Muutto omilleen

  • AA0418_suvi9

Vielä vuosi aiemmin Suvi Virtanen oli varma, ettei lähtisi ikinä opiskelemaan kauas pois, ei ainakaan Lappiin.

Lohjalaisen Suvi Virtasen, 21, tunnelmat olivat sekavat. Hänet oli hyväksytty opiskelemaan oikeustieteitä Lapin yliopistoon Rovaniemelle.

– Isäni klikkasi opiskelupaikan hyväksymispainiketta, koska en itse uskaltanut. Onneksi isä myös usutti minua lähtemään, Suvi sanoo.

Turun yliopistosta haaveillut Suvi ei aluksi edes halunnut hakea muille paikkakunnille, sillä ylioppilaskirjoitusten jälkeen hänestä tuntui, että hän ei ollut valmis muuttamaan kauas kotoa.

– Totesin, että Joensuuhun voisin lähteä juuri ja juuri, mutta Lappiin en lähde ikinä, Suvi nauraa.

Pääsykokeisiin lukiessa hän tajusi, kuinka tiukassa opiskelupaikat ovat. Onnekseen hän päätyi siis – vaikkakin hammasta purren – hakemaan myös Lapin yliopistoon. Läheisten kannustuskin vaikutti asiaan.

– Isä vakuutti, että minulle tulisi hyvä mieli, jos pääsisin edes johonkin, Suvi muistelee.

Suvi oli tehnyt myös varasuunnitelmia, kuten koirien ulkoiluttamista Ecuadorissa ja englannin kielen opettamista lapsille Afrikassa.

Kun tieto opiskelupaikasta tuli, hän itki onnesta, vaikka paikka olikin kaukana Lapissa.

– Minulle tuli apua-tunne, mutta samalla olin kuitenkin valmis lähtemään.

Muuttomatka oli parikymppisen Suvin elämän ensimmäinen matka Rovaniemelle. Ja samalla kun hän muutti, hän myös jäi Rovaniemelle, soluasuntoon.

Vaikka kuuden tytön soluasunnossa syntyikin ajoittain kiistoja tiskikoneen tyhjennyksestä, soluasuminen oli Suvin mielestä hyvä pehmeä lasku omilleen asumiseen, varsinkin kun välimatka kotiin oli niin pitkä.

– En joutunut heti olemaan aivan yksin. Se auttoi, Suvi sanoo.

Muutto toiselle paikkakunnalle opintojen perässä

Parasta Rovaniemelle muutossa oli se, että juuri kukaan uusista oikeustieteiden opiskelijoista ei tuntenut etukäteen toinen toistaan.

– Jos olisin opiskellut Etelä-Suomessa, en olisi välttämättä tullut yhtä läheiseksi opiskelukavereiden kanssa. Koti Lohjalla olisi ollut niin lähellä, että olisin käynyt siellä usein, Suvi sanoo.

Heti lukuvuoden alussa Suvi ilmoittautui Lapin korkeakoulujen väliseen pesäpalloturnaukseen. Samalla hän tutustui moniin vanhempiin opiskelijoihin ja nykyiseen poikaystäväänsä. Hän hankki myös kuntosalikortin ja alkoi ohjata lasten tanssitunteja. Tarjolla olisi ollut myös yliopiston salibandyvuoroja.

Suvi pitää itseään sosiaalisena, mutta hän kertoo myös jännittävänsä uusia tilanteita.

– Yksin olisin tuskin uskaltanut lähteä pesäpalloturnaukseen. Onneksi sain suostuteltua kaverin mukaan. Siitä alkoi lumipalloefekti, jonka kautta tutustuin uusiin ihmisiin.

Koti-ikävä iskee välillä

Yksin asumisessa Suville tuli yllätyksenä se, kuinka hyvin hän pärjää. Jo kotona asuessaan Suvi oli tottunut siivoamaan ja tiskaamaan myös perheenjäsenten puolesta.

– Nyt tarvitsee siivota ainoastaan omasta puolestaan, hän nauraa.

Kun yksinäisyys iskee, se iskeekin sitten kovaa. Koti-ikävää Suvi on kokenut tilanteissa, joissa ei ole ollut mitään tekemistä eikä ketään seurana.

– Yksinäisinä hetkinä soitan vanhemmilleni tai parhaalle kaverilleni. Ylipäätään rupattelu toisten kanssa auttaa.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen Suvi onkin jo sitä mieltä, että muutto Rovaniemelle oli hänen elämänsä paras päätös. Ainoastaan etäisyys nelivuotiaaseen pikkusiskoon harmittaa. Kotona Lohjalla Suvi kävi ensimmäisen opiskeluvuotensa aikana ainoastaan neljä kertaa.

– Sisko lähettää ikävöidessään minulle ääniviestejä. Hänelle on vaikea selittää, miksi en voi tulla heti huomenna käymään.

Ensimmäinen oma koti

Omilleen muuttavan nuoren asunnon ei tarvitse Suvin mukaan näyttää heti unelmakodilta.

– Kannattaa ottaa vastaan kaikki huonekalut, joita saa vaikkapa sukulaisilta. Kannattaa myös tehdä itselleen budjetti ja seurata, paljonko rahaa kuluu hankintoihin ja elämiseen, hän neuvoo.

Suvin lapsuuden haaveet kampaajan, lentäjän tai eläinlääkärin ammatista ovat nyt muuttuneet unelmaksi syyttäjän virasta. Jo lapsena Suvilla oli vahva oikeudentaju: kaiken piti olla reilua.

– Olin jopa valmis jakamaan omastani, jotta tasapuolisuus toteutui. Ja peleissä minua ei haitannut, vaikka hävisin, kunhan pelattiin reilusti.

Kesän Suvi vietti kotona Lohjalla, syksyllä on edessä paluu Rovaniemelle.

– Ei todellakaan kannata jättää opiskelematta siksi, että joutuu opintojen vuoksi muuttamaan kauas kotoa. Tämän neuvon antaisin myös itse nuoremmalle itselleni, Suvi sanoo.

Lue lisää:

Vinkkejä omaan kotiin muuttavalle

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje