Heittäytyminen uuteen kannatti

minun_troppini_hietalahti

Anton & Anton -ruokakaupan perustaja Niina Hietalahti paljasti hyvän olon reseptinsä ja pisti tropit kiertoon.

"Ryhdyin yrittäjäksi lasten äitiyslomien jälkeen. Ennen sitä en ollut löytänyt itselleni mielekästä tekemistä, mutta äitiyslomalla oivalsin, että mielekästä tekemistä voi keksiä itse. Ehkä yrittäjäksi ryhtymisessä oli kyse myös jonkinlaisesta ainoan lapsen syndroomasta: on mukavampi ottaa ohjeita itseltä kuin muilta.

Ajatus ruokakaupasta syntyi siten, että koin, etten saanut ruokakaupoista sitä, mitä halusin: puhtaita ja laadukkaita elintarvikkeita. Kun meidän kadun kulmassa vapautui tila, ajattelin, että olisipa ihanaa perustaa siihen oma ruokakauppa – kauppa, jonka valikoimissa olisi vain tuotteita, joiden alkuperä on tiedossa. Alusta lähtien oli selvää, että siitä tulisi nimenomaan arkiruokakauppa, ei mitään erikoisliikettä tai juhlaostospaikkaa, mutta että kaikilla tuotteilla olisi tarina.

Ideat jakoon!

Puhuin asiasta ääneen ympäriinsä. Se kannatti. Monet yrittäjät panttaavat ideoitaan, mutta itse olen sitä mieltä, että ideoista puhuminen kannattaa, sillä sitä kautta ideat vain kasvavat ja jalostuvat. Sillä tavalla löysin itse yritykselleni sijoittajan, kaupan ilmeen suunnitelleen graafikon ja arkkitehdin.

Otin kesällä 2008 yhteyttä kaupungin terveystarkastajaan, kauppa aukesi syyskuussa. Kun terveystarkastaja oli puhunut asiasta esimiehelleen, tämä oli todennut, että ei ruokakaupan perustaminen kannata. Sanat sisuunnuttivat. Ajattelin, että vielä minä näytän.

Suomessa kannattaa yrittää

Mielestäni Suomi on yrittäjän paratiisi, koska täällä on kaikki kivat ideat vielä toteuttamatta. Kannattaa mennä vaikka vain Ruotsiin ja katsoa, mitä siellä tehdään – sieltä saa hyviä ideoita.

Olen keksinyt idean ja työllistän nyt 14 ihmistä. Se ei ole ihan hölmö juttu. En aiemmin tykännyt työstäni enkä voinut ymmärtää, että joku saattoi sanoa nauttivansa työstään. Nyt ymmärrän. Itse asiassa työni on nykyään paras hyvän olon lähteeni.

Saan virtaa tavallisista asioista – niistä ajoista, jolloin pystyy elämään tavallista arkea.”

Tropit kiertoon! Niina Hietalahti halusi kuulla ekoyrittäjä Piri Aarnikon hyvän olon reseptin. Lue, mitä Piri Aarnikko vastasi.

Niina Hietalahti

  • Yrittäjä, ruokakauppias.
  • Perusti vuonna 2008 Porvooseen Anton & Anton -ruokakaupan.
  • Avasi syksyllä 2010 Helsingin Töölöön toisen Anton & Anton -kaupan.
  • Asuu Porvoossa miehensä ja 6- ja 4-vuotiaiden lastensa kanssa.