Moniallergikko: "Allergiani rajoittavat myös sosiaalista elämääni"

  • moniallerginen

Espoolainen Merja Alakurtti, 40, on moniallergikko. Hän suunnittelee arkensa tarkasti. Muut eivät aina ymmärrä Merjan tilannetta.

Lapsena Merja Alakurtti oli terve, mutta hän muistaa oudot tuntemukset: untuvatyynystä tuli huono olo, omena ja tomaatit kutittivat suuta. Kuitenkin vasta yläasteiässä hän sai ensimmäisen kunnon allergisen reaktion. Kiivihedelmä aiheutti hengenahdistusta ja kurkkukipua. Merja tajusi, että kiivejä hänen ei kannattaisi syödä.

Samanaikaisesti Merjan iho oireili rajusti näppylöin ja paukamin. Sen luultiin olevan hormonaalista, nuoruuteen kuuluvaa aknea, ja sitä hoidettiin lääkkein. Vahvinkaan lääke ei auttanut, vaan pikemminkin pahensi asiaa. Merja kärsi myös vatsakivuista ja alhaisesta hemoglobiinista.
Vuonna 2000 oireita ruvettiin tutkimaan Lapin keskussairaalassa ihotesteillä.

– Vain yhtä kohtaa kutitti, joten olin mielessäni tyytyväinen, kunnes selvisi, että se yksi kohta olikin luonnonhartsi. Se on erittäin yleinen aine, jota on muun muassa kosmetiikassa, laastareissa, hiusväreissä ja hammaslääkärien käyttämissä aineissa. Sain listan mahdollisista ristikkäisallergiaa aiheuttavista aineista. Mukana oli muun muassa useiden kosmetiikkatuotteiden sisältämä kamomilla, johon reagoin erittäin voimakkaasti.

Samoissa testeissä Merjan todettiin olevan allerginen myös ohralle, puna-apilalle, timoteille, kissalle ja lehmälle. Myöhemmin hän sai diagnoosin pujo- ja heinäallergiasta. Vehnä ei sovi, eikä kaura tai ruis. Maidon hän tietää itse epäsopivaksi, mutta pystyy käyttämään sitä jonkin verran. Vääristä ruoista tulee vatsaoireita. Home ja pöly aiheuttavat hengitysoireita, tuoksuista hän saa migreenin.

– Testeissä ei aina paljastu koko totuus, jos testataan vain ihoaltistus. Itse esimerkiksi siedän hyvin luonnonkumia ihollani, mutta limakalvoilla saan siitä välittömästi reaktion. Luonnonkumia on paitsi kondomeissa ja monissa sairaalainstrumenteissa, myös esimerkiksi banaanissa ja tomaateissa.

"Sydäntäni särkee, kun joudun rajoittamaan lasten ystävyyssuhteita"

Allergiatestitulosten jälkeen alkoi sopivien tuotteiden metsästys. Se on jatkunut aina näihin päiviin saakka.

– Minulle käyvät vain harvat kosmetiikkatuotteet, sillä luonnonhartsia tai sen ristikkäisaineita on todella monissa tuotteissa. Meikkiä käytän harvoin, silloinkin harkitusti sen mukaan, onko seuraavana päivänä jotain tärkeää. Saan vääristä tuotteista näppylöitä, kutinaa ja punoitusta. Pidän tuoksuista, ja joskus olisi kiva käyttää jotain ihanaa hajuvettä.

Merja saa usein hyvää tarkoittavia neuvoja ja vinkkejä niin sanotuista allergiaystävällisistä tuotemerkeistä, ja usein hänelle suositellaan trendikästä luonnonkosmetiikkaa.

– Minulle turvallisempaa on synteettinen kosmetiikka, sillä juuri luonnonkosmetiikan ainesosille olen kaikkein allergisin. Ekokampaamoista joudun pysymään kaukana.

Merjan perheeseen kuuluvat puoliso ja tämän pojat, Merjan tytär sekä pariskunnan yhteinen tytär.

– Mieheni poikien vieraillessa äitinsä luona ja saadessa siellä kontaktia kissoihin meidän täytyy järjestää heidän kotiinpaluunsa siten, että he menevät ensin junalla setänsä luo suihkuun ja vaihtavat siellä vaatteet, minkä jälkeen haemme heidät autolla. Tätä on joskus aikuisten ollut vaikea ymmärtää, samoin kuin sitä, miksi emme voi ottaa kyytiin poikien serkkua, jolla ei ole kissahilseettömiä vaihtovaatteita. Kissan hilse aiheuttaa minulle välittömästi kasvojen ja limakalvojen turpoamisen ja myös hengenahdistusta. Siitä taas olisi seurauksena parin päivän sairausloma.

– Kissa- ja tuoksuallergiani rajoittavat kontaktejani. Sydäntäni särkee, kun joudun rajoittamaan myös lasten ystävyyssuhteita. Heidän kaverinsa eivät voi tulla meille, jos näillä sattuu olemaan kissa, eivätkä meidän lapsemme voi vierailla heillä.

"Olen hyväksynyt, etten voi pakottaa muita ymmärtämään"

Ensimmäiset tuntemukset allergisesta reaktiosta ovat Merjalla yleensä punoitus kaulalla sekä kutina korvissa ja kitalaessa. Vieraassa paikassa hän ei aina voi tietää, mikä oireet aiheuttaa. Kyseessä voi olla sisäilma, jokin toisen ihmisen käyttämä tuote, tai tilassa on ehkä käynyt kissa. Esimerkiksi ostoskeskuksissa voi vaihtaa paikkaa, pienet ja intiimit tilat ovat vaikeampia.

– On kiusallista mennä esimerkiksi bussiin. Jos viereen sattuu henkilö, joka polttaa suitsukkeita kotonaan, minun on välittömästi vaihdettava paikkaa. Siksi käytänkin omaa autoa päivittäin.

– En voi lainata kirjaston kirjoja. Kierrätysvaatteita en osta, sillä en tiedä, missä niitä on käytetty tai millä ne on pesty.

Ruokien tarkkailu on myös paineita aiheuttavaa.

– Kerran iäkäs sukulainen oli varta vasten hankkinut minulle tiettyä leipäjuustoa. Kauhuissani katsoin, kuinka hän leikkasi sitä samalla veitsellä kuin muidenkin leipää. En silloin vain hennonnut sanoa, että en voikaan syödä sitä juustoa. Useimmiten kuitenkin sanon, ja joskus minua ymmärretään, aina ei.

Tuttavat haluaisivat usein tarjota jotain Merjalle sopivaa.

– En haluaisi olla vaivaksi, eikä minua haittaa, jos muut syövät täytekakkua. En pysty syömään aina samoin kuin muut, mutta esimerkiksi kalalle, pähkinälle ja kananmunalle en ole allerginen. Pystyn kokoamaan itselleni terveellisen ruokavalion. Parhaiten minua ymmärtävät toiset allergikot sekä vegaanit, joilla on myös nollatoleranssi tiettyjen ruoka-aineiden suhteen, vaikkakin eri syistä kuin minulla.

Merja työskentelee erityiskoulunkäyntiavustajana Espoossa. Työpaikalla hänet tunnetaan pitkältä ajalta ja hänen erityistarpeitaan huomioidaan. Ongelmia voi tulla, jos esimerkiksi oppilaiden mukana luokkaan kulkeutuu eläinpölyä. Sairauspoissaolot ja stressi aiheuttavat myös joskus paineita.

– Nykyään pidetään normaalina esimerkiksi flunssaisena töihin tulemista. Itse joudun jäämään kotiin melko pienestäkin flunssasta, koska ylähengitystieoireet ovat minulle hyvin hankalia. Joskus tuntuu, että tätä katsotaan pahalla. Stressi pahentaa kaikkia oireitani, ja homeeseen ja pölyyn reagoin lähes aina.

Merja ottaa aamuisin setiritsiiniä. Muita allergialääkkeitä hän käyttää satunnaisesti. Siedätystä kissoihin hän kokeili aikanaan, mutta se ei toiminut. Ainut tapa voida hyvin on välttää altistumista allergisoiville asioille.

– Olen onnellinen siitä, että olen saanut itseni näin hyvään kuntoon noudattamalla tarkasti ruokavaliota ja elämäntapaani. En ole saanut enää uusia allergioita. En enää stressaa paljon muiden sanomisista. Olen hyväksynyt, etten voi pakottaa muita ymmärtämään, hän sanoo.

– Teen työtä autististen lasten kanssa, mikä myös antaa perspektiiviä omien rajoitusteni suhteen.

Allergiat

  • Luonnonkumi- eli lateksiallergiaa on 1–2 prosentilla väestöstä. Sen oireita ovat kumituotteiden käsittelyn yhteydessä tulevat punoitus, paukamat, kasvojen turvotus, nuha, astma tai allerginen yleisreaktio eli anafylaksia.
  • Hajusteallergiaa on korkean elintason maissa noin 2–3 prosentilla väestöstä. Hajustettujen tuotteiden aiheuttama kosketusallergia ilmenee yleensä ihottumana.
  • Tuoksuyliherkkyydestä kärsii 10–40 prosenttia suomalaisista. Oireita ovat nenän vuotaminen, ihon punoitus, hengenahdistus, yskä, päänsärky, pahoinvointi, uupumus, sydämen tykytys ja keskittymiskyvyn heikkeneminen.
  • Kosmetiikka-allergisiaa on arviolta noin joka kymmenennellä. Oireita ovat kutina, turvotus, punoitus ja näppylät.

Lähde: allergia.fi

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje