehnyt verkkokauppatilauksen.

− Viesti tulee koko henkilökunnalle ja tilauksen hoitaa se, joka ensimmäisenä ehtii. Hän keräilee tuotteet, pakkaa ja vie postiin. Posti on ihan tuossa vieressä ja hoidamme tilaukset sinne viimeistään neljäksi, jotta ne lähtevät samana päivänä, Katja kertoo.

Koivu Apteekissa on laaja valikoima apteekkikosmetiikkaa ja jopa kolme kosmetologia.

− Palvelemme asiakkaita itsenäisesti, mutta autamme myös farmaseutteja esimerkiksi silloin, kun lääkehoidon tueksi tarvitaan ihonhoidon erityisosaamista. Jos taas asiakkaan iho vaatii lääkevoiteita, me pyydämme vuorostaan avuksi farmaseutin. Tämä on tällaista tiimityötä, jossa katsomme asioita vähän eri näkökulmista, Saara kertoo.

− Meiltä odotetaan asiantuntijapalvelua ja vastauksia, kosmetologi Tiina Gahmberg jatkaa. – Asiakas saattaa olla lukenut naistenlehdestä jostain uutuustuotteesta ja tulla kysymään, että mitä mieltä olemme siitä.

− Kaikkiin apteekissa myytäviin tuotteisiin suhtaudutaan kriittisesti ja ne valitaan huolella, Reija muistuttaa.

Parkkipaikalla ikkunan takana tekninen työntekijä Anne Kyllönen pakkaa apteekin valkoista Koivu Express -tarroilla varustettua Volkswagen Poloa. Takakonttiin sujahtavat palvelukoteihin menevät lääkelaatikot. Pian Polo jo kurvaa pihasta.

Yhden maissa iltapäivällä apteekissa on hiljaista. Reseptitiskillä ei ole ketään, mutta farmaseutti Susanna Kainiemi istuu tietokoneen ääressä ja vetää rakseja paperiseen tuoteluetteloon.

− Seuraan lääkkeiden päiväyksiä, että vanhaksi meneviä lääkkeitä ei vain mene vahingossa asiakkaille. Seuraamme myös seisovia tuotteita. Tarkistan myös, että kirjanpito huumausaineiksi lueteltaville lääkkeille on ajan tasalla.

Huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä seurataan tarkkaan, ne esimerkiksi säilytetään lukollisessa kaapissa ja niiden hävittämisestä täytyy tehdä pöytäkirja.

− Niitä ei myöskään saa mennä itse hakemaan. Kerran kun meille tuli poikkeuksellisen kiireellinen pyyntö saada vahvoja kipulääkkeitä eräälle saattohoitopotilaalle eikä meillä täällä ollut niitä, ne toimitettiin meille tukusta taksilla, proviisori Tiia Alajoutsi kertoo.

Apteekkari on vastuussa alueensa lääkkeiden saatavuudesta.

− Jos jokin lääke on loppu, meidän pitää etsiä sille rinnakkaistuote tai soittaa lääkärille, mikä voisi olla toinen vaihtoehto. Välillä lääkkeitä haetaan itse tukusta tai kysellään toisesta apteekista.

− Me tuskaillaan, asiakas tuskailee ja lääkärikin tuskailee. Lääkepuutteet työllistävät välillä paljonkin, Reija sanoo.

Viiden maissa apteekissa taas vilkastuu. Täältä hyllystä löytyy…Tästähän sä tykkäsit? Joo, tää oli ihana! Tarviitko vielä muuta? En, nää mulla oli mielessä. Vitskut on kunnossa…

Asiakas näyttää farmaseutti Tanjalle kättään ja kysyy kynsivallintulehduksesta. Onko teillä tähän jotain? Vai pitäskö sun mielestä mennä lääkäriin? Tanja johdattaa asiakkaan oikean hyllyn luo.

− Ihottumat, flunssat, ripulitaudit, jalkasienet ja silsat sekä erilaiset revähdykset ja esimerkiksi lievät univaikeudet on sellaisia vaivoja, joihin apteekista löytyy heti hoito. Me ohjaamme tarvittaessa lääkäriin, jos itsehoito ei riitä, Reija kertoo.

− Nykyisin ihmisillä on hirveästi suolisto-ongelmia, mutta onneksi niistä uskalletaan jo puhua eikä tarvitse enää kuiskailla. Siihenkin meiltä saa apua: kuitua, probiootteja ja ruokavalio-ohjausta, Reija vinkkaa.

On aika ärhäkännäköinen.. Tämä voisi olla paras tähän. Minä tarkistan vielä, että tätä voi varmasti käyttää raskaana ollessa, hetki pieni. Menkää hetkeks aikaa istumaan…

Reijalle on tärkeää, että apteekissa on hyvä meininki tai stimmunki. Asiakaspalaute motivoi päivittäin.

− Kanta-asiakkaamme ihmetteli, että mistä tänne Koivu Apteekkiin löydetäänkin ihmisiä, joilla on apteekki-DNA. Aika kuluu täällä lentäen. Välillä mies soittaa, että pikkuhiljaa voisit lähteä kotio, Reija nauraa.

Mutta tänäänkään Reija ei lähde kotiin, vaan farmaseutti Satu Koivulan kanssa Kohti vahvaa äitiyttä -iltaan esittelemään Avainapteekkien Vauvapakettia.

− Yritämme keksiä aina jotain uutta. On ihanaa, kun on henkilökuntaa, joka lähtee innoissaan mukaan messuille, vanhainkoteihin, terveysiltoihin ja jakaa innoissaan asiantuntemustaan, Reija kehuu.

Päivän viimeinen tunti on kiireinen. Samaan aikaan neljän kilometrin päässä Tampereen keskustassa Reija ja Satu lopettelevat odottaville äideille suunnattua infoiltaa. Kun viimeiset asiakkaat on kahdeksalta palveltu, tekninen työntekijä Anne Kyllönen laskee seuraavan päivän pohjakassan kassakaappiin valmiiksi, kytkee puhelimeen vastaajan päälle, sammuttaa valot ja lukitsee ovet. Tervetuloa apteekkiin taas huomenna!

Apteekin henkilökunta tutuksi

Apteekissa työskentelee muun muassa yrittäjänä toimiva apteekkari sekä proviisoreja, farmaseutteja ja lääketeknikoita, joilla kaikilla on hieman erilainen työnkuva.

  • Apteekkari vastaa alueensa lääkkeiden saatavuudesta sekä huolehtii henkilökunnan osaamisen kehittämisestä ja yrityksen taloudesta ja johtamisesta. Hänelle kuuluu myös ”moniammatillisen yhteistyön edistäminen alueen muun terveydenhuollon kanssa”. Se tarkoittaa esimerkiksi apteekkien tarjoamia palveluita, kuten annosjakelua ja lääkityksen tarkistuspalveluita tai kokonaisarviointeja, jotka tukevat muuta terveydenhuollon palveluita.
  • Proviisori toimii apteekissa esimiehenä, ratkoo apteekin arjen ongelmia ja on usein vastuussa siitä, että kaikki toimii siten kuin pitää. Hän on lääkkeiden ja lääkehoitojen asiantuntija ja palvelee asiakkaita yhdessä farmaseuttien kanssa.
  • Reseptitiskillä tai itsepalvelutuotetta hakiessasi sinua auttaa yleensä farmaseutti. Hän tietää lääkkeiden turvallisesta käytöstä ja säilytyksestä sekä niiden vaikutuksista ja mahdollisista haittavaikutuksista. Hän osaa kertoa myös lääkehoitoja tukevista palveluista ja opastaa niissä.
  • Lääketeknikko voi hoitaa apteekissa monenlaisia tehtäviä: huolehtia lääkkeiden hyllyttämisestä, lääkevarastosta ja tietotekniikkaan liittyvistä tehtävistä, laskutuksesta, asiakirjojen arkistoinnista tai kassatyöskentelystä.
  • Apteekeissa voi työskennellä myös esimerkiksi merkonomeja, kosmetologeja ja siistijöitä.

Lähde: Apteekkariliitto

Lue lisää:

Huolehdi talvi-ihosta oikein

Vältä flunssa − tai ainakin lyhennä sen kestoa

Uusimmat


Melatoniini_banneri_joulukuu

Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje