Nivelpsoriasis: Reumalääkitys palautti uskon elämään

  • reuma

Jussi Jauhiainen on nyt oireeton ja kivuton. Seitsemän vuotta sitten hän sai uuden reumalääkityksen, joka mullisti hänen elämänsä.

Takana on tavallinen työpäivä. Keittiömestari Jussi Jauhiainen on herännyt kukonlaulun aikaan ja kokannut Lahden Sibeliustalossa ravintolan keittiössä lipstikkakeittoa ja hirvimureketta lounaaksi. Illaksi hän on valmistellut villisianpaistia, sillä taloon odotetaan yli kolmensadan hengen seuruetta.

Tapaamme töiden jälkeen, ja puhelias savolaismies istuu punainen Cousteau-pipo päässään konserttitalon upeassa aulassa. Hän näyttää sormenkynttään ja pyytää koskettamaan. Kynsi on röpyläinen, kuten savolaiset sanovat. Epätasaisuus on muisto ajalta, jolloin miehen sormissa ei ollut kynnen kynttä. Vaikea psorireuma oli vienyt ne.

Muita monivuotisen reumasairauden jättämiä jälkiä Jussissa ei ole. Siitä on kiittäminen modernia reumalääkitystä, joka on pitänyt sairauden aisoissa. Nykyään reumataudit saadaan useimmiten rauhoittumaan muutamassa kuukaudessa ja pysyvien nivelvaurioiden kehittyminen voidaan estää. Aktiivisen lääkityksen avulla työ- ja toimintakykykin yleensä säilyvät. Toisin oli ennen: reuma vioitti niveliä lähes vääjäämättä ja johti niiden pysyviin vaurioihin. Näin käy edelleenkin, jos reumatulehdusta ei saada hoidolla pois. Siksi lääkityksiä on syytä käyttää ohjeen mukaan.

Tauti levisi niveliin ja kynnet lähtivät

Vuonna 1960 Kerimäellä syntynyt Jussi Jauhiainen sai psoriasiksen 30-vuotiaana. Kuutisen vuotta myöhemmin tauti levisi niveliin. Diagnoosi oli psoriartriitti. Pahimmillaan vain kaksi sormea toimivat; muut nivelet olivat keränneet nestettä ja ”kelluivat”. Jussi ei voinut puristaa kättä nyrkkiin tai pidellä soppakauhaa kädessä. Silloin sormista lähtivät kynnet, ja tauti eteni polviin ja nilkkoihin. Kivut olivat sietämättömät. Lujatahtoinen mies ei kuitenkaan pitänyt niistä meteliä, ei kotona eikä työpaikalla. Hän napsi lääkkeitä; ilman ei olisi selvinnyt.

Taudin edetessä mies joutui luopumaan kokin ammatista. Hän meni yrittäjäkurssille ja kouluttautui golfkentänhoitajaksi.

Vuonna 2011 jäljellä oli kaksi vaihtoehtoa: oli löydettävä jokin uusi hoitomuoto tai jäätävä työkyvyttömyyseläkkeelle. Jussi Jauhiaisen hoitavalla lääkärillä, professori Markku Kaupilla oli tarjota vaihtoehto: biologinen lääke Humira.

Jussin tapauksessa Humira osoittautui napakympiksi. Kivut poistuivat kolmessa kuukaudessa. Kynnet kasvoivat sormiin. Paluu töihin ruoanlaittoon onnistui.

Nyt täyttä työpäivää tekevä kokki ei muita lääkkeitä juuri käytä; vain särkylääkkeitä tavallisiin vaivoihin. Joka toinen viikko piikitettävä täsmälääke palautti myös tietynlaiseen lääkekoukkuun jääneen Jussin uskon elämään.

Parempi vaihe elämässä perustuu myös siihen, että Jussi yrittää välttää turhaa stressiä, joka pahentaisi sairautta. Hän on muuttanut elintapojaan terveellisemmäksi lopettamalla tupakoinnin, syömällä säännöllisesti sekä liikkumalla entistä enemmän.

– Elämäni ei ole koskaan aiemmin ollut näin kivaa, hän sanoo.

Biologiset reumalääkkeet apuna

Reuma on tulehduksellinen nivelsairaus, joka johtuu elimistön omasta häiriötilasta.

– Reumaa ei pystytä parantamaan, vaan se pyritään rauhoittamaan, reumatologi Markku Kauppi toteaa. Hän työskentelee ylilääkärinä Päijät-Hämeen keskussairaalassa Lahdessa.

– Monella on vanhakantainen käsitys, että reuma aina vammauttaa. Parikymmentä vuotta sitten reuman etenemistä pystyttiin vain jarruttamaan, mutta nyt sairaus pyritään saamaan hallintaan muutamassa kuukaudessa.

Reumapotilaan hoito aloitetaan perinteisillä reumalääkkeillä, yleensä metotreksaatilla ja usein yhdistelmähoitona.

– Perinteinen lääkitys rauhoittaa taudin suurimmalla osalla potilaista, mutta noin viidennes ei hyödy siitä riittävästi. Silloin on käytettävä biologisia lääkkeitä.

Reumalääkäri suunnittelee hoitoa yhdessä potilaan kanssa.

– Ilman Markku Kauppia olisin eläkkeellä, Jussi Jauhiainen sanoo kiitollisena.

Biologiset reumalääkkeet ovat erittäin kalliita perinteisiin lääkkeisiin verrattuna. Reumalääkitys on usein elinikäinen, ja varsinkin uusien hoitojen lääkekustannukset ovat mittavat. Sekä Jauhiainen että Kauppi toivoisivat muutosta omavastuuosuuden maksuun. Nykyisen käytännön mukaan 600 euron omavastuu lankeaa maksettavaksi vuoden alussa kalenterivuosittain.

– Se on monelle potilaalle liian paljon. Miksi omavastuuta ei voi jyvittää kuukausittaiseksi maksuksi? Markku Kauppi kysyy.

Biologiset lääkkeet ovat proteiineja, jotka tuotetaan elävissä soluviljelmissä. Niitä ei voi valmistaa kemiallisesti. Ne ovat täsmälääkkeitä, ja siksi niiden vaikutusmekanismit tunnetaan erittäin hyvin. Biologisten lääkkeiden käyttö on lisääntynyt vuosi vuodelta monien sairauksien hoidossa hyvien hoitotulosten myötä.

Nivelpsoriasista lääkitään monin eri keinoin

  • Nivelpsoriasiksella on monta nimeä: psorireuma, psoriasiksen niveltauti tai psoriartriitti. Se on eri sairaus kuin nivelreuma.
  • Tavallisia oireita ovat aamujäykkyys ja liikearkuus. Ne aiheutuvat niveltulehduksesta, joka voi mennä pieniin ja/tai isoihin niveliin, nivelpsoriasiksessa myös selkään. Joskus ilmenee sormien ja varpaiden makkaramaista turvotusta.
  • Lääkehoitona on tavallisesti metotreksaatti, vaihtoehtoisesti sulfasaltsiini, leflunomidi tai lääkeyhdistelmä. Biologisia lääkkeitä – Humiraa, Enbreliä, Cimziaa, Simponia, Stelaraa, Orenciaa, Cosentyxia, Otezalaa ja sairaalavalmiste Infliximabia – käytetään vaikeassa nivelpsoriasiksessa, jos perinteiset hoidot eivät riitä. Myös niillä on haittavaikutuksia, joista yksi on infektioherkkyyden lisääntyminen.
  • Nivelpsoriasista esiintyy usein suvuittain. Liikunta on tärkeää sen hoidossa.

Lähteet: M. Kauppi, Duodecim, Käypä hoito: Psoriaasi (iho ja nivelet), Terve.fi, Reumaliitto.fi
nivelpsoriasista lääkitään monin eri keinoinSäännöllinen liikunta on yksi nivelpsoriasiksen hoitomuoto.

Lue lisää muualla:

Nivelpsoriaasista Reumaliiton sivuilla

Psoriaasi hallintaan säännöllisellä hoidolla