Veneily tuo kesän

  • AA0318_teema1

Helsinkiläisperhe viettää kesäpäiviä veneillen. Yhteinen harrastus sopii myös perheen pienimmille.

Pienten lasten kanssa voi harrastaa vaikka veneilyä, kunhan asenne ja valmistautuminen ovat kunnossa. Helsinkiläiset Katja Kanerva ja Jussi Forsman lapsineen ovat tottuneita vesilläliikkujia. Harrastuksen taustavoima on Jussi, jolla on aina ollut veneitä ja joka myös purjehtii kilpaa. Katja sanookin, että ilman Jussin rautaisia taitoja hän tuskin uskaltaisi lähteä vesille lasten kanssa.

Kesäisenä päivänä lapsista nuorin, haastattelupäivänä viisi kuukautta vanha Noah, köllöttelee vaunuissa. Esikoinen Matias on 7-vuotias ja keskimmäinen, Luka, neljävuotias.

Katjan ensimmäiset muistot veneilystä eivät ole kovin kultaisia.

– Lapsuudenperheessäni oli purjevene. Muistan veneilyreissuista sen, että sisko oksensi ja vaatteita pakattiin mukaan bikineistä toppatakkiin, Katja nauraa.

Nyt Katjalla ja Jussilla on moottorivene ja pieni purjevene. He veneilevät Helsingin edustalla ja Turun saaristossa. Pidemmille purjehdusreissuille he lainaavat isompaa venettä.

– Helsingin edustalle on kiva lähteä moottoriveneellä päiväretkelle, esimerkiksi Pihlajasaareen, Mustasaareen tai Isoon Käärmesaareen, Katja vinkkaa.

Veneilyssä turvallisuus kaiken A ja O

Turvallisuus on aina vesillä kaiken a ja o, ja pienten lasten kanssa veneilyturvallisuus korostuu entisestään. Veneessä kaikilla on aina luonnollisesti pelastusliivit päällä.

– Lasten pelastusliiveissä on hyvä olla niskatuki. Se tukee myös päätä, jos sattuisi niin, että käyttäjä esimerkiksi menettää tajuntansa, Katja sanoo.

Katjan ja Jussin lapsista esikoinen osaa jo uida. Myös Luka on kuin kotonaan veden äärellä, vaikka hän ei vielä ilman apua pinnalla osaakaan pysyä.
Pelastusliivien ohella turvallisuutta lisää se, että koko perhe sitoutuu veneessä aina selkeisiin sääntöihin. Kuten vesillä aina, kapteeni on ainut pomo. Lapset opetetaan pienestä pitäen tottelemaan kapteenin sanaa ehdottomasti. Veneessä ei koskaan myöskään saa riehua.

– Veneessä jokaisella on oma paikkansa, jolla istutaan. Siellä ei siis seisoskella. Jos joku haluaa mennä veneen keulaan, hänen on oltava kiinni turvaköydessä, olipa lapsi tai aikuinen, Katja luettelee.

Lapset ovat tottuneet tiukkoihin sääntöihin helposti. Yksi testi oli jo silloin, kun Luka oli vasta puolitoistavuotias. Tuolloin Katja ja Jussi olivat lapsineen veneilemässä Karibialla, missä merellä on isot aallot ja mainingit.

– Puolitoistavuotiaskin oppi pian tottelemaan sääntöjä eikä kiukutellut pelastusliiveistä tai turvaköydestä.

Perheen vanhemmat pojat ovat aloitelleet jo itsenäistäkin veneilyharrastusta. He ovat osallistuneet optari- eli optimistijollakurssille jo kolmevuotiaina. Kursseja järjestävät pursiseurat. Optariharrastuksen ansiosta Katjan ja Jussin purjeveneen perässä kulkee toisinaan lasten oma jolla — sinne voivat tarpeen vaatiessa mennä rauhoittumaan niin lapset kuin vanhemmatkin.

Kun vene on lastattu pikkulapsilla, on myös asioita, joissa ei kannata olla liian tiukka. Esimerkiksi ruoaksi veneretkille Katja pakkaa surutta valmisruokaa.

– Ei siellä veneen ahtaissa tiloissa tai retkikohteessa ruveta lihapullia alusta asti itse tekemään, hän nauraa.

Kun lapsen on aika harjoitella eroon vaipoista, perhe pitää purjehdusten suhteen taukoa.

– Pottaharjoittelua veneessä ei suoriteta. Mennään joko veneen vessaan tai pidetään vaippaa.

Muuten puhtaudesta on helppo huolehtia – ainakin saaristossa. Vierasvenesatamissa on useimmiten saunat, ja valoisina kesäöinä veteenkin on helppo pulahtaa milloin vain.

Merta kunnioitetaan

Perheen vauva-aikoina veneessä on saattanut olla mukana myös anoppi, joka on pitemmillä reissuilla hemmotellut myös vanhempia valmistamalla aamiaisen.

– Pikkuvauvan vanhemmat osaavat todella arvostaa valmista aamiaista, Katja sanoo.

Koska Katjan ja Jussin lapset ovat tottuneet veneilemään pienestä pitäen, he ovat oppineet myös monia käytännön asioita. Heille on esimerkiksi itsestään selvää, että roskia ei koskaan heitetä mereen. Vesillä pääsee lähemmäs luontoa kuin kaupungissa, ja lapset ovat oppineet myös kunnioittamaan merta. Tosin kerran roskaamista ei voitu välttää, kun Matiaksen snorklausvälineet putosivat vahingossa yli laidan.

Katjan kohdevinkki!

  • Perheen suosikkikohde on Högsåra Kemiönsaaressa. Siellä on viihtyisä kahvila, Farmors Cafe, sekä lampaita, pupuja ja iso nurmikenttä, jossa voi temmeltää. Högsåraan pääsee myös ilman omaa venettä lautalla Svartnäsistä, mistä lauttamatka on alle parin kilometrin pituinen.

Lue lisää:

Suomalaiset ovat veneilykansaa