Mökki on suomalaisen oma onnela

  • mokki1

Kun kyselimme suomalaisten kesämökkikokemuksia, niissä oli paljon samaa. Tässä yksi tyypillinen tarina. Luonto, puuhastelu ja sauna mainittu!

Kyselimme suomalaisten kesämökkikokemuksista. Yksi hyvin tyypillinen tarina on tällainen:

”Kesämökki on paras paikka maailmassa. Siellä lempipaikkani on saunarannan betonikivilaituri, jolla usein lootusasennossa katselen järvimaisemaa.
Maisema on kaunis, hieman karu. Se näyttää joka hetki hieman erilaiselta: joskus peilaten kirkkaita värejä peilityyneltä järveltä, joskus taas esitellen tuhatta eri harmaan sävyä tai hehkuen ainutlaatuista keskiyön auringon valoa.

Toisinaan ylläni on vain ohut kesämekko, joskus saa olla villasukat ja pipo. Saatan nähdä eläimiä vedessä tai sen yllä. Takuuvarmasti ainakin hyttyset ovat seuranani. Tunnen suurta yhteyttä luonnon kanssa etenkin jos pulahdan – usein viileään – veteen.
Tähän maisemaan en väsy, tätä en voi kokea missään muualla. Mökki merkitsee minulle totaalista irtiottoa arjesta sekä levollista rauhaa luonnon keskellä.

Mökki on yhteisomistuksessa

Mökkimme on minun ja vanhempieni yhteisomistuksessa. Se sijaitsee Kemijärven rannalla tuhannen kilometrin päässä kotoa. Välimatkasta huolimatta vietämme perheeni kanssa mökillä aikaa muutamia viikkoja vuodessa. Vanhempani ovat siellä enemmänkin, sillä he asuvat vain parinkymmenen kilometrin päässä.

Mökki on hirsimökki. Rannassa on tietysti sauna sekä laavu, jossa voi tehdä tulet ja istuskella. Mökki on meille aika uusi, hankimme sen 2000-luvulla. Rakensimme keskeneräisen päärakennuksen loppuun ja sisustimme sen. Saunamökki oli jo valmis ennestään.

Miljöö huokuu paikan historiaa yhdistettynä perheemme tuomiin tavaroihin ja tarinoihin. Paljon on omia hassuja juttuja, kuten sormiväreillä tehdyt lasten kädenkuvat käsienpesuastiassa ja vanhoista villapaidoista tehdyt istuimet nuotiolla.

Vanhempani huolehtivat mökin kunnossapidosta enemmän kuin minä. He tarkistavat talven jälkeen pihapiirin ja mökin ja siivoavat sen ympäristön. Minä ja mieheni osallistumme, minkä pystymme. Joka kesä tehdään talkoovoimin jokin isompi tai pienempi urakka.

Puuhastelu yhdistää sukupolvia

Perheessämme kaikenlainen puuhastelu tuntuu yhdistävän erityisesti vanhinta ja nuorinta sukupolvea. Me, työssäkäyvä välisukupolvi, haemme mökkeilystä tunnetta, että kukaan ei ole vaatimassa mitään. Saa vain olla luonnon hellässä syleilyssä, ja tietää olevansa turvassa. Voi tuijottaa sitä järveä niin kauan kuin haluaa, kaikki on hyvin.

Lapsetkin arvostavat toki mökkeilyssä kiireetöntä yhdessäoloa. Ja luontoa. Kuusivuotiaan mielestä on erityisen kiva, että ollaan kaikki yhdessä eikä aikuisillakaan ole kiire. Kahdeksanvuotias on sitä mieltä, että luonnossa on hyvä olla, koska siellä on paljon puita – ja puuthan tuottavat happea, on siis hyvä hengittää.

Mökillä myös vanhin sukupolvi voi oppia uutta. Äitini mielestä mökillä oppii hetkessä elämistä ja myös sellaisten päivien arvostamista, jolloin ei ole välttämättä tehty mitään hyödyllistä. Se on hyvä kokemus stressaamiseen taipuvaisille ja niille, jotka ovat tottuneet siihen, että kaiken tekemisen pitäisi olla jotenkin tuottavaa.

Yhtään ei haittaa, vaikka mökillä ei ole suihkua eikä sisävessaa ja sähkökin tulee paikallisesti aggregaatilla ja aurinkoenergialla. Televisiota ei ole. Mökillä ollaan tablettitietokoneen ja kännyköiden ääressä huomattavasti vähemmän kuin kotioloissa. Spontaanit elämykset löytyvät linnunpoikasten lentoon opettelemisen tai nuijapäiden tarkkailusta. Ruoanlaittokin on tietysti alkeellisempaa kuin kotona. Lapsista se on hauskaa seikkailua, meille nelikymppisille ihanaa elämän yksinkertaistamista, ja vanhempani löytävät siihen vielä oman näkökulmansa: alkeelliset olosuhteet yhdistävät meidät edellisiin sukupolviiin.
 
Yhdestä asiasta kaikki ovat samaa mieltä: saunominen ja järvessä uiminen on parasta. Jo yksin sen takia kannattaa taas tänäkin vuonna tehdä tuo pitkä matka halki Suomen.”

Lue lisää:

Mökkeily pitää pintansa

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje