Näin hoidat ihoasi oikein: 4 parasta vinkkiä

  • AA0618_kaitue3

Kosteuta, ravitse ja suojaa. Nämä ovat tärkeimmät perusasiat ihonhoidossa. Jos haluat yhtä kauniin ihon kuin näyttelijä Katariina Kaituella, lue ammattailaisten parhaat vinkit ihonhoitoon ja asiat, joita kannattaa välttää.

1. Muista nämä kolme perusasiaa

Iho voi hyvin, kun kolme asiaa on kunnossa: sen kosteutus, suojaaminen ja ravitseminen. Kuiva, ­ikääntyvä iho tarvitsee erilaista ­hoitoa kuin ­nuori ja rasvoittuva. Ihotyyppi, ikä, ilmasto ja vuoden­aika vaikuttavat ihon tarpeisiin – ja sitten ovat vielä hormonitkin.

– Jos ei tiedä, mitä oma iho kaipaa, kannattaa kysyä apteekista neuvoa. Meiltä saa aina apua. Ihonhoidon suunnittelu aloitetaan ihon tarpeista, sanoo kosmetologi Tiina Gahmberg Tampereen Koivu Apteekista.

Neuvon kysyminen kannattaa, sillä markkinoilla on valtava määrä erilaisia seerumeita, voiteita, öljyjä, kuorintoja ja naamioita. Niiden viidakkoon on helppo eksyä. Alkuun kuitenkin pääsee jo kahdella tuotteella: hellävaraisella kasvojen puhdistusaineella ja kosteusvoiteella. Kesällä kannattaa käyttää lisäksi aurinkosuojatuotteita.

– Erityisesti nuoret naiset saattavat ylihoitaa ihoaan ja käyttää paljon erilaisia hoitotuotteita ja kemikaaleja, mikä voi häiritä ihon tasapainoa ja sen omaa mikrobiflooraa, ihotautien erikoislääkäri Erja Jalonen sanoo.

Esimerkiksi anti-ageing-voiteet kuivattavat turhaan nuoren ihon, ja voimakkaat kuorinnat sekä puhdistusaineet saattavat herkistää sen. Moni suomalainen kärsii myös couperosasta. Silloin ihon pinnassa näkyy hienoja verisuonia. Couperosa-iholle ei sovi hankaaminen, sillä se vain lisää punoitusta. Ole siis hellä ihollesi.

2. Tunnista hormonien vaikutus

Testosteroni lisää talin eritystä, minkä vuoksi estrogeeniä sisältävä hormonaalinen ehkäisy voi auttaa aikuisiän akneen naisilla. Miehillä puolestaan on usein rasvaisempi iho, sillä heillä on enemmän testosteronia.

Estrogeeni vaikuttaa ihon kimmoisuuteen. Sen määrä vähenee vaihdevuosien jälkeen, mikä näkyy ihon veltostumisena. Keltarauhashormoni on syypää kuukautisten aikaan leuan ja suun alueelle ilmestyviin finneihin. Myös stressihormoni kortisoli voi aiheuttaa finnejä. 

3. Vältä aurinkoa ja tupakointia

Aurinko ja tupakka ovat ihon vihollisia. Jos tapoihisi ­kuuluu ­kärytellä ihoasi ­aurinkotuolissa, voit odottaa ­terveysongelmien lisäksi ryppyjä. ­Auringon UV-säteet aiheuttavat iho­syöpää ja vahingoittavat ihon tukiproteiineja, kuten kollageenia, mistä seuraa uurteita ja veltostumista.

Kevytkin rusketus on merkki ihon ­vahingoittumisesta, vaikka käyttäisit aurinkosuojaa. Aurinko myös aiheuttaa ja tummentaa pigmenttiläiskiä, joista voi olla hankala päästä eroon.

– Monella suomalaisella on iho, joka palaa auringossa helposti. Siksi suojautuminen on meille hyvin tärkeää, ihotautien erikoislääkäri Erja Jalonen muistuttaa.

4. Syö hyviä rasvoja ja kasviksia

Terveelliset elintavat pitävät ihonkin kunnossa.

– Monipuolinen, tasapainoinen ruokavalio on tärkeä koko elimistön hyvinvoinnin kannalta. Se näkyy myös ihossa, kosmetologi Tiina Gahmberg sanoo.

Syö riittävästi proteiinia ja hyviä rasvoja, erityisesti kalaa, jossa on paljon omega-rasvahappoja. Iho pitää myös kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Niistä saa C-vitamiinia ja antioksidantteja. C-vitamiinia tarvitaan kollageenin muodostumiseen. Antioksidantit suojaavat vapailta radikaaleilta, jotka muuten tekisivät tuhojaan elimistössä.

Ravinnon lisäksi liikunta on tärkeää. Sekin ­parantaa elimistön yleistä hyvinvointia, mikä vaikuttaa ihoon.

Viima, aurinko sekä kuiva pakkas- ja sisäilma kuivattavat ja saavat ihon helposti punoittamaan. Couperosa-iho kärsii lämpötilan vaihteluista. Vaihda siksi talvella kosteusvoide tuhdimpaan – äläkä hyppää suoraan pakkasesta saunaan.

Muistilista ihonhoitotuotteiden hankintaan:

Kollageeni Monissa ihonhoitotuotteissa ja myös ravintolisissä on kollageenia. Se vahvistaa ihon ­tukikudosta. Ravintolisien kollageeni ei imeydy elimistöön sellaisenaan, vaan vatsahapot pilkkovat sen. Se kuitenkin tukee ihon omaa kollageenintuotantoa.

A-vitamiinijohdannaiset auttavat tutkitusti ihoa uudistumaan. Niitä käytetään ­ehkäisemään ihon ikääntymistä. ­A-vitamiinilla hoidetaan myös aknea. Se kuivattaa aluksi ihoa voimakkaasti, eikä sitä kannata käyttää alle kolmikymppisenä.

Hyaluronihappo kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Ihon ikääntyessä hyaluronihapon määrä ihossa vähenee.

Sinkki ehkäisee talineritystä, joten sillä hoidetaan aknea. Voiteena se myös suojaa ihoa auringon UV-säteiltä.

Pycnogenol eli rannikkomännyn kuoriuute on antioksidantti, joka hidastaa solujen vanhenemista ja auttaa pigmenttiläiskiin.

Mustaherukansiemenöljystä ja beeta­karo­teenista saattaa saada apua ongelma­ihoon. Beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste.

Lue myös: Katariina Kaituen vinkit ihonhoitoon

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje