Apteekkari esittäytyy – kajakki vie Leena Melartinin ulkomerelle

  • kalasataman_apteekkari

Kalasataman apteekkari Leena Melartin nauttii melomisesta kovassa tuulessa.

KUKA? Apteekkari Leena Melartin

MISSÄ? Kalasataman apteekki, Helsinki

"Melominen ei ole vaikeaa, ainakaan jos on vähänkään urheilutaustaa. Kaksitoista vuotta sitten minut tutustutti lajiin ystäväporukka, jonka kanssa hiihdän talvella telemarkia. Heti ensimmäisen melontaretken jälkeen ostin oman kajakin.

Leena_Melartin

Meloessa voi kokea luonnon hyvin läheltä, nähdä vaikka merikotkan tai rantautua saariin, joihin ei isommalla veneellä pääse. Melon melkein säässä kuin säässä, vaikka jäiden seassa kun on kunnon varusteet.

Talvikaudella käyn usein kajakinkäsittelytunneilla, joita Merimelojat pitävät joka perjantai Itäkeskuksen uimahallissa. Kun on altaassa harjoitellut niin sanottua eskimokäännöstä – eli sitä, miten kaatunut kajakki nostetaan veden alla melan liikkeellä taas pystyyn – sujuu se luonnossa tositilanteessa. Melontatekniikkaa kannattaa muutenkin harjoitella. Melan työntövoima lähtee koko vartalosta, myös jaloista ja keskivartalosta.

Melon aina ulkomerelle, enkä jää sisäsaaristoon. Nautin kun tuulee oikein kunnolla ja eteneminen on haasteellista. Teemme porukkamme kanssa viikon retkiä, jolloin melomme 20–30 kilometriä päivässä. Pakkaamme kajakkiin teltat, makuupussit, ruokaa ja vettä. Kannen alle mahtuu yllättävän paljon tavaraa.

Lempisaariani Helsingin edustalla ovat Korkeakumpu, Espoon Suvisaaristo ja ulkomerellä sijaitseva Torra Lövö. Etsimme saaren, johon osuu kauniisti ilta-aurinko ja teemme leirin. Hyvät eväät kuuluvat retkiimme. Yhdellä ryhmämme jäsenellä on retkiuuni, jolla paistamme pizzaa ja croissanteja. Se on jo hifistelyä, mutta meistä se on hauskaa.

Ystävät ja sosiaalisuus ovat tärkeä osa tätä harrastusta. Mutta kun kajakkimme taas irtautuvat rannasta puheensorina taukoaa kuin itsestään. Nauru vaihtuu veden kohinaan ja melojen tasaiseen loiskeeseen. Meri rauhoittaa ja liike. Arkena melon usein myös yksin. Aloittelijan kannattaa kuitenkin aina meloa kaverin kanssa.”

Lue lisää:
Apteekkari esittäytyy: himomökkeilevä Anne Hietala
Työmyyrä