Silmäluomileikkaus piristi ilmettä ja vei kivut

  • AA0518_tositarina_silma

Anu Kattilakosken näkökenttä oli kaventunut ja päätä särki. Ongelmat poistuivat yläluomileikkauksen jälkeen.

Kasvojen ilme on rauhallinen ja seesteinen. Iho on tasainen ja meikki kevyt. Silmien seudulta on turha päätellä tämän naisen ikää. Kun 54-vuotias Anu Kattilakoski sulkee pyynnöstäni silmät, joudun pinnistelemään, jotta näkisin yläluomileikkauksesta jääneet jäljet. Luomien keskellä kulkee hento vaalea viiva, joka painuu piiloon silmien ollessa auki. Meikki peittää sen kokonaan. 

Kuusi vuotta sitten Anu leikkautti yläluomensa laserleikkauksella. Hän oli havainnut näkökenttänsä kaventuneen. Lisäksi selittämätön päänsärky vaivasi silloin tällöin. Viimeinen niitti oli valokuva, jossa oma ilme hätkähdytti.

– Yläluomistani leikattiin pois puolitoista senttiä. Sitten kesti vielä puoli vuotta, kunnes luomet olivat yhtä siistit kuin nyt, Anu kertoo.

Ikävuosia tuntui samalla karisevan ainakin viisi.

– Ilmeeni on nyt valoisampi. Meikkaaminenkin on helpompaa, ja meikki näkyy eri tavalla kuin ennen leikkausta, Anu sanoo.

Yläluomileikkaus kohotti itsetuntoa

Helsinkiläinen Anu työskentelee Fiskars Finlandin visualistina. Hän kertoo olevansa haaveammatissaan: hän vastaa tiiminsä kanssa siitä, että konsernin tuotteet, kuten Iittala ja Arabian astiat sekä Fiskarsin keitto- ja paistoastiat, asetellaan myymälöissä houkuttelevasti ja inspiroivasti esille. Jokaisella tuotemerkillä on oma tarinansa ja brändinsä, joka vaatii omanlaisensa näytteillepanon.

Anu opiskeli visualistiksi nelikymppisenä ja on ehtinyt työskennellä Fiskarsilla visual marketing managerina jo neljätoista vuotta. Työ vie usein myymälöihin ja asiakkaiden pariin.

– Edustan myös firmaa, joten ulkonäköni tulee olla huoliteltu, hän sanoo.

Yläluomileikkaus kohotti myös Anun itsetuntoa ja lisäsi itsevarmuutta.

– Minulla ei ole mitään sitä vastaan, jos omaa ulkonäköään haluaa vähän korjailla, kunhan pysytään järkevissä rajoissa, hän sanoo.

Kasvoihin tehtävä leikkaus jännitti häntä, mutta lopputulos oli stressaamisen arvoinen. Uusintaleikkauksiinkaan ei ole ollut tarvetta.

Yläluomileikkauksen tulos on ollut pysyvä

Ensiaskel kohti leikkausta oli konsultaatioajan varaaminen. Anu varasi sen yksityiseltä toimijalta. Leikkaus sovittiin kesäloman alkuun. Sinne tuli mennä meikittä, mutta muita ennakkovalmisteluja ei tarvittu. Sairauslomalla Anu ei leikkauksen vuoksi ollut.

Ylilääkäri operoi silmäluomet laserilla paikallispuudutuksessa. Tällainen leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, mutta nukutus on myös mahdollinen, jos asiakas sitä vaatii. Noin puolitoista tuntia kestäneen leikkauksen jälkeen Anu lepäili hetken, kunnes aviomies tuli hakemaan hänet.
Mustumat silmien ympärillä olivat laajat, ja Anu muistutti mielestään pandakarhua.

– Pidin yhtäjaksoisesti kaksi viikkoa aurinkolaseja, vaikka kesä oli sateinen.

AA0518_tositarina_silma2

Ilme oli väsynyt, vaikka olo oli energinen. Viimeinen niitti oli, kun Anu Kattilakoski hätkähti nähdessään valokuvansa. Silmäluomileikkaus piristi ilmettä.

Jälkihoito oli tarkkaan suunniteltu. Kotona pakastimessa odottivat kylmägeelipussit, joiden avulla turvotus laski. Silmiä hoidettiin lisäksi antibioottitipoin. Laserilla tehtävissä silmäluomileikkauksissa ompeleet ovat poistettavia. Hoitaja poistaa ompeleet noin viikon kuluttua leikkauksesta.

Yläluomien korjausleikkauksen komplikaatiot ovat harvinaisia. Leikkauksen jälkeinen tulehdus on mahdollinen, ja sen puhkeamista ehkäistään antibioottitipoilla. Joskus haava tulehtuu tai aukeaa ompeleiden poiston jälkeen. Silloin lääkäri antaa tarpeellisen hoidon. Leikkauksen lopputulosta harvinaiset komplikaatiot eivät huononna.

Loman jälkeen muutkin huomasivat eron Anun ulkonäössä. Palaute oli yksinomaan positiivista.

– Olin kyllä kertonutkin asiasta kaikille! Anu sanoo ja nauraa.

Kela korvasi yläsilmäluomien leikkauksen kustannuksista noin kolmasosan. Leikkauksen ansiosta näkökenttä palautui normaaliksi ja päänsärky jäi pois, kun silmiä ja otsaa ei tarvinnut enää jatkuvasti kohotella. Ikävuosien vähentämiseksi Anu ei operaatiossa ollut.

– Ikä on vain numero, ja ikä saa myös näkyä.

Silmäluomileikkaus lyhyesti:

  • Silmäluomileikkauksia tehdään pääosin ikääntymisen aiheuttamien muutosten vuoksi. Ylä- ja alaluomen iho veltostuu ja rasvakudos lisääntyy. Ilme voi olla väsynyt.
  • Roikkuvat yläluomet voivat tarkoittaa kolmea sairautta, jotka ovat lippaluomi, kulmakarvan roikkuminen ja riippuluomi. 
  • Yläluomen muutokset voivat aiheuttaa toiminnallista haittaa, muun muassa rajoittaa ylänäkökenttää.
  • Leikkauksia tekevät yksityiset tahot ja myös julkinen terveydenhuolto, jos haitta on luokiteltu toiminnalliseksi. Hoidon tekee joko silmälääkäri tai plastiikkakirurgi.

Lisätietoa:

Yläluomileikkauksista Kelan sivuilla

Pihlajalinnan silmäkirurgia

Mehiläisen silmäkirurgia

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

Nettibanneri_madoton
Nettibanneri_Aco
Nettibanneri_Nicotinel
Nettibanneri_NudriDrink
Nettibanneri_Vichy

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje