Komplikaatio kaihileikkauksessa

  • AA0318_tosi_tarina_kaihi

Raimo Mähönen, 79, meni optikolle näöntarkastukseen, jossa hänellä todettiin harmaakaihi. Leikkaus ei sujunut ilman kompikaatiota.

Viime vuoden elokuussa Raimo Mähönen istui Mikkelin keskussairaalassa odottamassa vuoroaan. Olo oli hyvä ja koheni entisestään, kun edellinen potilas tuli silmäleikkauksesta iloisin mielin: tämä kehui, että tulipa hyvä näkö, silmälaseja ei enää tarvitsisi. 

– Ajattelin, että tästä selvitään hyvin, Raimo Mähönen muistelee.

Mikkelin Rantakylässä asuva Mähönen oli käynyt näöntarkastuksessa uusiakseen viisi vuotta vanhat silmälasinsa. Uusien lasien sijaan hän saikin yllättäen diagnoosin. Vasemmassa silmässä kasvoi harmaakaihi, joka pitäisi leikata, ennen kuin uusia laseja voisi saada.

Mähönen ei ollut huomannut näössään mitään erityistä, mikä onkin harmaakaihin kohdalla tavallista. Harmaakaihi on yksi yleisimmistä iän tuomista näköä heikentävistä sairauksista, mutta se etenee vähitellen, joten alussa oireita voi olla hankala havaita.

Kaihin seurauksena silmän linssi eli mykiö samenee ja läpäisee valoa huonosti.

Leikkausaika heltisi Mikkelin keskussairaalan Silmätautien poliklinikalta puolen vuoden päähän. Leikkausaikaa odotellessa Raimo Mähösen kaihi ehti edetä ja aiheuttaa näkökyvyssä muutokset, jotka mies itsekin pani merkille.

– Näytti siltä, kuin näkökentässä olisi ollut vähän kellertävä aita tai seinä, hän kuvailee.

Raimo Mähönen ajoi kaihileikkaukseen omalla autollaan. Leikattava silmä tutkittiin ennen toimenpidettä tarkasti. Sitten se puudutettiin paikallispuudutuksella. Mähönen arveli pääsevänsä nopeasti leikkauksen jälkeen kotiin, mutta näin ei käynytkään.

Kaihileikkauksessa harvinainen komplikaatio

Tuli komplikaatio, ja leikkaus kestikin yli kolme tuntia. Toimenpiteen viimeisteli leikkaavan lääkärin avuksi tullut ylilääkäri.

– Lääkäri kiitteli minua, kun en yhtään liikkunut. Siinä piti olla vapautunut tunne, ei saanut jännittää, Raimo Mähönen muistelee.

Kaihileikkauksessa poistetaan mykiö ja sen tilalle asetetaan keinomykiö. Tässä tapauksessa komplikaation aiheutti leikkauksen yhteydessä tapahtunut silmän takakapselin repeämä, jonka syytä ei tiedetä. Lisäksi keinomykiö osoittautui vialliseksi, ja se piti vaihtaa.

– Komplikaatiot voidaan jakaa karkeasti leikkauksen aikaisiin ja leikkauksen jälkeisiin. Takakapselin repeämä on tavallisin leikkauksen aikainen komplikaatio, kertoo silmätautien ylilääkäri Kati Ranta Mikkelin keskussairaalasta.

– Raimo Mähösen kaihileikkauksen kaltainen komplikaatio on harvinainen, alle yhden prosentin luokkaa. Kaihi etenee yleensä hyvin hitaasti, lopulta siihen asti, että silmä sokeutuu. Komplikaatioriskit ovat pieniä, mutta hiljalleen riskit kasvavat sitä mukaa, kun kaihi etenee, Ranta kertoo.

Kaihileikkauksen jälkeen Mähösen silmä oli pari viikkoa sokea. Sitä ei voitu hoitaa loppuun Mikkelissä, joten mies sai lähetteen Kuopion keskussairaalaan. Siellä silmästä muun muassa poistettiin edellisestä leikkauksesta jääneitä mykiön tuman murusia.

– Kuopiossa sain näön takaisin, mutta ei se ole vieläkään normaali. Ilman laseja en näe mitään, Raimo Mähönen kertoo.

Leikkauksen jälkihoito tapahtui Mikkelissä. Koska komplikaatio aiheutti potilaalle ylimääräisiä kuluja, Mähönen otti yhteyttä potilasasiamieheen ja haki korvausta Potilasvakuutuskeskukselta. Keväällä 2018 hän odotteli edelleen hakemuksensa etenemistä. Päätös tullee syksyllä. Vasemman silmän lähinäkö on edelleen heikko, eikä se ole korjaantunut edes uusilla laseilla.

Kaihimuutokset ja leikkaukset ovat yleisiä

Kaihimuutokset ovat hyvin yleisiä. Yli 65-vuotiaista niitä esiintyy yli 30 prosentilla ja yli 85-vuotiaista yli 70 prosentilla. Kaihileikkauksia tehdään kymmenille tuhansille potilaille vuosittain. Läpihuutojuttuja nämäkään leikkaukset eivät kuitenkaan ole.

– Kokeneen lääkärin suorittamana tavanomainen kaihileikkaus kestää noin viisitoista minuuttia. Leikkauksessa käytettävä tekniikka ja teknologia ovat kehittyneet viime vuosina paljon, ja yksi lääkäri on saattanut tehdä kaihileikkauksen satoja tai tuhansia kertoja, Kati Ranta kertoo.

– Toipumiseen vaikuttavat potilaan perussairaudet, mahdolliset muut silmäsairaudet ja tietenkin se, miten leikkaus meni.

Perusterve potilas toipuu kaihileikkauksesta nopeasti. Näkö kirkastuu jopa jo leikkauspäivänä. Raimo Mähösen lähitulevaisuudessa on tiedossa seuraava leikkaus, sillä kaihi kasvaa parhaillaan myös oikeassa silmässä. Jännittääkö se?

– On unohdettava menneet ja ajateltava eteenpäin, Mähönen sanoo. 

Se on eläkeläisen elämänviisautta; on hyvä ajatella positiivisesti.

Kaihi (Harmaakaihi)

  • Kaihi on yleinen näköä heikentävä sairaus, joka hoidetaan leikkaamalla. Silmän mykiö poistetaan, tilalle asetetaan keinomykiö.
  • Leikkaus on ajankohtainen siinä vaiheessa, kun kaihista aiheutuu merkittävää haittaa.
  • Kaihin alkuvaiheessa lukeminen ja hämärässä näkeminen vaikeutuvat sekä ilmenee häikäisyä. Värien näkeminen hankaloituu ja silmän taitteisuus muuttuu eli niin sanotut miinusvoimakkuudet lisääntyvät.
  • Leikkauksen jälkitarkastusta suositellaan kaikille. Uudet silmälasit voidaan määrätä noin kuukausi leikkauksen jälkeen.

Asiantuntijana silmätautien ylilääkäri Kati Ranta. Lähde: Duodecim 9.3.2018.

Lue lisää:

Kaihista Duodecim Terveyskirjaston sivuilla

Kaihin Käypä Hoito -suositus