Kasvisruokaa pöytään nyt!

  • sadonkorjuu

Kerää kauden parhaat antimet talteen metsästä, pelloilta - tai vihannestiskiltä. Chocochili-vegaaniruokablogin Elina Innanen opastaa.

Vegaaniruokablogi Chocochiliä pitävä Elina Innanen kerää tuoreet aarteet koriinsa Turun torilta. Loppukesä on parasta satokautta, ja silloin jos koskaan on helppo lisätä ruokavalioon kasviksia.

Kun mustikat ja kantarellit on kerätty, alkaa muiden sienten, omenoiden ja juuresten kausi.

Elina Innanen suosii satokausipainotteista ruokavaliota. Hän valmistaa ruokaa mielellään nimenomaan tuoreista vihanneksista. Kulloisenkin kauden herkut ovat parhaita: esimerkiksi mansikkansa Elina nauttii kesällä, kun ne kypsyvät suomalaisilla pelloilla, ei keskitalven tuontitavarana.

– Syksyllä juurekset ovat todella maukkaita. Ostan paljon ruokaa torilta. Siellä satokauden tuotteita on aina hyvin tarjolla, hän sanoo.

– Sienestän myös itse. Kotiseudulla isäni on hyvä sieniopas, hän tuntee kaikki sienipaikat. Kuljen vain perässä ja poimin herkut koriin.

Elinan suosikkisieniä ovat helposti tunnistettavat, satoisat kantarellit ja suppilovahverot. Ne sopivat hyvin esimerkiksi tomaattipohjaisiin pastakastikkeisiin.

Vegaaniblogi tarjosi vaihtoehtoja

Kun Elina Innanen perusti Chocochili-bloginsa lähes kymmenen vuotta sitten, vegaaniruokavalio eli ruokavalio, jossa ei käytetä mitään eläinperäistä, oli vielä melko harvojen suomalaisten valinta. Vegaaneille suunnattuja erikoistuotteita tai ruokaohjeita ei ollut tarjolla niin paljon kuin nykyisin. Konstailemattomaan, maukkaaseen arkiruokaan keskittyvä Chocochili saikin nopeasti innokkaita lukijoita, jotka kaipasivat juuri vegaaniblogin tarjoamia vaihtoehtoja.

Elinan ensimmäinen keittokirja Viiden tähden vegaani ilmestyi vuonna 2011. Toinen, vuonna 2014 ilmestynyt Vegaanin keittiössä oli jo iso hitti: siitä on otettu jo viides painos. Elina Innasen kolmas ruokakirja, Vegaanin aamupalakirja, ilmestyy syksyllä. Siinä on ohjeita helppoihin arkiaamupaloihin ja asiaa myös brunsseista.

Kasvisruokareseptien suosikit

Reseptien laatiminen sujuu Elinalta nykyisin helpommin kuin uran alkuvaiheessa. Jotkin Chocochili-blogin vanhoista resepteistä ovat myös muodostuneet lukijoiden kestosuosikeiksi.

– Esimerkiksi helppo linssikeitto ja härkäpapumakaronilaatikko tuovat edelleen paljon lukijoita blogiin. Myös vegaanisen juustokakun ohjetta haetaan usein.

Aktiivinen ruoanlaittaja löytää aina uusia, innostavia asioita kokeiltavaksi. Elinan omassa ruoanlaitossa on nyt pinnalla leivän leipominen taikinajuuresta.

– En vieläkään oikein ymmärrä, miten taikinajuuri toimii, mutta ainakin toistaiseksi olen saanut pidetyksi sen hengissä, hän nauraa.

Vegaaniruokaa erikoiskaupasta

Bloggaaja-ruokakirjailija on nykyisin myös kauppias. Hän pyörittää Turussa Vegekauppaa, joka on erikoistunut vegaanituotteisiin. Vegaaniruoka on parin viimeisimmän vuoden aikana noussut näkyvin myös tavallisisa elintarvikekaupoissa, mutta silti myös erikoiskaupalle on tilausta, sillä niistä saa monia sellaisia vegaanisia erikoistuotteita, joita ei ole muiden ruokakauppojen valikoimissa.

– Meillä käy myös asiakkaita, jotka kaipaavat neuvoja vegaaniaterian koostamiseen, Elina kertoo.

Elina Innasen omassa perheessä toteutetaan monenlaisia ruokavalioita. Vegaanin ja sekasyöjäpuolison ruokavalioiden yhteensovittaminen on helppoa, sillä kasvisruoka maistuu molemmille. Myös lapsuudenperheen jääkaapissa näkyy yhä tämän jo 13-vuotiaana kasvissyöjäksi alkaneen tyttären vaikutus.

– Vanhempani käyttävät esimerkiksi kaurakermaa jo ihan säännöllisesti.

Kasvisruoka tekee hyvää keholle ja mielelle

Elina vahvistaa monipuolista kasvisruokavaliotaan B12-vitamiinilisällä, sillä B12-vitamiinia vegaaniruokavalio ei luontaisesti sisällä.
Hänen veganisminsa taustalla on eläinoikeusajattelu, mutta ruokavalion terveysvaikutukset ovat alkaneet kiinnostaa häntä viime aikoina yhä enemmän. Yrittäjänä Elina elää kiireiden keskellä eikä aina ehdi syödä parhaalla mahdollisella tavalla, mutta tavoitteena on terästäytyminen.

– Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tärkeämpää minulle on se, mitä ruoka tekee keholle ja mielelle. Moni sekasyöjäkin hyötyisi siitä, että lisää kasvisten osuutta ruokavaliossaan. Kannustan kokeilemaan rohkeasti erilaisia kasviksia.

Kokeile ja ota talteen Elinan reseptit!

Suomi innostui kasvisruoasta

Kasvisten kulutus Suomessa kasvaa. Luonnonvarakeskuksen ravintotaseen mukaan suomalaiset söivät vuonna 2000 tuoreita vihanneksia 52,8 kg henkilöä kohti. Viidessätoista vuodessa määrä kasvoi jo 62,3 kilogrammaan henkilöä kohden. Myös tuoreiden hedelmien vuosittainen kulutus on kasvanut 32 kilosta 44,7 kiloon.

Kaupoissa kasvistrendi näkyy esimerkiksi tiettyjen uutuustuotteiden kysyntäpiikkeinä. Ensimmäinen hyllyt tyhjentävä vegehitti oli kasvispiirakka eli ”vihis” syksyllä 2015. Sitä seurasivat pian nyhtökaura ja Härkis-härkäpapuvalmiste. Härkistä myydään S-ryhmän kaupoissa nyt jo enemmän kuin esimerkiksi karjalanpaistia tai broilerin paistisuikaleita.

Kasvisproteiinituotteiden kysyntä ja tarjonta ovat suurimpien kauppaketjujen mukaan kasvaneet viime vuosina huimasti. Lidl otti vastikään valikoimiinsa vegaaniset valmisateriat, jotka ovat saaneet hyvää palautetta. Jo yli kahdessa sadassa Keskon myymälässä on vegeruokahylly, josta löytyvät kätevästi kaikki kylmäsäilytettävät kasvistuotteet.

Yksi on kuitenkin yhä ylitse muiden: tuoreet vihannekset ja hedelmät. Niidenkin myynti on kasvussa kaikissa kaupparyhmissä. Satokausi-ilmiö on nostanut uusiakin kasviksia suosioon; esimerkiksi veriappelsiinin ja persimonin myynti on noussut piikkinä.

Lähteet: Luonnonvarakeskus, Kesko, SOK, Lidl

Miksi kasviksia?

Syitä kasvispitoiseen tai vegaaniruokavalioon siirtymiseen on monia, yksi tavallisimmista on eläinten aseman ja oikeuden pohtiminen: tehotuotanto ja lihan syöminen koetaan vääräksi. Moni nostaa esiin myös ruokatuotannon yhteyden ilmastonmuutokseen: kasvispitoisen ruoan tuotanto kuormittaa ilmastoa keskimäärin vähemmän kuin liharuoan.

Kasvissyöntiin voi ohjata myös huoli omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Yhä useampi kokee, että runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio tuottaa muita ruokavalioita paremman olon. Terveyskasvissyöjä saattaa olla myös niin sanottu fleksari eli syödä silloin tällöin myös eläinperäistä ruokaa.

Yksi tärkeä syy suosia kasviksia on maku. Varsinkin satokausiajattelu tukee syömisen nautinnollista puolta. Kauden parhaiden kasvisten käyttäminen ei ole uusi idea, sillä ennen kylmäsäilytyksen kehittämistä tuoreita kasviksia oli tarjolla vain niiden satokausina.

Nykyisin satokausitietoisuus takaa paitsi parhaan maun ja laadun, usein myös kilpailukykyisen hinnan. Osa satokausiajattelua ovat myös osuuspuutarhat ja kotitarveviljely, jotka täydentävät kasvistarjontaa ja tuottavat taatusti tuoretta lähiruokaa.

Lue lisää: 

Elina Innasen ruokaohjeita syksyyn

Kasvissyöjän ruokavalio ja ravintolisät

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje