Crohnin tauti: Aika ennen diagnoosia oli raskas

  • crohnin_tauti

Bob Krokfors alkoi saada selittämättömiä oksennuskohtauksia, joista pahimmat pitivät hänet koko päivän vessan lattialla.

Bob Krokfors saapuu Helsingin Kalliossa sijaitsevaan kahvilaan käsi paketissa. Oikean peukalon nivelsiteet ovat revenneet jalkapallossa, ja pieni pala kädestä murtunut. Loppukesällä hän pääsee eroon kipsistä.

Syksyllä tämä 25-vuotias kauppatieteiden kandidaatti suuntaa joko Kentin tai Coventryn yliopistoon Englantiin opiskelemaan urheilubisnestä. Saksalaisen koulun käynyt helsinkiläismies sukkuloi sulavasti eri maiden ja kielten keskellä. Jalkapallofanille Englanti tuntuu juuri sopivalta opiskelupaikalta.

Selittämättömiä oireita 

Krokfors antaa rennon vaikutelman, ja se onkin yksi hänen elämäntyylinsä avainsanoista. Hän pyrkii välttämään kovaa stressiä, sillä stressi kulkee käsi kädessä taudin kanssa, joka puhkesi äkkiarvaamatta vuonna 2008. Krokfors oli silloin 16-vuotias.

– Ensimmäiset oireet olivat selittämätöntä oksentelua ja vatsan kramppeja yksittäisinä päivinä. En ymmärtänyt, että kaikilla ei ole samanlaista, hän kertoo.

Oireilu jatkui. Krokfors lopetti aktiivisen jalkapallon pelaamisen yhtäkkisesti. Kenties lopettaminen johtui merkillisistä fyysisistä oireista, kenties teini-iästä. Pahin aika sijoittui ylioppilasvuoteen. Kirjoituskeväänä 2011 nuori mies oli kuukauden vuodepotilaana.

– Fysiikan ylioppilaskokeen tein 39 asteen kuumeessa. En voinut valmistautua kokeeseen enkä ehkä suoriutunut siitä niin hyvin kuin olisi ollut mahdollista, hän pohtii.

Samana keväänä hän osallistui Helsingin kauppakorkeakoulun opintoihin valmistavaan valmennuskurssiin. Stressitaso nousi. Se nousi niin korkeaksi, että terveys romahti täysin.

– Oireet muuttuivat niin, että oksentelu oli päivittäistä. Kolme päivää makasin vessan lattialla, pisarakaan ruokaa tai juomaa ei pysynyt sisällä.

Lääkärin vastaanotolla piti käydä peräti yksitoista kertaa, ennen kuin oireiden syy selvisi. Lääkärit puhuivat selvittelyn alkuvaiheessa vain ripulista. Vihdoin Meilahden sairaalan päivystyksessä nuori lääkäriopiskelija hoksasi epäillä Crohnin tautia. 

Tähystyksen avulla syy kummallisiin oireisiin löytyi: ohut- ja paksusuolen liittymässä oli viidentoista sentin pituinen pätkä, joka oli pahasti tulehtunut.

Bob Krokfors luonnehtii poteneensa ”valkoisen nuoren miehen tautia”. Hän viittaa siihen, että Crohnin tautia pidetään erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten sairautena, ja sen taustalla uskotaan olevan länsimaisesta elämäntyylistä johtuvia syitä. Tautidiagnoosien määrän lisääntyminen johtuu myös parantuneesta diagnostiikasta.

Hoitokeinona leikkaus

Diagnoosin saaminen helpotti, vaikka 16-vuotiaana ei ollutkaan mukava kuulla, että sairaus kulkisi mukana loppuelämän.
– Äiti oli isosti mukana, hän ymmärsi, mitä käyn läpi. Hän ei hössöttänyt, vaan sanoi, että nyt hoidetaan tämä, Krokfors kertoo.

Äidillä oli nuorempana autoimmuunisairaus, joka on ollut jo pitkään oireeton. Tauti todennäköisesti periytyi pojalle, tosin eri muodossa. Krokfors tietää, että hänen tautinsa voi periytyä myös hänen lapsilleen, jälleen jossain eri muodossa.

Ensimmäiseksi hoidoksi Bob Krokfors sai vahvan kortisonikuurin, joka rauhoitti tulehduksen. Lääkityksen vuoksi keho turposi. Kortisonihoitoa seurasivat solunsalpaajat, joita keho ei sietänyt. Hoitokeinoksi oli valittava leikkaus.

Marraskuussa 2011 Bob Krokfors oli tähystysleikkauksessa Kirurgisessa sairaalassa Helsingissä. Leikkauksen yhteydessä poistettiin kaksikymmentä senttiä suolta sekä umpisuoli. Poistettua suolenpätkää ei korvattu mitenkään.
– Ajattelen, että on käynyt hyvä tuuri. Joillakin on keinotekoinen suolisto, jotkut joutuvat taistelemaan. Minä voin viettää nyt normaalia elämää, Krokfors toteaa.

Tärkeintä on välttää stressiä

Nuori mies toipui leikkauksesta parissa kuukaudessa. Ensimmäinen tarkastuskäynti oli puolen vuoden kuluttua, seuraavat vuoden välein. Enää tarkastuskäyntejä ei ole, ellei uusia oireita ilmene.

Oireettomuutta on kestänyt nyt jo kuusi vuotta.

– En mieti elämää niin, että joskus saattaisi tulla jotain. Jos tulee kipuja, pidän tarkkaa kirjaa siitä, mitä olen syönyt. Yleensä kipuun löytyy aina syy.

Nuorukainen syö kaikenlaista, mutta varoo ruokia, joista tulee oireita. Esimerkiksi pähkinät eivät tee hyvää, eikä olut. Kerran hän joutui tiputukseen juotuaan kuusi olutta. Se säikäytti.

Bob Krokfors on oppinut tarkkailemaan kehoaan ja tuntemuksiaan sekä muokkaamaan ruokavaliotaan niin, että suolisto voi hyvin.

– Suolistolla on omat ajatukset. Joskus se toimii täydellisesti, joskus taas ei.

Tärkeää on välttää turhaa stressiä – se on ohjenuora, joka sopii kaikille.

Crohnin tauti

  • Crohnin tauti on krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus, joka ei tartu. Se esiintyy useimmiten ohut- tai paksusuolessa.
  • Tavallisin tutkimus tautiin liittyen on paksusuolen tähystys. Samalla tutkitaan ohutsuolen loppuosa.
  • Crohnin tautia hoidetaan lääkkeillä, vaikeissa tapauksissa leikkauksella.
  • Taudin syy on tuntematon. Se alkaa usein nuoruusvuosina. Perintötekijöillä on vaikutusta sairastumiseen.
  • Oireita ovat muun muassa vatsakivut, ripuli tai ummetus, väsymys, laihtuminen ja kuume.
  • Tauti on elinikäinen. Hoidon tavoitteena on oireettumuus tai sairauden rauhoittuminen oireettomaksi.

Lähteet: Terveyskirjasto, crohnjacolitis.fi

Lue lisää:

Jatkuva vatsakipu olikin Crohnin tauti

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje