Kilpirauhasen vajaatoiminta selitti kummat oireet

  • AA0418_reuma_tositarina

Asta Pyykkönen kärsi väsymyksestä ja huonosta olosta, joiden syyksi selvisi lopulta kilpirauhasen vajaatoiminta.

Ruska oli parhaimmillaan, ja Asta Pyykkönen oli ilmoittautunut mukaan retkelle sitä ihastelemaan. Hänen olonsa oli kuitenkin ollut jo jonkin aikaa voimaton, häntä oli väsyttänyt ja oksettanut. Jo lyhyt pyöräretki oli saanut hengästymään. Hän päätti käydä lääkärillä.

Lääkäri ei löytänyt mitään hälyttävää, määräsi nitroja ja antoi luvan lähteä retkelle. Nitroista olikin apua patikoidessa, mutta retken jälkeen väsymys paheni entisestään.

Asta Pyykkösen pihan edustalta oli kaadettu yhdeksän isoa puuta, ja urakan jälkitöissä riitti haravoimista. Se ei onnistunut enää nitrojen avulla, vaan pihalta oli poikettava välillä sisälle.

Uudella lääkärikäynnillä lääkäri luovutti ja nosti kädet pystyyn: vaivan syy ei selvinnyt.

Tuolloin elettiin vuotta 1998. Asta Pyykkönen oli ollut leskenä kolme vuotta. Sitä ennen hän oli ollut pitkään miehensä omaishoitaja. Samoihin aikoihin ajoittuu myös tapahtuma, joka päätyi sairaalakäyntiin: Asta käväisi postilaatikolla, mutta joutui palaamaan kontaten sisälle oksentamaan.

Tutkimukset jatkuivat Mikkelin keskussairaalassa, missä Asta Pyykköselle kerrottiin, että hänellä oli stressi. Se tuntui Kangasniemellä asuvasta eläkeläisestä oudolta.

– Minähän olin vain miehen kanssa kahdestaan, hän ihmetteli.

Toki omaishoitajan työ oli raskasta, mutta jos kilpirauhanen olisi jo silloin tutkittu, diagnoosi olisi saattanut olla erilainen.

Kun vaivojen syy ei tuntunut selviävän, Pyykkösen tytär puuttui peliin ja järjesti äidilleen toisen lääkärikäynnin. Tällä kerralla lääkäri tutki kilpirauhasen. Tulos oli yksiselitteinen:

– Kilpirauhanen ei toiminut juuri ollenkaan, Asta Pyykkönen kertoo.

Kyse oli kilpirauhasen vajaatoiminnasta, ja lääkäri määräsi hoidoksi tyroksiinia. Se tepsi nopeasti, jo parissa viikossa. Väsymys ja paha olo väistyivät. Lääkäri lupasi, että painokin putoaa. Siihen hoikalla naisella ei ollut tarvetta; hän kertoo olleensa yhtä sutjakassa kunnossa jo neljäkymmentä vuotta.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitona tyroksiini

Nykyään Asta Pyykkönen,84, ottaa viitenä päivänä viikossa yhden tabletin eli 100 mikrogramman annoksen tyroksiinia; kahtena päivänä riittää puolikas tabletti. Haittavaikutuksia hän ei ole huomannut. Tyroksiini sopii hyvin myös muiden lääkkeiden, verenpaine- ja kolesterolilääkityksen, rinnalle.

– Olo on pysynyt tasaisena, Asta Pyykkönen summaa.

Lääkkeet ovat edullisia ja Kela korvaa ne, millä on iso merkitys eläkeläisen taloudenpidossa. Kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitys on nimittäin useimmiten elinikäinen.

Koska Asta Pyykkösen virtsanäytteissä todettiin myöhemmin lisäkilpirauhasten aiheuttamana isoja kalsiumpitoisuuksia, hänen tulee turvata kalsiumin saanti piimän ja juuston voimalla, ei kalkkitableteilla. Hän myös palelee herkästi. Paleluun auttaa muun muassa lämpimän puuron syöminen.

– Ennen mummot istuivat sisälläkin lämmin hattu päässä, minulla on kahdet villasukat ja hartiahuivi. Palelu ei ole lähtenyt pois tyroksiinista huolimatta, hän sanoo.

Kesällä lämpö hellii pihakeinussa, jossa voi istuskella ja tarkkailla ympäristöä. Isossa pihassa avautuu pitkä rivi viinimarjapensaita, perennoja ja kesäkukkia sekä silmiinpistävän hyvin hoidettu nurmikko. Kuka sen ajaa?

– Minä itse, sanoo tämä hyväkuntoinen entinen Kangasniemen Osuuskaupan myyjä.

Hänellä olisi apulaisia ruohonleikkurin ajajiksi kyllä, sillä kolmen tyttären pesueesta on sukeutunut viisi lastenlasta ja seitsemän lastenlastenlasta. Välillä puhe kääntyy tyttärienkin kanssa kilpirauhaseen, sillä sen temppuileva toiminta on varsinainen sukurasite. Yhdellä suvusta se toimii liikaa, toisella liian vähän – kaikille on onneksi löytynyt sopiva hoito.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

  • Kilpirauhanen sijaitsee kaulalla kurkunpään alapuolella. Se tuottaa kilpirauhashormoni tyroksiinia ja vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan, kehon lämmönsäätelyyn, yleiseen vireystilaan ja mielialaan.
  • Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisin syy on autoimmuunitulehdus, joka on voinut kehittyä vuosien ajan.
  • Oireita ovat muun muassa väsymys, lihasheikkous, palelu, painonnousu, ihon kuivuminen ja alavireisyys.
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleisempi naisilla kuin miehillä.

Lue lisää:

Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa

Tyroksiinilääke on hyvin siedetty

Väsyttää ja palelee? Kyse voi olla kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Lue lisää muualla:

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta Kilpirauhasliiton sivuilla

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta Terveyskirjastossa

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

Nettibanneri_madoton
Nettibanneri_Aco
Nettibanneri_Nicotinel
Nettibanneri_NudriDrink
Nettibanneri_Vichy

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje