Onni edellä − Roope Kakko ja hyvä isyys

  • AA0319_Kakko1

Ammattilaisgolfaaja Roope Kakko on kahden lapsen isä, joka on onnistuneesti yhdistänyt uran ja perheen. Tuoreille vanhemmille hänellä on yksi konkreettinen vinkki.

Ammattilaisgolfaaja Roope Kakko tuli toista kertaa isäksi viime syksynä. Vauvan hoito on mennyt rutiinilla, mutta oman ajan vähyys ja härdellin lisääntyminen ovat yllättäneet. Tärkeintä Roopelle on nauttia ja olla läsnä – onni ja ilo edellä.

Hujan hajan lojuvia kenkiä, vauhdista myttyyn mennyt matto, eteisen nurkassa parkissa olevat järeät vauvanvaunut. Nyt ollaan lapsiperheen kodin suloisessa sekamelskassa.

– Nykyään ei paljon tarvitse miettiä, mitä  vapaa-ajallaan tekisi, Roope Kakko, 37, nauraa ja ottaa muumimukistaan hörpyn. Samalla hän höpöttelee pehmeästi lattialla tirrittävälle Kaapo-vauvalle.

Ammattilaisgolfaaja Minea Blomqvist-Kakon kanssa naimisissa oleva Roope tuli toistamiseen isäksi viime syksynä. Kakko-Blomqvistin perheen esikoinen Elmeri oli jo koululainen vauvan syntyessä. Roope myöntää, että perhe sai viettää monta vuotta varsin leppoisaa aikaa ennen kakkosen syntymää.

– Toisella kierroksella olin aiempaa valmiimpi isäksi. Osaan ottaa ihan eri tavalla vastuuta. Asiat sujuvat omalla painollaan enkä stressaa,  hän
kuvailee. 

Paniikkia synnytyslaitoksella

Ennen esikoistaan Roope ei ollut ikinä pitänyt vauvaa sylissä. Hän valmistautui isyyteen lukemalla aiheesta kertovia tietokirjoja. Silti esikoisen syntymä kahdeksan vuotta sitten oli varsinaista shokkihoitoa, sillä vauva syntyi pitkän synnytysurakan jälkeen sektiolla.

– Olin ihan paniikissa, kun hoitajat lykkäsivät vastasyntyneen syliini. He myös näyttivät kädestä pitäen, miten vaipat vaihdetaan ja vauvaa käsitellään, Roope nauraa muistolle.

Minea palasi treenaamaan vain kuukausi esikoisen syntymän jälkeen, joten Roope oli vauva-ajan koti-isänä.

– On ollut alusta lähtien selvää, että molemmat osallistuvat tasa-arvoisesti vauvan hoitoon. Minni ei ole koskaan ollut mikään pullantuoksuinen kotiäiti.  Kaikki hommat hoidetaan puoliksi, Roope kertoo.

Kahden lapsen kanssa hoitovastuut jakautuvat hieman toisin kuin ennen. Minea keskittyy enemmän vauvan hoitoon ja on vetovastuussa yöhulinoista. Roope viettää enemmän aikaa esikoisen kanssa mutta on läsnä myös kuopukselle. Hänen mielestään vauvan kehityksen seuraaminen on palkitsevaa. 

– Vauvan kanssa leikin ja menen täysin hänen ehdoillaan. En tiedä mitään parempaa kuin sen, että saan vauvan hymyilemään ja nauramaan.  Se on mieletön tunne.

Roopen mukaan kaksi lasta ei silti mene siinä missä yksi. Vauvavuoden sitovuus on yllättänyt.

– Läsnäolo on välillä haasteellista. Yritän muistuttaa itseäni siitä, että lapset ovat pieniä vain vähän aikaa, hän sanoo.

Myös ajankäyttö on toisen lapsen myötä mennyt uusiksi. Kahden urheilijan aikataulujen sovittelu on haastavaa. Nyt mukana menossa on vielä kaksi lasta sekä pariskunnan viime syksynä avaama Pickala-golfkoulun pyöritys. Lisäksi Roope satsaa omaan golf-ammattilaisuuteensa.

– Urani on nyt etusijalla, mutta perhe on todella tärkeä. Suurin haaste on se, miten saamme vuorokauden tunnit riittämään.

Tukiverkostot ovat aktiivisessa käytössä. Perhe muutti kevään alussa lähemmäs molempien vanhempia. Lähipiiri on tottunut siihen, että apuun saatetaan hälyttää lyhyelläkin varoitusajalla.  Molemmat isovanhemmat auttavat viikoittain ja myös Minean veli asuu lähistöllä.

Roope ja Minea ovat olleet yhdessä jo 18 vuotta ja hitsautuneet toimivaksi tiimiksi vuosien saatossa.

Isyys on ollut unelmien täyttymys

Ammattilaisurheilijan elämä kuitenkin tarkoittaa, että Roope on paljon pois kotoa. Kisakausi alkoi huhtikuussa, ja Roope reissaa syksyyn asti golfkisoissa ympäri Eurooppaa. Hän ei koe paljosta poissaolostaan syyllisyyttä.

– Golf on intohimoni. Haluan näyttää lapsille esimerkkiä, että työstä voi nauttia. Vastapainoksi minulla on paljon vapaa-aikaa.

– Kisakaudella lapsia tulee kova ikävä. Elmeri välillä kyselee, miksi en voi mennä tavallisiin töihin. Silloin selitän, että golf on isän oikea työ, Roope naurahtaa.

Yhteyttä pidetään WhatsAppilla ja soittamalla. Lisäksi Roope osti Playstationin, jonka avulla yhteydenpito esikoiseen sujuu vaivatta. Kun ikävä äityy suureksi, isä ja poika pelaavat.

– Pelaamme pleikkarilla tiimissä samaa peliä. Pystymme juttelemaan päivän tapahtumista  kuulokkeiden välityksellä.

Roope paljastaa haaveilleensa aina omasta perheestä. Kahden lapsen isyys on miehelle siis unelmien täyttymys.

– Nyt kun nuo kaksi ovat tuossa, ajattelen vain, kuinka onnekas olen. Olen siitä älyttömän kiitollinen. Lasten saaminen ei ole itsestäänselvyys, hän muistuttaa.

Mallia isyyteen hän on ottanut omasta isästään, joka aina jaksoi viedä poikaansa treeneihin ja pelaamaan.

– Päätin esikoisen syntymän jälkeen, että minullakin on aikaa lasteni jutuille. Koen olevani rento, sallivainen ja rakastava isä. En stressaa. Pojat ovat poikia. Välillä kolisee, mutta se kuuluu asiaan, Roope kertoo.

Yksi konkreettinen vinkki hänellä kuitenkin on kaikille tuoreille vanhemmille:

– Nuku aina kun voit.

Lue lisää:

Vauva tuli taloon - Isyyspakkaus-blogin Tommi kertoo isäksi tulostaan

Vauvanhoidon FAG

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje