Leikkaus paransi epilepsian

  • epilepsia_leikkaus

Mika Lokkila, 51, kuuluu niihin onnekkaisiin, joiden epilepsia on parantunut leikkauksella.

Kymmenen vuotta sitten Mika Lokkilan kallo avattiin ja hänen otsalohkostaan poistettiin iso määrä kudosta. Leikkausta seuranneet päivät olivat tuskaa. Kivut olivat valtavat, mutta jalkeilla piti olla, jotta aineenvaihdunta pysyisi käynnissä ja aivojen turvotus laskisi. 

Siitä alkoi uusi elämä: elämä ilman epilepsiaa.

Epilepsian ensioireita jo nuorena

Epilepsia oli määritellyt Mikan elämää jo kauan. Sairauden ensimmäiset oireet hän sai yläasteella. Oireet eivät olleet varsinaisia tajuttomuuskohtauksia, vaan pikemminkin jonkinlaisia outoja tuntemuksia.

– Hieman kuin joku olisi laittanut silmien eteen mainosfilmin pyörimään, hän selittää.

1970- ja 1980-lukujen taitteessa epilepsiasta ei tiedetty niin paljon kuin nykyään, eikä Mikakaan osannut epäillä oireittensa syyksi epilepsiaa.

Ensimmäisen tajuttomuuskohtauksensa hän sai parikymppisenä Saksassa; junassa, kesken interrail-reissun. Reilaamassa oli oltu pari viikkoa, matka vei kohti formulakisoja.

Mika vietiin paikalliseen sairaalaan, josta hänet passitettiin takaisin Suomeen. Epilepsiasta ei vielä siinäkään vaiheessa puhuttu.
Se oli nuorelle miehelle pelottavaa aikaa. Hänhän oli intoa täynnä, elämä oli edessä – ja nyt, yhtäkkiä, koko tulevaisuus oli vaakalaudalla. Mielessä kävi, onko kyseessä kenties aivokasvain. Vai mistä oikein oli kyse?

Suomessa Mika sai diagnoosin: temporaalinen epilepsia.

– Epilepsia oli tuolloin jonkinlainen häpeän aihe, josta ei puhuttu, hän kertoo.

– Tilannetta, jossa kohtaus tulee, ei voi valita, ja kohtaus voi olla rajun näköinen. Ihmiset eivät useinkaan tiedä, miten heidän pitäisi siinä toimia.

Epilepsialääkkeistä ei apua

Epilepsia on neurologinen häiriö, jossa aivojen sähkötoiminta purkautuu epätavanomaisesti. Lievimmillään epileptiset kohtaukset kestävät vain sekunteja eivätkä juurikaan näy ulospäin. Pahimmillaan kouristelukohtaukset voivat kestää kymmeniä minuutteja ja olla hengenvaarallisia.

Epilepsia on siis vakava aivosairaus, joka myös hankaloittaa sairastuneen elämää. Koska kohtaukset voivat tulla milloin vain, epilepsiaa sairastavalle kaikki ammatit eivät ole mahdollisia. Ajokortin saamisen kanssa voi olla hankaluuksia. Pelko kohtauksista saattaa aiheuttaa eristäytymistä sosiaalisesta elämästä.

– Diagnoosin jälkeen minulle ehdotettiin, että jäisin sairaseläkkeelle. Sellainen ajattelu oli melko yleistä siihen aikaan, Mika Lokkila kertoo.

– Ajatus tuntui kuitenkin oudolta, olihan minulla tavoitteita ja olin vasta parikymmenvuotias, nykyään yrittäjänä työskentelevä mies kertoo.

Mika alkoi käyttää epilepsialääkkeitä. Ensin kokeiluun tuli yhdet, sitten toiset ja kolmannetkin. Mitkään niistä eivät estäneet kohtauksia.

– Aikuisiällä kohtaukset kuitenkin siirtyivät lähinnä yöaikaan. Se helpotti elämää.

Samalla Mika huolestui muististaan. Kun epileptisiä kohtauksia tuli nukkuessa, saattoivat päivän aikana tehdyt asiat ikään kuin jäädä tallentumatta muistiin.

Epilepsian leikkaus oli mahdollinen

Mika Lokkila lähti tutkituttamaan muistiaan päätyen ylilääkäri ja epilepsia-asiantuntija Reetta Kälviäisen potilaaksi. Kälviäinen pyysi potilastaan harkitsemaan epilepsian leikkaushoitoa. Noin viidesosa epileptikoista hyötyy leikkaushoidosta.

Ennen leikkausta Mika vietti kymmenen päivää sairaalassa erilaisissa tutkimuksissa. Ne olivat rankkoja, mutta välttämättömiä, jotta epileptisten kohtausten sijainti aivoissa pystyttiin paikantamaan. Aivojen pintaa tutkittiin elektrodeilla, ja tutkimuksissa pyrittiin tuottamaan mahdollisimman paljon epileptisiä kohtauksia.

Mika oli onnekas. Kohtausten sijainti löytyi, ne lähtivät oikeanpuoleisesta otsalohkosta. Jostain syystä otsalohkossa oli kudosta, joka toimi viallisesti. Todennäköisesti kyseessä oli sikiöaikainen kehityshäiriö, aivokuoren paikallinen poikkeama. Leikkaus oli mahdollinen.

Epilepsian leikkaushoito on iso operaatio, ja kun aivojen kanssa ollaan tekemisissä, on leikkauksessa myös omanlaiset riskinsä.

– Vaimoni ei ensin olisi päästänyt minua leikkaukseen. Hän pelkäsi, että joutuu kärräämään minut lappu jalassa sairaalasta.
Mies itse oli kuitenkin valmis. Hän luotti sairaalan henkilökuntaan.

– Lääkärin mukaan epilepsiani paranisi 70 prosentin todennäköisyydellä leikkauksen ansiosta. Se on lupaus, jollaista kukaan lääkäri ei anna helposti.

Elämä leikkauksen jälkeen

Toipumiseen meni vuosi. Aika oli rankkaa sekä fyysisesti että henkisesti. Yrittäjänä mies kärsi myös taloudellisesti.

Nyt on kulunut kymmenen vuotta ilman epilepsiakohtauksia. Näiden vuosien aikana Mika Lokkila on opetellut uudenlaista arkea. Aiemmin liiallinen stressi ja univaje saattoivat laukaista kohtauksen, minkä vuoksi Mika osasi hiljentää tahtiaan tarpeen vaatiessa. Nyt, kun tämä jarru puuttuu, töitä tulee tehtyä helposti liikaa. Se kostautuu esimerkiksi unihäiriöinä.

Iloisena yllätyksenä leikkauksen jälkeen on tullut muistin paraneminen.

– Aikaisemmin olin porukassa se, joka ei muistanut esimerkiksi paikkoja. Leikkauksen jälkeen asioita alkoi palautua mieleeni. Se oli upeaa. Olen onnellinen, että sain terveyteni takaisin, Mika Lokkila sanoo.

Leikkauksella eroon epilepsiasta

Suurin osa epilepsiapotilaista saa hyvän vasteen lääkehoitoon, mutta eivät kuitenkaan kaikki. Vaihtoehdoksi voi tulla leikkaus. Niitä tehdään HYKS:issä tai KYS:issä aikuisille ja lapsille. Epilepsian leikkaushoito on mahdollista vain niissä epilepsian muodoissa, joissa kohtauksen lähtöpiste voidaan määritellä tarkasti. Leikkauksessa tämä aivoalue yleensä poistetaan kokonaan, mutta tärkeää on myös se, että aivoalueen poistaminen ei aiheuta potilaalle merkittäviä hankaluuksia. Ennen leikkausta potilaalle tehdään aivojen toimintaan liittyviä tutkimuksia. Lapsille tutkimukset pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti, jotta epilepsia ei ehdi aiheuttaa pysyviä vaurioita aivoihin. Epilepsioista kolmisen prosenttia soveltuu leikattaviksi. Yli puolella leikatuista kohtaukset loppuvat kokonaan.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje