Koko perhe liikkeessä

  • AA0419_teema_1

Raisiolaisen Tuuli Salospohjan ja Kimmo Haapasalon perheessä tehdään mieluummin kuperkeikkoja kuin notkutaan tietokoneella.

Tämän kodin paraatipaikalla ei ole massiivista sohvaryhmää tai televisiota. Olohuoneen ovat vallanneet puolapuut, jumppamatto ja akustiset rummut. Yhdeksänvuotias Vekke pomppaa alas rahin päältä takaperinvoltilla. Pikkusisko Hertta, 7, pyöräyttää kuperkeikan ja nostaa sitten jalan kepeästi korkeuksiin.

– Täällä me usein leikitään Hertan kanssa. Välillä, kun mulla ei ole mitään tekemistä, yritän juosta niin kovaa kuin pystyn, Vekke selostaa.

Tuuli Salospohja, 44, ja Kimmo Haapasalo, 41, eivät halua kieltää lapsia temppuilemasta, vaikka huonekalut joutuvatkin välillä koetukselle.

– Jätän mieluusti sen kalliin design-sohvan ostamatta, ettei tarvitse stressata, Tuuli sanoo.

Liikunnallisuus on ollut olennainen osa myös vanhempien elämää. Kimmo Haapasalo voitti kahdeksan SM-mitalia aitajuoksussa vuosina 1996–2006. Tuuli Salospohja harrasti joukkue- ja telinevoimistelua kansallisella huipputasolla ja kilpaili aerobicissa maajoukkuetasolla vuosina
2002–2004.

– Kilpauran jälkeen kesti pitkään tottua siihen, ettei treenaamiseen liity tiukkaa tavoitetta. Suhtaudun liikuntaan nyt rennosti, Tuuli kertoo.

Projektipäällikkönä työskentelevän Kimmon kohdalla kilpaurheilu on muuttunut monipuoliseksi kuntoiluksi.

– Kehoni ei enää edes kestä rääkkiä, mutta toki hyvästä pohjakunnosta on apua. Viime talvena hankin uudet sukset ja hurahdin luisteluhiihtoon.

Liikunnan iloa ja yhdessäoloa

Parhaita päiviä perheen mielestä ovat kiireettömät viikonloput. Silloin Tuuli, Kimmo, Vekke ja Hertta nauttivat aamiaista pitkän kaavan mukaan ja lähtevät sitten metsäretkelle tai uimahalliin. Joskus he päätyvät pomppimaan oman pihan trampoliinilla.

– Ei liikunta silloin ole pääasia, vaan yhdessäolo. Arkisin on usein kiire, ja illat hujahtavat läksyissä ja kotihommissa, Tuuli sanoo.

Vaikka lasten kalenteriin mahtuu lajeja ja harrastuksia bmx-pyöräilystä uimahyppytreeneihin, rumpujen soittoon ja rytmiseen voimisteluun, Tuuli ja Kimmo haluavat pitää lasten harrastusmäärät maltillisina.

– Meille on tärkeää, että Vekke ja Hertta saavat tehdä juttuja, joista he nauttivat. Monissa urheilulajeissa käy niin, että treenimäärät kasvavat aivan liian nuorena ja homma muuttuu turhan totiseksi. Haluan varjella liikunnan ja uuden oppimisen tuottamaa iloa.

Liikunnan ilon lisääminen on hänen missionsa myös työssä: Helsingin kaupungin liikuntapäällikkönä vaikuttava Tuuli toivoo, että valtaosa lasten harrastuksista saataisiin jo lähivuosina sijoitettua koulupäivien yhteyteen.

– Lapset olisivat paljon virkeämpiä, jos he pääsisivät liikkumaan jo iltapäivällä oman koulunsa saliin tai muihin lähellä oleviin liikuntapaikkoihin. Näin perheille vapautuisi yhteistä aikaa.

Samanlaista avarakatseisuutta Tuuli toivoo aikuisten harrastuksiin.

– Välillä tuntuu, että meille markkinoidaan vain ryhmäliikuntaa tai kuntosalia. Jos ne eivät innosta, voi olla korkea kynnys aloittaa liikkuminen. Pitäisi muistaa, että arjen hyötyliikuntakin on tehokasta, eli esimerkiksi se, että käy pitkillä koiralenkeillä tai kulkee työmatkat omin voimin.

Esimerkkinä lapsille

Pyöräilyä Tuulin ja Kimmon perhe harrastaa ympäri vuoden. Lapset kulkevat talvisin kouluun leveärenkaisilla fatbike-pyörillä.

– Eikö ole hassua, että meidän koulussa melkein kukaan muu ei tule pyörällä talvella? Hertta ihmettelee.

– Tuo johtuu ehkä siitä, että moni pelkää kaatumista. Pyöräily onnistuu kyllä monenlaisessa säässä talvellakin, kunhan varusteet ovat kunnossa, Kimmo huomauttaa.

Tuuli pyöräilee neljänä aamuna viikossa 6,5 kilometrin matkan Raisiosta Turun rautatieasemalle, missä hän hyppää junaan. Myös matkat työpaikalle Helsingin päässä hujahtavat satulan selässä.

– Työkaverit ovat jo tottuneet siihen, että sujahtelen käytävillä ulkoiluvermeissä, hän sanoo.

Tuuli on laskenut, että työmatkojen ansiosta hän saa viikottain vähintään neljä tuntia reipasta hyötyliikuntaa. Vuositasolla työmatkapyöräily tuo myös 1800 euron ja 4500 hiilidioksidikilon säästöt.

– Ilmastoasia on minulle todella tärkeä. Haluan myös näyttää esimerkkiä lapsille.

AA0419_teema_2

Liikunta auttaa jaksamaan

Iän myötä liikunnan merkitys korostuu myös terveyssyistä. Tuulin äiti menehtyi kuusi vuotta sitten syöpään ja hänen isänsä on sairastanut pitkään Alzheimerin tautia.

– Sairastumisessa on usein kyse huonosta tuurista, mutta kyllä elintavoillakin on iso merkitys. Isän muistisairautta seuranneena voin sanoa, etten kenellekään sellaista soisi, Tuuli sanoo.

Kimmo on huomannut, että liikunta on myös psyykkinen voimavara.

– En jaksaisi vauhdikasta perhearkea ilman liikuntaa. Tunninkin treeni päivässä antaa valtavasti energiaa, ja tarvittaessa se myös rauhoittaa.

Lue lisää:

Liikkujan parhaat tsemppivinkit

Liiku luut lujiksi

3 vinkkiä kesätreeniin

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje