Nämä kaksi asiaa tekevät parisuhteesta onnellisen

  • AA0119_timo-ja-Elviira

Timo ja Elviira ovat toistensa vastakohdat. Rakastuminen muutti molempien elämän. He ovat yhtä mieltä siitä, mitä hyvään suhteeseen vaaditaan.

Joskus elämä voi muuttua vain kolmen sanan ansiosta. Elviira ­Nyman, 25, kuuli ratkaisevat sanat nelisen ­vuotta sitten helsinkiläisessä hotelli­huoneessa.
– Alatko seurustella kanssani? kysyi vieressä makaava mies.
– Yllätys oli jo se, että olimme päätyneet ensimmäisillä treffeillä ­samaan sänkyyn, tosin ihan vain kiltisti nukkumaan. Ja sitten hän aloitti aamun tällaisella kysymyksellä, Elviira muistelee nauraen.
Timo Tuppurainen, 32, ei oikein vieläkään tiedä, mistä lause pulpahti. Sen ääneen toteaminen vain tuntuntui oikealta.
– En osannut pelätä edes pakkeja. Elviiran seurassa oli heti niin hyvä olla.
Elviira ihastui Timon rohkeuteen.
– Hän antoi sydämen viedä. Mietin, että jos Timo on valmis tällaiseen hyppyyn, kyllä minunkin on nämä kortit katsottava, Elviira sanoo.
– Ehkä sekin vaikutti, että olimme samanlaisessa elämänvaiheessa ja valmiita parisuhteeseen, Timo arvelee.
Ensimmäisen kerran Timo ja Elviira ­tapasivat jo vuotta aiemmin kaverinsa ­kautta. Timo kertoo, ettei parin ­välillä kipinöinyt ­vielä ensitapaamisella.
– Viestittelimme harvakseltaan ja kyselimme kuulumisia, mutta siihen se jäi. Elviira opiskeli Lahdessa ja minä asuin Helsingissä.

Timo ymmärtää vahvaa persoonaani

Ensimmäisenä vuosipäivänä Timo ­yllätti ­Elviiran jälleen. Tällä kertaa yhteisessä ­kodissa kosimalla.
– Oli se yllätys ­minullekin, sillä en ollut suunnitellut kosivani Elviiraa juuri silloin. En ollut ostanut edes sormusta, Timo sanoo.
– Timo polvistui eteeni olohuoneessa ja piti spontaanisti puheen. Tuon hetken tulen muistamaan aina.
Häitään pariskunta juhlii ­tulevana ­syksynä. Tarkoitus on virallistaa suhde maistraatissa ja pitää pienet juhlat lähimpien ystävien ja perheenjäsenten kanssa.
– Emme halua mitään massiivista hässäkkää, ­Elviira sanoo.
Hän on kiitollinen siitä, että on saanut olla suhteessa alusta asti oma itsensä.
– Tiedän olevani vahva persoona, jolla on voimakkaita mielipiteitä. Sitä puolta moni on minussa pelännyt ja arvostellut. Timo ei ole kuitenkaan ikinä yrittänyt muuttaa minua.
Timo on avovaimonsa vastakohta. Rauhallinen sovittelija kaihtaa konflikteja.
– Elviiran mielestä olen välillä liiankin ­kiltti ja myötäilevä. Elviiralla on niin voimakas oikeudentaju, että vääryyttä kohdatessaan hän haluaa heti puuttua asioihin.
Elviira on huomannut, että erilaisista luonteenpiirteistään huolimatta he eivät tahdo saada riitaa aikaiseksi.
– Timon mielestä on hirveän huvittavaa, kun suutun jostain. Hänellä on kyky saada ­minut lopulta aina nauramaan.

Kaikesta pitää voida puhua

Mieltä painavat asiat käsitellään ­yleensä heti. Avoimuus on parin mielestä kaikkien ­ihmissuhteiden perusta. Ikävistäkin ­asioista pitää puhua. Television parin­hakuohjelmat tuntuvat Elviirasta välillä epärealistisilta.
– Moni tuntuu etsivän jotain yli-ihmistä, jollaista ei ole olemassakaan.
Lasten hankkimisesta pari puhui jo suhteen alkuvaiheessa. ­Molemmat halusivat tietää, onko kumppani valmis vanhemmuuteen.
– Se on niin iso ­kysymys, ettei sitä voi jättää käsittelemättä. Tietenkään elämässä ei voi tietää, kuinka asiat menevät, mutta oli huojentavaa tietää, että ­ajattelemme ­samalla ­tavalla, Timo ­sanoo.
He haaveilevat biologisten lasten lisäksi adoptiosta.
– Toivomme, että voimme vielä joskus ­antaa kodin jollekin kriisialueella asuvalle lapselle, Elviira kertoo.

Ei omistamista vaan kokemuksia

Yhteinen arvomaailma on Elviiralle ja ­Timolle tärkeä. Ympäristötekniikan insinööriksi opiskeleva Elviira toivoo voivansa vaikuttaa ammattinsa kautta ilmastonmuutokseen. Timo työskentelee Alkossa. Häntä ­kiinnostaisi tehdä myös vapaaehtoistyötä.
– Raha ei ole meille itseisarvo, emmekä ­halua haalia omaisuutta. Tärkeintä on, että­ ­tulemme toimeen ja olemme onnellisia, Timo sanoo.
– Minun pahin pelkoni olisi joutua oravanpyörään, jossa teen työtä vain maksaakseni velkoja. Mielekäs elämä syntyy muista asioista kuin omistamisesta, Elviira miettii.
Tärkeämpänä Timo ja Elviira pitävät yhdessä tekemistä. He käyvät kuntosalilla, nauttivat elokuvista ja matkustelevat.
– Olen huomannut, että parisuhteemme on parantanut elämänlaatua valtavasti. Jotenkin kaikelle tekemiselle on tullut tarkoitus, Timo sanoo.
Elviira on samaa mieltä.
– En olisi ikinä uskonut, että yhdessäolo voi olla näin helppoa. On ihmeellistä ­jakaa ­elämä ihmisen kanssa, joka rakastaa minua ehdoitta.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje