Sopivan kolesterolilääkityksen löytäminen vaati sinnikkyyttä

  • Elina_Kiuru_korkea_kolesteroli

Elina Kiuru löysi mutkien kautta sopivan hoidon korkeaan kolesteroliin. Sen hillitseminen on erityisen tärkeää diabeetikolle.

– Onneksi minulla on kroonikon mieli, sanoo Elina Kiuru, 51.

Lausahdus voi yllättää, mutta Kiuru täsmentää:

– Se tarkoittaa, että uskallan mennä uudestaan lääkäriin ja kertoa, jos homma ei toimi.

Monien sairauksien koulimasta sinnikkyydestä oli hyötyä, kun jyväskyläläinen koulutussuunnittelija etsi apua kohonneisiin kolesteroliarvoihinsa. Huonon kolesterolin määrää ilmaiseva LDL-arvo oli tuolloin alle nelikymppiselle diabeetikolle liian korkea, 3,6.

Taustalla kolesterolia kohottavat riskitekijät

Elina-Kiuru-korkea-kolesteroli

– Diabeetikolla riski on lähtökohtaisesti suurempi, sillä sairaus jäykistää ja vaurioittaa verisuonia. Minulla on myös kohonnut verenpaine ja lääkitys siihen, Kiuru kertoo.

Oman lisänsä soppaan tuo savokarjalainen geeniperimä. Korkeita kolesteroliarvoja on mitattu suvussakin. 

Ykköstyypin diabetes puhkesi Kiurulla 13-vuotiaana, mutta hän ei muista, että sydän- ja verisuonitautien riskeistä olisi tuolloin puhuttu ollenkaan. 

– Kolesteroliarvoja alettiin tarkkailla sen jälkeen, kun Käypä hoito -suositukset diabeetikoille julkaistiin, hän muistelee.

Arvojen kohottua Kiuru halusi ensin kokeilla, auttaisiko pelkkä ruokavalio. Muutenkin terveellistä elämää viettänyt nainen ryhtyi nyt ”melko lailla vegaaniksi” ja karsi ruokavaliostaan puolen vuoden ajaksi kaikki kovat rasvat ja lihan. Sillä ei ollut lainkaan vaikutusta kolesteroliarvoihin.

– Kuulun luultavasti siihen noin kolmeenkymmeneen prosenttiin, joka ei hyödy ruokavaliosta, hän arvelee. 

Lääkehoitoa korkeaan kolesteroliin

Lääkehoidon aloitus ei sujunut mutkattomasti: ensin kokeiltiin yhtä yleistä lääkettä, sitten toista valmistetta, sitten kolmatta.

Kiuru palasi yhä uudelleen lääkärin juttusille kertomaan, että lääkkeet aiheuttivat hänellä vatsavaivoja: ripulia, ummetusta, kipua ja turvotusta. 

– Kolmannen kokeilun jälkeen olin jo aika tympiintynyt ja maani myynyt, hän tunnustaa.

Asiaa mutkisti se, että Kiuru sairastaa myös ärtyvän suolen oireyhtymää, jonka oireet ovat hyvin samantapaiset kuin lääkkeistä aiheutuneet sivuvaikutukset. 

– Onneksi minulla on äärimmäisen hyvä työterveyslääkäri, joka on seurannut oloani pitkään ja uskoi, että osaan tulkita oireitani. Se vahvisti myös uskoa itseeni, hän sanoo.

Lääkäri ehdotti taas uutta valmistetta, jota tavallisimmin käytetään yhteisvaikutuksessa toisen lääkkeen kanssa, jolloin sen teho on voimakkaimmillaan. 

– Yllättäen se yksinään käytettynä osoittautui minulle sopivaksi ja laski LDL-arvoni. Tällä hetkellä kokonaiskolesterolini on 4,1 ja LDL 1,9. Ne ovat diabeetikolle juuri sopivat, Kiuru iloitsee.

Myös terveellinen ruokavalio on ilman muuta osa arkea, mutta aiempaa rennommin. Kiuru hellii itseään ruoalla, jonka tietää tekevän hyvää. Lautanen täyttyy usein kasviksista, kalasta ja marjoista.

– Luksushetkinä nautin punaviiniä. Herkkuani ovat myös tönkkösuolatut muikut ja oliivit, vaikka tiedän, että niissä on paljon suolaa, hän tunnustaa.

Kiuru toteaa, että usean sairauden kanssa eläminen on välillä stressaavaa. Se voi aiheuttaa hoitoväsymystä ja ylikorostunutta sairauksien hallinnan tarvetta.

Ikä on kuitenkin tuonut itsemyötätuntoa ja itseymmärrystä, joilla pääsee huonojen hetkien yli, hän kuvailee.

– En suhtaudu esimerkiksi kolesteroliin peikkona enkä soimaa tällaista heikkoutta kehossani. Toki pelkään plakkimöykkyjä, jotka voivat tukkia suonet ja ties mitä, mutta kun tietää itse tehneensä kaikkensa, pelko on hallittavissa. Osaan myös ottaa asiat tarvittaessa puheeksi enkä yritä pärjätä yksin.

Kiuru sanoo, että jokapäiväinen lääkkeiden syöminen ei harmita, vaan pikemminkin täyttää kiitollisuudella siitä, että tutkimustyö on tehnyt sairauksien hoidon mahdolliseksi.

Kiitollisuus leviää päällimmäiseksi tunteeksi myös arkeen: perheen kanssa vietettyihin hetkiin tai vaikkapa juoksulenkkeihin, joiden aikaansaamaa hyvää oloa Kiuru kuvailee ”mielihyväpöhnäksi”.

– Parasta juokseminen on kesäaamuisin. Rantojen hiekkapolut, saaret, linnunlaulu. Kaunista, helppo hengittää.

Faktat: Korkea kolesteroli 

● Yli puolella suomalaisista on liian korkea kolesteroli. Se lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

● Kolesteroliarvoihin vaikuttavat ravinnosta saatavan rasvan laatu sekä perintötekijät. 

● Kolesteroli kulkee veressä LDL- ja HDL-kuljettimien avulla. LDL on haitallista, sillä se kuljettaa kolesterolia valtimoiden seinämiin. HDL taas on hyödyksi, sillä se kuljettaa kolesterolia kudoksista pois. Pahaa LDL-kolesterolia pyritään alentamaan ruokavaliolla ja tarvittaessa lääkityksellä.

● Hyvän HDL:n määrää lisää säännöllinen liikunta.

● Kokonaiskolesterolin on hyvä olla alle 5 mmol/l. LDL-arvon olisi hyvä olla alle 3.

● Diabeetikoilla sekä muilla, joilla on kohonnut valtimotaudin riski, tavoiteluku on vielä matalampi.

Lähteet: THL, Duodecim Terveyskirjasto, Sydänliitto

Lue lisää:
Kolesteroliarvot ja ruoka
Statiinilla korkea kolesteroli kuriin

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje