Suomalaiset ovat veneilykansaa

  • AA0318_teema2

Veneilyn määrä on nousussa. Muista suojautua vesillä auringolta ja maissa punkeilta.

  1. Suomen saaristo on ainutlaatuinen, eikä täkäläinen merenkäynti yleensä ole liian kovaakaan. Lisäksi myös järvillä voi veneillä ja purjehtia. Miinuspuoli Suomessa on ilmasto: veneily on näillä leveysasteilla lyhyehkön kesäsesongin harrastus. Kausi kiirehditäänkin aloittamaan keväällä heti jäiden lähdettyä. Se päättyy syys-lokakuussa, kun ilmat ja vesi kylmenevät. Kiivaimmillaan sesonki on keskellä lomakautta heinäkuussa.
  2. Puutiaisten varalta on saaristossa ja ranta-alueilla suojauduttava hyvin. Suojaavaan vaatetukseen kuuluvat saappaat, sukkiin työnnetyt puntit, pitkät hihat ja housuihin työnnetty paidanhelma. Suosi vaaleita vaatteita, sillä niistä on helpompi havaita tummat punkit. Tee itsellesi ja lapsille ainakin kerran päivässä kunnon punkkisyyni eli tarkista iho ja vaatteet.
  3. Monet pursiseurat järjestävät lapsille monipuolista toimintaa, minkä ansiosta veneilyharrastuksen voi aloittaa jo hyvinkin nuorena. Mielenkiintoinen piirre suomalaisissa veneilijöissä on se, että harrastajien keski-ikä on noussut. Suurin osa suomalaisista veneilijöistä on harrastanut vesilläliikkumista yli kaksikymmentä vuotta. Veneiden määrä on kuitenkin nousussa. Rekisteröityjä vesikulkuneuvoja Suomessa on reilut miljoona.
  4. Vesi heijastaa säteilyä, joten veneillessä auringolta suojautuminen on erityisen tärkeää myös pilvisinä päivinä. Säteilyn siroamisen takia UV-säteilystä noin puolet tulee suoraan auringosta, loput tasaisesti koko taivaalta. Siksi aurinko polttaa ihoa erityisen tehokkaasti varsinkin vesillä. Paahteen välttäminen klo 11–15 on viisasta, sillä vuorokauden UV-annoksesta noin puolet tulee noina tunteina. Lähde: STUK

Lue lisää:

Veneily tuo kesän