Estrogeenilaastari toi Leenalle helpotusta vaihdevuosiin

  • AA0319_menopaussi

Leena* alkoi yhtäkkiä heräillä kesken makeimpien unien. Hän ei hoksannut, että unihäiriöt liittyivät vaihdevuosiin.

Joillekin on suotu mahtavat unenlahjat. Oli elämä millä mallilla tahansa, he nukahtavat hetkessä ja nukkuvat kuin tukki. Leena, 59, kuuluu niihin onnekkaisiin. Siksi hänen elämänsä muuttui nopeasti oudoksi ja ahdistavaksi, kun nukkuminen yhtäkkiä häiriintyi.

Muutos tapahtui Leenan ollessa 53-vuotias. Illalla uni tuli silmään nopeasti, kuten aina, mutta yöllä alkoi ikävä heräily. Leena valvoi sängyssä yhdestä neljään ja odotti nukahtamista. Toisinaan hän heräsi aamuneljältä ja seurasi ajan matelua siihen asti, kunnes kello soi varttia yli kuusi. Olo oli turhautunut ja huolestunutkin: miksi en nuku?

– Työelämä on sen ikäisellä hyvin vaativaa, ja yrittäjällä ei ole mahdollisuutta ottaa sairauslomaa tai keventää elämäänsä, hän kertoo.

Leena oli vastikään perustanut puolisonsa ja toisen pariskunnan kanssa eläinten ravintolisiin erikoistuneen yrityksen. Draivi oli kova.

– Meinasin nukahtaa työpöydän ääreen. Se oli huono yhtälö.

Leena yhdisti univaikeutensa aluksi kilpirauhasen vajaatoimintaan, koska hän oli kärsinyt siitä jo vuodesta 1991, esikoisensa syntymästä saakka. Hän kävi puolisonsa patistuksesta ylimääräisessä kilpirauhasen vajaatoimintaa mittaavassa verikokeessa. Arvot olivat kuitenkin pysyneet ennallaan, joten univaikeudet eivät voineet johtua kilpirauhasesta; tyroksiini-lääkitys piti arvot aisoissa. Aviomiehen huoli jatkui.

– Tarvittiin puoliso, joka oli itseäni paremmin jyvällä. Mieheni nimittäin muistutti, että minulla oli ollut pahempaakin stressiä ja olin silti nukkunut hyvin. Hänen mielestään asia kannatti selvittää, sillä voisihan kyse olla vaihdevuosistakin.

Niinpä Leena varasi ajan gynekologiltaan ja kertoi tälle hieman epäuskoisena oireistaan. Totta se oli. Vaihdevuodet olivat alkaneet.

Estrogeenilaastari toi avun vaihdevuosioireisiin

Unihäiriöt ovat hyvin tavallinen vaihdevuosien oire, oli gynekologi rauhallisesti selittänyt. Leena oli kyllä selvitellyt asiaa, mutta mieleen olivat jääneet vain kuumat aallot. Niitä hänellä ei ollut. Unettomuudesta johtuvaa ärtyneisyyttä ja masentuneisuutta oli sitäkin enemmän. Kuukautiset olivat ehtineet jäädä kokonaan pois.

Gynekologi kartoitti potilaansa riskitekijät ja totesi, että riski sairastua rintasyöpään tai saada veritulppa olivat tässä tapauksessa olemattomat. Leena oli perusterve, hän ei tupakoi ja hänen verenpaineensa ei ollut korkea. Kerrottuaan eri hoitovaihtoehdoista lääkäri ehdotti hoidoksi hormonikorvaushoitoa. Toinen vaihtoehto olisi ollut nukahtamis- tai unilääke, mutta niitä Leena ei halunnut, sillä nukahtaminen ei ollut hänelle vaikeaa.

Gynekologi määräsi estrogeenipuutosoireiden hoitoon laastarimuotoisen Evorel Contin.

Laastarin käyttö vaati alussa opettelua ja tuntui vähän hassultakin, sillä laastari kiinnitetään takamuksen yläpuolelle – paikka on sen verran hankala, että kun laastarin kiinnittää itse, pitää toimia näkemättä kunnolla, mitä tekee.  

Laastarin käytöstä tulinopeasti rutiinia. Estrogeenilaastari vaihdetaan noin kolmen päivän välein. Jo muutaman viikon kuluttua Leena alkoi huomata hoidon vaikutukset. Hänen olonsa alkoi helpottua, ja tunnelma oli suorastaan juhlava, kun unenlaatu palautui entiselleen.

– Kun nukkuminen on kunnossa, jaksaa olla virkeä ja muutenkin optimistisempi, hän toteaa.

– Olen ollut supertyytyväinen hoitoon. En halua luopua tästä hyvästä olotilasta. Oloni on energinen kaikilla elämän osa-alueilla. Tunnen oloni normaaliksi.

Enemmän puhetta vaihdevuosista

Vaihdevuosista puhuminen ei sen sijaan vaikuta olevan normaalia monellekaan naiselle. Se ihmetyttää Leenaa. Sekä naisen hedelmällisyydenalkuun että loppuvaiheeseen liittyy hänen mielestään merkillistä vaikenemisen kulttuuria: Kun Leena oli nuori, kuukautisten alkamista salailtiin kaveripiirissä. Samanlainen salailu tuntuu jatkuvan aikuisiällä vaihdevuosista.

– On jännä huomata, miten jonkun kaverini mainitessa oudoista heräilyistään ja ehdottaessani syyksi vaihdevuosia, keskustelu ei jatkukaan. Vaihdevuodet eivät ole kuitenkaan vaiettava saati vitsiksi alistettava asia.

Aina vaihdevuosia ei huomaa itse, vaan tarvitaan toinen, lähellä oleva henkilö. Joskus aiheeseen herättelijä voi olla tarkkaavainen puoliso, kuten Leenan tapauksessa.

Kokemuksestaan viisastuneena Leena on päättänyt olla itseään kohtaan entistä armollisempi ja arvostavampi. Jatkossakin, jos hän huomaa itsessään ja kehossaan jotain poikkeuksellista, hän ei jää odottelemaan, vaan hankkiutuu lääkäriin tutkituttamaan outojen oireiden syyt.

 * Leenan nimi on muutettu.

Vaihdevuodet lyhyesti

  • Vaihdevuosien aikana naisen munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu.
  • Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu.
  • Menopaussi tarkoittaa viimeisiä, ilman hormonihoitoa tulevia kuukautisia.
  • Vaihdevuodet vaihtelevat 40:stä 60:een ikävuoteen. Menopaussi on keskimäärin 51 vuoden iässä suomalaisella naisella.
  • Tavallisimmat oireet ovat hikoilupuuskat ja kuumat aallot. Unihäiriöt ovat tavallisia, samoin seksuaalinen haluttomuus.

Lähteet: Aila Tiitinen: Vaihdevuodet ja Vaihdevuodet ja unihäiriöt. Lääkärikirja Duodecim, 1.10.2018

Lue lisää:

Eppu Nuotion kolumni vaihdevuosista

Estrogeenien monet tehtävät

Emättimen kuivat limakalvot, mikä avuksi?

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje