Päivä apteekissa; kurkistus Puijonlaakson apteekkiin

  • lääkehoidon_arviointi

Farmaseutti Kati Kemppainen tuntee työniloa, kun asiakkaan huoli ratkeaa parhain päin. Työn kohokohtia on lääkehoidon arviointi.

Klo 8:30 Avaan apteekin ja kävelen reseptitoimitukseen. Ensimmäiset asiakkaat ovatkin jo paikalla.

Puijonlaakson apteekki Kuopiossa on ollut samoilla sijoillaan jo 40 vuotta. Asiakkaissamme näkyy koko elämän kirjo. Lähellä on senioriasuntoja, neuvola ja koulu. Naapurissa toimii pieneläinklinikka, joten myös eläinten lääkkeitä menee paljon.

Tulin tänään töihin autolla. Asun Siilinjärvellä, josta on 15 kilometriä apteekille. Kun oikein villiinnyn, ajan työmatkat pyörällä.

Palapelia asiakkaan parhaaksi

lääkehoidon_arviointi_mesi

Klo 10:30 Sosekeittoa lounastauolla. Olen onnellinen, että olen töissä opetusapteekissa ja saan ohjata opiskelijoita. Farmaseutiksi ja lääketeknikoksi opiskelevat tuovat meille mukanaan alan tuoreinta tietoa.

Voin ohjata opiskelijoita myös lääkehoidon arvioinnin tehtävissä, sillä minulla on lääkehoidon kokonaisarvioinnin pätevyys. Parhaillaan suoritan täydennyskoulutusta lääkehoidon arvioinnin LHA-asiantuntijuudesta.

Iltapäivällä käymme läpi farmaseutiksi pian valmistuvan Mesi Lintusen kanssa hänen LHA-opintoihinsa kuuluvan viidennen ja päättävän asiakasarvioinnin. LHA-palvelu on ollut saatavissa apteekistamme jo pidempään, mutta Mesi tekee sitä ensimmäistä kertaa oppilastyönä.

Lääkehoidon arviointi on tavattoman mielenkiintoista palapeliä asiakkaan parhaaksi. Käytämme paljon Terveysporttia, missä on erilaisia tietokantoja rohdoksia myöten.

Arviointityökaluna on muun muassa Lääke 75+-tietokanta, joka neuvoo, mihin suuntaan ikääntyneen asiakkaan lääkehoidossa pitäisi mennä. Vihreällä voi jatkaa. Keltaisella lääkitys soveltuu tietyllä varauksella. Punaiseen pitää pysähtyä ja pohtia.

LHA auttaa sitoutumaan sairauden hoitamiseen

Klo 12:30 Mesin asiakkaana on 97-vuotias rouva, joka valittaa huimausta. Seitsemän lääkkeen lista tuntuu hänestä liian pitkältä.

Arviointityökalu vilkuttaa osalla lääkkeistä keltaista, mutta sekä lääkityksen että annostelun huomioiva kokonaistilanne on kohdallaan. Kun asiakas saa tähän Mesiltä perusteet, hän on tyytyväinen.

Usein arviointi auttaa asiakasta sitoutumaan lääkkeiden ottamiseen ja sairauden hoitamiseen. Lisäksi asiakas saa loppukeskustelussa selkeän raportin arvioinnista. Jos tuloksena on selkeä ehdotus lääkityksen muuttamiseksi, raportti lähetetään hoitavalle lääkärille.

lääkehoidon_arviointi_kati_kemppainen

Toisinaan lääke ja annostelu ovat kohdallaan, mutta tuttu tapa ottaa lääkettä ei enää toimi. Esimerkiksi ikäihmisillä astmalääke auttaa usein paremmin tilanjatkeen kautta hengitettynä.

Lääkehoidon arviointia voi kysyä, jos on huonounisuutta, ihottumaa, huimausta tai muu uusi oire, jonka arvelee johtuvan lääkkeistä.

Nojaamme apteekissa Käypä hoito -suosituksiin. Pyydämme asiakkaalta luvan katsoa reseptikeskuksen tietoja, jotta pääsemme vertaamaan lääkelistaa olemassa oleviin resepteihin. Samalla näemme, jos jokin lääke on vaihdettu.

Alkuhaastattelussa selvitämme, ottaako asiakas käytössä olevaa lääkettä säännöllisesti, mihin kellonaikaan ja sujuuko lääkkeen ottaminen helposti. Ja seurataanko lääkkeen vaikutusta, jos asiakkaalla on vaikka verenpainetta. Etenkin ikäihmisillä aiemmin määrätty lääke voi jäädä käyttöön, kun lääkitystä muutetaan. Esimerkiksi tarvittaessa määrättyä kipulääkettä saatetaan ottaa joka päivä. Perkaamme päällekkäisyydet ja kysymme asiakkaalta myös itsehoitolääkkeiden käytöstä ja luontaistuotteista. Tarkistamme lääkkeiden edullisuuden asiakkaalle, samoin korvattavuuden.

Tavallisesti alku- ja loppukeskustelut käydään apteekissa. Korona-aikana Mesi on haastatellut asiakkaat puhelimessa.

Kodin ja apteekin välillä seilaava dosetti 

lääkehoidon_arviointi_dosetti

Klo 13:50 Viisi hoitokotia tilaa lääkkeet kauttamme. Vastaan hoitoliittymävuorossa lääkkeiden annosjakelusta. Toimitamme lääkkeitä annospusseissa tai dosetissa asiakkaille myös kotiin.

Kun lääkekassit lähtevät, alan pakata vuonna 1938 syntyneen rouvan dosettiin sokerilääkettä, verenpainelääkettä ja kaliumtabletteja. Vitamiinitkin annostelen usein valmiiksi. Tarkistan joka kerta asiakkaan tiedot ja lääkelistan ja dokumentoin kaiken mitä teen.

Koronan tultua moni halusi koneellisesti lajitellut lääkepussit. Dosetteihin annostelu on kuitenkin turvallista. Kun dosetti tulee meille, se pestään ja kuivataan. Lääkkeisiin ei kosketa käsin, ja pinnat desinfioidaan jokaisen täytön jälkeen.

Emme enää valmista itse lääkkeitä. Salvoja ja jauhepusseja oli kyllä kivaa tehdä!

Asiakkaan kohtaaminen on työssä parasta

lääkehoidon_arviointi_puijonlaakso

Klo 14:15 Tavaran vastaanotossa opiskelija Emmi Hytönen purkaa ja tarkistaa lääkkeet ja antaa ne robotille lajiteltavaksi. Tsekkaan, onko Emmillä jotain kysyttävää, mutta kaikki on kunnossa.

Olen menossa myymälän puolelle hyllyttämään itsehoitotuotteita kun kiirekello kilahtaa. Reseptipuolella on ruuhkaa, sinne siis.

Lähellä senioritalossa asuva tuttu asiakas tulee hakemaan kolmen kuukauden lääkeannostaan. Lääkkeitä odotellessa ennätämme jutella asiakkaan kanssa, mitä arvostan. Asiakkaiden kohtaaminen ja neuvominen saa farmaseuttisen sydämeni sykkimään.

Klo 14:45 Jään kolmen päivän kesälomalle. Kotona odottavat puutalkoot ja kasvimaan laitto. Ja Pohjois-Kallavedelle on päästävä uistelemaan! Perheessämme on kalastustyönjako. Minä soudan, pojat virvelöivät ja uistelevat ja mieheni Pekka fileoi ja paistaa saaliin.

Lue lisää:
Ajantasainen lääkityslista vähentää lääkehoidon ongelmia
Tarkista kokonaislääkitys haittojen varalta
Varmista järkevä lääkehoito