Vinkkipaketti muuttajalle

 • AA0418_suvi3

Vinkeillämme täydennät lääkekaapin sisällön, löydät uusia ystäviä ja huolehdit, että kaikki muuttoon liittyvät asiat tulevat hoidettua.

Muuttajan muistilista

 1. Kun tiedät muuttavasi vieraalle paikkakunnalle, aloita asunnon etsiminen heti. Varsinkin suurten oppilaitosten paikkakunnilla sopivan vuokra-asunnon löytämiseen voi mennä aikaa.
 2. Jos havittelet opiskelija-asuntoa, ilmoittaudu mahdollisimman nopeasti paikallisen opiskelija-asuntosäätiön jonoon. Etsi vuokra-asuntoja myös verkosta ja sosiaalisesta mediasta.
 3. Tuttavapiiri kontakteineen voi osoittautua hyväksi asuntovinkkaajaksi. Kysele asunnosta verkostoissasi ja jätä esimerkiksi netin kaupunkiryhmiin myös oma asunnonhakuilmoituksesi. Kerro myös mahdollisesta halukkuudestasi kimppakämppäasumiseen.
 4. Jos löydät vuokra-asunnon, tee vuokranantajan kanssa aina kirjallinen vuokrasopimus. Huolehdi sopimuksen mukaisesti mahdollisesta vuokravakuudesta. Ota oma kotivakuutus.
 5. Voit tehdä muuttoilmoituksen netissä sekä Postille että maistraatille samalla vaivalla. Sen voi tehdä aikaisintaan noin neljä viikkoa ennen muuttoa.
 6. Sähkösopimus kannattaa solmia asuntoon kaksi viikkoa ennen muuttoa.
 7. Kysele hyvissä ajoin itsellesi myös muuttoapulaiset ja tilaa tarvittaessa muuttoauto.
 8. Huonekaluja ja astioita kannattaa kysellä sukulaisilta ja kirpputoreilta.

Huolehdi lääkekaappi kuntoon, ota lista talteen!

Lääkekaappi on joka kodin perusvaruste – myös opiskelijakämpän. Uudessa asunnossa se kuitenkin yleensä ammottaa tyhjyyttään. Lääkekaappi tai -laatikko on hyvä varustaa heti muuton yhteydessä asiallisesti sellaisten tilanteiden varalta, jolloin apteekkiin lähteminen on joko vaivalloista tai mahdotonta. 

Opiskelijan lääkekaapissa pitää olla ensinnäkin laastareita ja haavanpuhdistusainetta. Erityisesti kannattaa varata rakkolaastareita, koska niiden puuttuminen on kivuliasta tajuta kantapään kautta. Toinen välttämätön hankinta ovat särky- ja kuumelääkkeet. Flunssan iskiessä päivittäin käytettävien monivitamiinien lisäksi on hyvä löytyä myös C-vitamiinia ja sinkkiä. Lääkekaappiin kannattaa varata myös maitohappobakteereita, jos vatsa oireilee tai haluaa vahvistaa omaa vastustuskykyään flunssa-aikaan. Myös kuumemittari on yksin asuvalle opiskelijalle järkevä hankinta, sillä sen avulla on helppo pysyä kärryillä omasta voinnista.

Nappaa lista mukaan apteekkiin!

 • Laastarit: Salvequick Textil -kangaslaastari, 20 kpl
 • Haavanpuhdistusaine: Septidin Spray, 100 ml
 • Rakkolaastari: Compeed Mixpack -rakkolaastari, 5 kpl
 • Särky- ja kuumelääke: Burana 400 mg, 20 tabl. ja Panadol Novum 500 mg, 12 tabl.
 • Kuumemittari: Microlife-kuumemittari 60 sek.
 • Vitamiineja: Multivita Plus tai Berocca ja Minisun-D-vitamiini, lisäksi Sinkki–C-vitamiini-poretabletti
 • Maitohappobakteeri: Rela tai Fiilus

Vinkit antoi proviisori Tanja Joensuu Tampereen Haka-apteekista.

Mistä uusia kavereita?

 • Muutto yksin vieraalle paikkakunnalle on iso muutos nuoren aikuisen elämässä. Uudella paikkakunnalla ei ole etukäteen välttämättä yhtäkään tuttua saatikka ystävää. Sosiaalisia piirejä on alettava rakentaa monesti täysin nollasta. Jos tarmo siihen ei riitä, voivat yksinäisyyden tunteet olla hyvinkin voimakkaita.
 • Helsingissä sijaitsevan kaupunkiolohuone Kohtauksen tarkoituksena on saattaa nuoria aikuisia yhteen. Kohtaus on 18–30-vuotiaille tarkoitettu tapahtuma- ja vapaa-ajanviettopaikka. Siellä pääsee tutustumaan kahvikupin äärellä ennakkoluulottomasti muihin nuoriin aikuisiin, osallistumaan tapahtumiin ja keskusteluihin. Vastaavaa toimintaa on muillakin opiskelupaikkakunnilla.
 • Jos tutustuminen kasvokkain uusiin ihmisiin jännittää, kannattaa aluksi osallistua vaikkapa valtakunnallisen Nyyti ry:n opiskelijoille suuntaamaan toimintaan ja anonyymeihin verkkochatteihin. Yksin ei tarvitse jäädä.
 • Liikunta on opiskelijan hyvinvoinnin kulmakivi, josta ei kannata tinkiä. Useimmat korkeakoulut tarjoavat opiskelijoilleen edulliseen hintaan liikuntapalveluja kuten kuntosalin, ryhmäliikuntatunteja ja lajikursseja. Korkeakoulujen omat urheiluseurat tarjoavat puolestaan lajikokeiluja esimerkiksi laskettelusta tankotanssiin. Korkeakoulujen urheiluseurat järjestävät myös korkeakoulujen välisiä otteluita ja turnauksia. Lisäksi eri opiskelualojen omat ainejärjestöt järjestävät paitsi palloiluvuoroja oman korkeakoulun liikuntatiloissa, myös muita liikunnallisia aktiviteetteja esimerkiksi ulkona. Uudelle paikkakunnalle muuttavan kannattaa myös tsekata, löytyykö opiskelija-asuntosäätiön tiloista opiskelijoille ilmaista kuntosalia.

Lue lisää:

Näin Suvin muutto omilleen sujui

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje