Atooppisen perheen äiti: "Joudun käyttämään mielikuvitusta"

  • AA0119_Atooppinen-iho1

Heidi Råstedtin perheessä käytetään monipuolisia keinoja, jotta lasten atooppinen iho saadaan suojattua ja hoidettua varsinkin talvella.

Talviaamuisin helsinkiläisen Heidi Råstedtin perheen rivitalokodin eteisessä käydään tiukkoja keskusteluja. Ne sujuvat näin:

– En tarvii toppahousuja. Autossa ei tuu kylmä, tytär Emma, 5, väittää.

– Toppahousut on puettava, vaikka ­menemme päiväkotiin autolla. Ja hanskat! Heidi Råstedt komentaa.

Råstedtillä on ollut atooppinen iho ­lapsesta asti. Myös tyttäret Emma ja Ida, 3, ovat perineet sairauden.

Erityisesti ­talvella lasten pukemista on seurattava paljon tarkemmin kuin monessa muussa lapsiperheessä. Atooppinen iho ei kestä hyvin pakkasilmaa.

– Jos Emma on pienenkin hetken ­kylmässä ilmassa sukkahoususillaan, jalkojen iho ­menee tosi huonoksi. Myös kädet ­pitää ­suojata aina hanskoilla, vaikka menisimme vain kotiovelta autolle.

Talvi pahentaa atopiaa

Lasten atopia on oireillut ­vauvasta asti. ­Molemmille ilmestyi alle ­vuoden ikäisenä kyynär- ja polvitaipeisiin kuivaa ja punoittavaa ihottumaa. Se vaivaa varsinkin kylmällä säällä. Pakkasella myös posket ja huulet ahavoituvat helposti.

Talvisin atopia ­näkyy ­arjessa ­monella ­tapaa. Esimerkiksi tänä ­aamuna ­Heidi ja Emma ovat olleet ­tavallista ­väsyneempiä, ­sillä Emma kömpi ­keskellä yötä vanhempien viereen ihon kutinan takia.

– Heräilin, kun hän rapsutteli itseään vieressäni. Emmalla iho meni talven tullen huonoon kuntoon, eikä sille voi oikein mitään.

Ihon raapiminen pahentaa ongelmaa. ­Heidi on koettanut selittää lapsilleen, että ihoa kannattaisi taputella.

– Unissaan lapset ­eivät voi välttää raapimista. Kynnet täytyy ­pitää lyhyinä, ­jotta iho ei mene enempää rikki.

Kesäisin Heidi saattaa melkein unohtaa lasten ihosairauden, sillä lämpimillä ­säillä ihottumaa ei juuri ole.

Perusteellinen rasvaus joka ilta

Säännöllinen rasvaaminen on ­välttämätöntä, sillä se hillitsee ihon kuivumista ja kutinaa. Heidin on pidettävä iso pumppupullo apteekin perusvoidetta aina käden ulottuvilla.

Rasvaus pitäisi tehdä oikeisiin aikoihin. Ennen ulos lähtöä ei saisi rasvata, ­sillä ­pakkasella se voi pahentaa ihottumaa. ­Perusteellinen rasvaus pitäisi tehdä joka ilta. ­Saunan ja kylvyn jälkeen iho pitää rasvata ­ennen kuin se ehtii kuivahtaa.

Jos iho on tulehtunut, rasva kirvelee. ­Välillä lapset kiukuttelevat: Miksi aina täytyy?

– Emma kuuntelee, kun selitän, että ­minulla oli sama vaiva lapsena ja tiedän, että rasva auttaa. Sama juttu vaatteissa: hän tottelee, kun maltan selittää, miksi se on tärkeää.

Pienemmän lapsen kanssa Heidi ­naamioi välillä rasvauksen leikiksi. Hän kutittelee ­lasta sylissä ­rasvatessa, jahtaa leikillään ympäri ­kotia tai lahjoo ­ksylitolipastilleilla.

Atooppista ihoa pitää pestä ­säännöllisesti. Heidi on huomannut, että kun kylpy­veteen ­lisää mineraalisuolaa, lasten iho pysyy parempana. He kylpevät suolavedessä aina, kun iho ei ole rikki.

Neuvolan ja yleislääkärin neuvot ovat riittäneet lasten ihonhoidossa, sillä ­ihottuma on ollut melko lievää. Tänä talvena rasvaaminen on kuitenkin ollut Emmalle erityisen ­kivuliasta. Perusvoiteen lisäksi Heidi pohtii testaavansa isommalle tyttärelle myös lääkkeellisiä voiteita.

– Tyttöjen iho ei ole ollut niin huonossa kunnossa, että olisin vaatinut ­aikaa ihotautilääkärille. Tilannetta pitää silti tarkkailla.

Sairaus rajasi uravalintaa

Heidillä oli lapsena ja nuorena jatkuvasti ihottumaa. Parikymppisenä selkä kutisi niin pahoin, että hän raapi ihon verille.

Nuorena Heidi häpesi punaisia laikkuja kehossaan. Sairaus rajasi myös uravalintoja. Hän ei voinut toteuttaa haavettaan leipurin tai kampaajan ammatista vaan meni opiskelemaan muita aloja, sillä atooppinen iho ei olisi kestänyt kemikaaleja ja jauhopölyä.

Aikuisena Heidin iho on ollut välillä oireettomampi, välillä kipeämpi. Joskus iho­ lehahtaa laikukkaaksi stressin ­takia tai punaviinin juomisesta.

Apteekin kortisonivoide lievittää kutinaa ja kirvelyä. ­Viime aikoina Heidin käsivarsissa on ollut kipeää ihottumaa kuivan sään takia, ja sormitaipeiden iho on rikki.

– Jatkuvasti kipeä iho vaikuttaa mielialaan samoin kuin jatkuva päänsärky. Se harmittaa. Olen ollut kärttyisempi kuin tavallisesti.

Myös lapset kiukuttelevat enemmän, jos iho kipuilee. Sitä on helpompi sietää, kun tietää itse, miltä atooppinen ihottuma tuntuu.

Lapsen atopian hoito vaatii ­vanhemmalta mielikuvitusta ja venymistä. Kutittaville villa­vaatteille on pitänyt keksiä vaihtoehtoja. ­Heidi ei silti koe perheen arkea vaikeaksi. Atooppinen ihottuma vaikuttaa koko elämään, mutta ei pilaa sitä.

– Atopia ei onneksi hallitse elämää ­liikaa. Ihottuman takia ei ole tarvinnut juuri ­heräillä, sillä lapset ovat hyväunisia. Olen kiitollinen, että tyttöjen iho-oireet ovat olleet lieviä.

Vaikuttaako sairaus lapsiin henkisesti?

– Täytyy kasvattaa heille niin vahva itsetunto, että se ei ole ulkonäöstä kiinni.

Atooppinen iho tuo kustannuksia

▶ Atooppinen ihottuma vaikuttaa elämänlaatuun, valintoihin ja itsetuntoon, kertoo tuore kuluttajatutkimus. 43 prosentilla sairaus määritti myös ammatinvalintaa.

▶ ­Lähes ­kolmanneksella atopia ­vaikutti ­sosiaalisiin suhteisiin tai seksuaalisuuteen.

▶ Yli puolelle vastaajista atopia oli aiheuttanut merkittäviä kustannuksia. Perusvoiteet ovat Kela-­korvattavia, kun lääkäri määrää ne reseptillä pitkäaikaisen ihosairauden hoitoon.

▶ Hankalan atopian hoitoon on tulossa ­useita biologisia lääkkeitä.

Lähde: Kuluttajakysely atooppista ihottumaa sairastaville 2018, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto. 

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje