Mökkeily pitää pintansa

  • mokki2

Mökkeilyllä menee hyvin: siinä yhdistyy monta tarvetta, ja mökkikauppakin on piristynyt. Mutta miltä näyttää mökkeilyn tulevaisuus?

Mökkeilyssä yhdistyy monta tarvetta

Suomalaiset rakastavat luontoa ja haluavat viettää aikaansa sen keskellä. Mökkeily on suhteellisen helppo tapa toteuttaa tätä halua, ja se on monille edullisempaa kuin matkustaminen ulkomaille. Tärkeää mökkeilyssä on myös yhteys sukuun, yhteisöllisyys sekä yhdessä tekeminen. Moni mökki sijaitsee entisellä kotipaikkakunnalla, jolloin vierailuissa yhdistyy monta tarvetta. Mökkeily on rentouttavaa olemista arjen suorittamisen vastapainoksi. Siksi mökille ei kaivatakaan erityisiä aktiviteetteja, kevyt puuhastelu riittää.

Myös nykyajan nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita mökkeilystä. Hekin arvostavat mökkeilyn rentouttavaa vaikutusta stressaavan kaupungin ja työn vastapainona. Nuorten aikuisten mökkeilyä rajoittavat lähinnä ajanpuute sekä taloudelliset seikat.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö, Saaristoasiain neuvottelukunta ja FCG Consulting Group: Nuoret aikuiset mökkeilijöinä 2030

Mökkikauppa on piristynyt

Vapaa-ajan asuntoja on Suomessa yli puoli miljoonaa. Niillä on 2,4 miljoonaa säännöllistä kävijää. Vuoden 2016 tilastojen mukaan eniten mökkejä on Varsinais-Suomessa, Etelä-Savossa ja Pirkanmaalla.

Mökkikauppa on piristynyt. Viime vuosikymmenen hintojen nousun jälkeen hinnat ovat normalisoituneet. Nyt myydään eniten 1970–1980-luvulla valmistuneita mökkejä, joiden alkuperäiset omistajat alkavat olla iäkkäitä eivätkä enää käytä mökkejään.

Esimerkiksi Mikkelissä mökkien ostajat ja myyjät ovat 95-prosenttisesti pääkaupunkiseudulta. Ostajat jakautuvat kahteen pääryhmään: nelikymppiset pariskunnat ostavat mökin perheen vapaa-ajan käyttöön, eläkeiän kynnyksellä olevat etsivät hieman paremmin varusteltuja mökkejä kakkosasunnoksi. Suvun yhteisomistuksessa olevien mökkien sijasta mökkejä halutaan nyt enemmän itselle. Kiinteistönvalittäjän mielestä vuosi 2017 tulee olemaan mökkien myynnin kannalta paras vuosi pitkään aikaan. Myös tontteja kysellään enemmän kuin aiempina vuosina.

Lähteet: Mökkibarometri 2016 ja Pertti Orava, LKV, Kiinteistömaailma Mikkeli

Miltä mökillä näyttää?

Suomalaisen kesämökin ympäristö on usein kokoelma rakennuksia: tavallisesti sauna tai saunamökki on rakennettu ensin, päärakennus myöhemmin. Näiden ympärille on noussut pieniä piharakennuksia: huussi, vaja, aitta, vierasmaja ja kesäkeittiö tai huvimaja. Vanhoissa maalaistaloissa, joista on tullut vapaa-ajan asuntoja, on usein suuri pihapiiri ja perinnepiha.

Metsämaisemassa sijaitseva mökkipiha on yleensä jätetty luonnonmukaiseksi varvikoksi, jossa risteilevät polut erilaisiin toimintoihin, kuten grillipaikalle tai venevajaan. Uusissa mökeissä trendikkäitä ovat suuret lasipinnat ja kookkaat terassit. Laituri ja rannassa sijaitseva saunamökki ovat myös oleellinen osa suomalaista mökkimaisemaa.

1970- ja 1980-luvulla rakennetuissa mökeissä on yhä paljon sen ajan mukaisia hirsi- ja puupintoja sekä mäntypaneeleja. Viime aikoina vanhoja puupintoja on käsitelty vaaleiksi joko kuultovahalla tai maalaamalla mökkien ilmeen avartamiseksi.

Mökeille on perinteisesti viety vanhoja huonekaluja kotoa, ja sisustus onkin sen mukaisesti sekoitus eri tyylejä, vanhaa ja uutta. Sisustukseen panostavat luovat mökeistään omia pieniä paratiisejaan. Viime aikoina suosittu vaalea, maalaisromanttinen tyyli näkyy myös mökkien sisustuksessa.
Vanhojen mökkien esineisiin ja miljööseen liittyy nostalgiaa ja voimakas tunneside. Mökin tavaroihin liittyy usein tärkeitä tarinoita. Mökeillä voi myös olla itse tehtyjä huonekaluja tai muita sisustuselementtejä. Myös läheisestä luonnosta kerätään erilaisia sisustuselementtejä.

Lähde: Päätoimittaja Mervi Turunen, Meidän mökki

Miltä näyttää mökkeilyn tulevaisuus?

Keväällä 2017 julkaistun selvityksen mukaan valtaosa eli 70 prosenttia 25–45-vuotiaista nuorista aikuisista pitää todennäköisenä, että he viettävät vapaa-ajanasunnoilla enemmän aikaa tulevaisuudessa. Suosituimmiksi mökkeilyn muodoiksi vastaajat nostivat vuokra- ja yhteisomisteisen mökkeilyn. Yhteiskäyttö on tulevaisuuden trendi.

Mökin huolto on nuorille haaste. Mökkeilyyn liittyvää työmäärää ja ylläpidon kustannuksia vieroksutaan, mutta toisaalta mökin kunto on ratkaiseva tekijä mökkeilyn houkuttelevuudessa. Selvityksessä esitetäänkin, että mökkien huollosta ja kunnossapidosta luotaisiin valmiita malleja.

Toinen ratkaiseva tekijä mökkeilyn suosion jatkumiseen on saavutettavuus. Tulevaisuuden mökkeilijät haluavat toimivan tieverkoston ja tietoyhteydet, sillä niiden avulla palvelujen saatavuus ja etätyömahdollisuudet voidaan varmistaa.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö, Saaristoasiain neuvottelukunta ja FCG Consulting Group: Nuoret aikuiset mökkeilijöinä 2030.

Lue lisää:

Mökki on suomalaisen oma onnela

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje