Paniikkikohtaus: "Pelottava kohtaus tarjoaa oivalluksen"

  • AA0419_tositarina_1

Mieltä painavat elämänmuutokset laukaisivat Constantin Saramon, 28, ensimmäisen paniikkikohtauksen. Se säikäytti, mutta myös selkeytti
omaa tilannetta.

Vuoden 2011 tapahtumat ovat piirtyneet tarkkoina Constantin Saramon mieleen. Hän oli viettänyt tyttöystävänsä kanssa mukavan loppukesän päivän. He olivat oleilleet puistossa ja rannalla, jutelleet niitä näitä – eivät kuitenkaan siitä, miten yhteinen elämä muuttuisi, kun toinen oli saanut opiskelupaikan Helsingistä, toinen Turusta.

Kotimatkalla bussissa Saramoa alkoi yhtäkkiä ahdistaa. Hän ei pystynyt hengittämään kunnolla, ei puhumaan, ei katsomaan tyttöystäväänsä silmiin. Vasta puolen tunnin kuluttua puhe jälleen luisti. Sitten sanat vain tulivat, ajatukset kirkastuivat. Pari kävi erokeskustelun. He lähtisivät eri suuntiin, muuttaisivat kahden vuoden seurustelun ja lähes vuoden yhdessä asumisen jälkeen erilleen.

– En pelästynyt kohtausta. Ajattelin, että kaikki oli normaalia, Saramo sanoo.

Vasta jälkeenpäin nuorukainen tajusi, että hän oli tuolloin saanut ensimmäisen paniikkikohtauksensa. Muutto, opintojen alkaminen ja parisuhteen loppu olivat hänelle sokki. Hän ei ollut suunnitellut mielessään eroa etukäteen.

Paniikkikohtaus laukesi stressistä

Viimeisin paniikkikohtaus tapahtui maaliskuussa 2018. Se jätti Constantin Saramoon erityisen vahvan muistijäljen, sillä se poikkesi muista kohtauksista. Niitä oli vuosien varrella ollut muutama.

Saramo oli opiskellut sosiologiaa Helsingin yliopistossa ja edennyt opinnoissaan pro gradu -vaiheeseen, mutta aihe ei enää kiinnostanut häntä. Hän oli keskeyttänyt tutkielman teon. Monen kuukauden työ meni romukoppaan. Tauko opinnoista kesti seitsemän kuukautta. Sinä aikana Constantin kävi töissä. Hän kuitenkin palasi vielä yliopistoon tähtäimessään maisterin paperit.

Nyt hän päätti kirjoittaa gradunsa suomeksi, vaikka aiemmin hän oli suorittanut opintonsa ruotsiksi. Suomeksi kirjoittaminen osoittautui kaksikieliselle nuorukaiselle vaativammaksi kuin hän oli odottanut.

– Minua painoivat samaan aikaan perheenjäsenten vaikeat elämäntilanteet, muut ihmissuhteet sekä oma toimeentulo opiskelun aikana. Kamelin selän katkaisi lopulta graduprosessin tuoma ylimääräinen stressi, hän kertoo.

Maaliskuinen paniikkikohtaus alkoi tavallisena tiistaina, iltapäivällä graduseminaarin jälkeen. Kohtaus kesti yli kaksi päivää. Keskiviikkona Saramo pystyi menemään töihin. Kohtaus pysyi aisoissa työpaikalla, mutta riistäytyi jälleen vapaa-ajalla valloilleen. Saramo piilotteli oireitaan eli ahdistusta ja hengitysvaikeuksia. Torstaina hän otti lopulta yhteyttä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöön YTHS:ään. Apua sai nopeasti: miehen tuli mennä saman tien terveysaseman päivystykseen.

– Lääkäri kohteli minua kuin minulla olisi huono päivä. Hän sanoi, että olet nuori mies ja sinulla on perhe, soita heille. Hän määräsi lääkettä,  10 milligrammaa Propralia. Vasta reseptin saaminen rauhoitti minut.

Apteekista Saramo sai neuvoja lääkkeen käyttöön ja kuuli, että sitä määrätään muun muassa rytmihäiriöiden hoitoon. Hänen reseptissään luki ”määrittelemättömään paniikkikohtaukseen”.

– Kannoin purkkia mukanani muutaman viikon, mutta en syönyt pillereitä. Syksyllä otin kerran yhden ennaltaehkäisevästi ennen graduseminaaria. Pelkäsin, että kohtaus ottaisi minusta vallan, Saramo kertoo.

Vastaanottoaika järjestyi nopeasti myös YTHS:n terveydenhoitajalle. Tämä ohjasi Saramon psykologille, joka ohjasi potilaansa ajan mittaan edelleen psykoterapiaan. Hoito käynnistyi joulukuussa 2018, diagnoosina masennus. Sitä Saramo olikin epäillyt sairastavansa jo teini-iästä lähtien. Paniikkikohtaukset eivät siis johtaneet masennukseen, vaan masennus oli kulkenut mukana jo vuosia.

AA0419_tositarina_2

"Kuukausien ajan alitajunnassa tapahtuu paljon. Sitten se kaikki voi purkautua paniikkikohtauksessa", Constantin Saramo kertoo.

Paniikkikohtausta seuraa oivallus

Tavatessamme keväällä 2019 Constantin Saramon elämässä on jälleen puhtia ja ryhtiä. Hänen pro gradu -työnsä on jo pitkällä.

– Suunnittelen päiviä ja viikkoja tosi tarkkaan. Olen lisännyt urheilua, urheilen lähes joka päivä. Pilateksesta on paljon hyötyä minulle. Elän kurinalaisesti ja olen vähentänyt alkoholin käyttöä.

Vuoden 2018 jälkeen Saramo on tunnistanut muutaman orastavan paniikkikohtauksen. Ne hän on saanut ehkäistyä hengitysharjoituksilla. Selkeyttä elämään tuovat myös itsetutkiskelu ja avoimuus kavereiden kanssa.

– En piilottele tilannettani, sillä en halua rakentaa siitä itselleni mörköä. Moni suhtautuu asiaan kuitenkin arasti, hän sanoo. 

Tieto kannattaisi hänen mielestään ottaa rohkeasti vastaan sen sijaan, että sen lakaisisi heti maton alle. Pienet sanat riittävät: ”onpa kurja kuulla” tai ”kiitos, että kerroit”.

Constantin Saramo on kokenut paniikkikohtaukset myös puhdistavina, jopa vapauttavina, sillä niihin on aina liittynyt jokin oivallus: aivan kuin vasta paniikkikohtauksen aikana omat ajatukset kirkastuisivat.

Paniikkikohtaus 

  • Paniikkikohtauksella tarkoitetaan erittäin voimakasta ahdistuneisuuden tilaa, joka syntyy yhtäkkiä. Se sisältää voimakkaita kuoleman, ”hulluksi tulemisen” tai kontrollin menettämisen pelkoja.
  • Toistuvasti uusiutuvia paniikkikohtauksia kutsutaan paniikkihäiriöksi.
  • Paniikkikohtauksen oireita ovat sydämentykytys, hikoilu ja vapina, huimaus ja pahoinvointi, käsien täriseminen ja hengittämisen vaikeutuminen.
  • Pelottavuudestaan huolimatta paniikkikohtaus ei yleensä ole vaarallinen, ja se menee yleensä ohi nopeasti.
  • Keskeisimpiä hoitomuotoja on lääkehoito yhdistettynä psykoterapeuttiseen hoitoon.

Lähde: YTHS

Lue lisää:

Paniikkihäiriö: Salailu ja häpeä vievät energiaa

Paniikkikohtaus Terveyskirjastossa

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje