Parivaljakko kaamosta vastaan

  • koira_lemmikki_kaamos

Tamperelainen Pentti Saarela ei kavahda pimeää vuodenaikaa. Koira, vapaaehtoistyö ja omintakeinen vuorokausirytmi ovat hänen avaimensa hyvään arkeen.

Kesä alkaa olla vain muisto. Aurinko paistaa koko lailla viimeisillä voimillaan ikkunasta sisään. Vielä hetken se jaksaa. Sitten muistuu mieleen, millaista elo taas pian on: tulee talvi, tulee kaamos, kylmyys ja pimeys.

Kaamos ei haittaa

Tamperelaista Pentti Saarelaa, 67, se ei kuitenkaan haittaa.
– Oikein odotan, että syksyn pimeät illat tulevat. Minä jotenkin tykkään siitä, että saan silloin käpertyä tänne omaan pesääni ja vain olla. Silloin maailma rauhoittuu, Pentti miettii.
Kaamosta vastaan Pentillä on kaksi asetta: 13-vuotias, sekarotuinen koira Helka sekä lähipiiriä kummastuttanut ja huvittanut päivärytmi. Mies ja koira saattavat nimittäin painua yöpuulle jo iltapäivällä.
– Tänään heräsimme ensimmäisen kerran kahdelta yöllä. Kävimme lenkillä ja palasimme sitten jatkamaan unia. Sinänsähän Helka on helppo kaveri, se vain seuraa perässäni, Pentti kertoo.
Monelle talven lyhyt päivä on voimat imevä kauhistus. Pentin ja Helkan arkeen auringon lyhyt näyttäytyminen ei juuri vaikuta. Heidän päivärytminsä on samanlainen kesät talvet – miksipä muuttaa hyväksi havaittua kaavaa? Pentti uskoo, että ylipäätään voisimme paremmin, jos nukkuisimme, kun nukuttaa ja heräisimme, kun siltä tuntuu.
– Sitä paitsi: kuka sanoo, koska ihmisen pitää olla hereillä tai nukkua?

Parhaat ystävykset

Kaksikko on asunut yhdessä vuodesta 2009. Se vuosi oli Pentille raskas, koska tuolloin hänen äitinsä nukkui 92-vuotiaana pois. Samalla vuosi oli merkittävä, sillä vaikeuksistaan huolimatta Pentti selvisi eteenpäin kuivin suin.
– Elämäni suunta oli lähtenyt ylös jo muutamia vuosia aikaisemmin, kun olin lopettanut vuosikymmenten rankan viinanjuonnin kokonaan. Olin alkanut käydä katsomassa äitiä palvelutalossa päivittäin, ja sain siitä merkitystä elämään, Pentti muistelee.
Siksi pelotti, miten hänen ilman tärkeää äitiä kävisi. Se mietitytti Penttiä itseään, ja myös hänen läheisiään. Pentin sisar Raija päätyi pohtimaan, että hänen Helka-koiransa viihtyisi paremmin Pentin seurassa. Hän ehdotti, että Pentti ottaisi Helkan huolehtiakseen.
Helkasta ja Pentistä tuli heti kaverukset.
– Nyt Helka on minulle kaikki kaikessa. Mehän harmaannummekin samaa tahtia, Pentti sanoo.

Koiran seura auttaa

Pentti kertoo huomanneensa nopeasti koiran myönteiset vaikutukset arkeen. Monen keski-ikäisen miehen tavoin hän käy omaa sotaansa kolesterolia sekä korkeahkoa verenpainetta vastaan. Hyvä ruokakin maistuu sen verran, ettei saunassa löylyn tarvitse pelätä menevän ohi.
– Mutta en varmasti olisi näin hyvässä kunnossa ilman koiraa ja sen kanssa harrastamaani runsasta liikuntaa. Kävin hiljattain lääkärissä, joka totesi, että voin nyt vähentää kolesteroli- ja verenpainelääkkeiden annostusta.
Terveessä ruumiissa asuu myös terve sielu. Pentin mielestä siinäkin koira vähän auttaa, myös keskellä kaamosta.
– Aivan varmasti koiran seura vaikuttaa myös mieleen. Tulen hyvälle tuulelle, kun vain katselen Helkaa. Se on mielestäni jotenkin vain niin humoristinen.

Vapaaehtoistyöstä voimaa

Vaikka kuin paita ja peppu ovatkin, ihan koko aikaa kaksikko ei yhdessä vietä. Toisen aamupalan jälkeen Pentti nimittäin suuntaa Tesoman miähet -ukkokerhoon. Siellä kahvitellaan, syödään ja toisinaan käydään retkillä, joita on tehty lähitienoon ulkoilumaastoista Raumalle saakka.
– Ei naisissa mitään vikaa ole, mutta miehet tarvitsevat paikan ja seuran, jossa he voivat jutella omalla tavallaan, Pentti selittää kerhon sukupuolijakaumaa.

Pentti on havainnut ylipäätään aktiivisen elämän pitävän vireänä. Jollekin aktiivisuus on urheilua, toiselle taidetta. Pentille se merkitsee vapaaehtoistyötä.
Keskiviikkoisin hän matkustaa bussilla Tampereen keskustan Mummon kammariin. Se on toimintakeskus, jonka tiloihin ikäihmiset voivat tulla viettämään aikaansa. Hallintoa hoitavat ammattilaiset, mutta arjen työ on vapaaehtoisten varassa. Keskiviikkoja isännöi Pentti.
– Kättelemme kaikki tulijat ja toivotamme heidät tervetulleeksi. Opastamme tehtävissä, auttelemme, viemme kahveja pöytään ja juttelemme. Iltapäivällä olen mukana lauluhetkessä.
Mummon kammarista löytyivät myös 88-vuotias Vieno ja 94-vuotias Taito. Vienoa Pentti käy nyt katsomassa kerran viikossa palvelutalossa, vielä kotonaan asuvan Taiton hän vie kerran viikossa kauppareissulle. Samalla nautiskellaan pullakahvit idyllisellä Tallipihan kahvilalla.
Mummon kammarille Vieno ja Taito ovat asiakkaita, mutta Pentille he ovat ystäviä.
– Olen aina ollut luonteeltani sellainen, että tykkään vanhoista ihmisistä. Mummon kammarin tunnuslause on Suurella sydämellä; ympärivuotinen toiminta siellä antaa minulle todella paljon.

Jutunteon jälkeen Pentille rakkaalla Helka-koiralla havaittiin levinnyt syöpä. Helkan kurjaa oloa lievitetään lääkkeillä.

Kaamos voi masentaa

  • Noin yksi sadasta kärsii kaamosmasennuksesta, ja noin joka kolmas sen lievemmistä oireista, joista puhutaan kaamosrasituksena.
  • Oireyhtymät iskevät talven pimeään aikaan. Tavallisesti lokakuussa alkavia ja maaliskuuhun mennessä lievittyviä oireita ovat surullisuus, ahdistuneisuus, ärtyneisyys, mielihyvän ja mielenkiinnon kokemisen menettäminen sekä arvottomuuden, syyllisyyden ja toivottomuuden tunteet.
  • Kaamosmasennuksessa unentarve lisääntyy, fyysinen aktiivisuus vähenee eikä seksikään kiinnosta. Ruokahalu ja paino sen sijaan tuppaavat kasvamaan.
  • Tehokkain itsehoito on kirkasvalohoito. Sen avulla jopa neljä viidestä kaamosmasennuksen oirehtijasta pääsee oireista eroon. Säännöllinen liikunta parantaa oloa myös.
  • Jos masennustilat ovat syviä ja toistuvat talvesta toiseen, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen oikean hoidon saamiseksi.

Lähteet: Duodecim, Terveyskirjasto.fi

Lue lisää:

Karkota kaamosmasennus kirkasvalohoidolla

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Panadol_banneri_maaliskuu

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje