3 x vauvaelämää

  • AA0319_kakko3

Onko perheeseesi syntymässä vauva? Lue, miten yhteiskunta tukee isejä, mitä vauvan kanssa voi touhuta ja miten apteekki auttaa vauvavuonna.

1. Yhteiskunta tukee myös isiä

Kela tukee vauvaperheitä rahallisesti. Isät voivat halutessaan käyttää valtaosan vanhempainrahakausista.

Äidille korvamerkitty äitiysvapaa alkaa viimeistään 30 päivää ennen laskettua aikaa, ja äitiysrahakausi kestää yhteensä 105 arkipäivää. Isä voi olla vauvan synnyttyä isyysvapaalla äidin kanssa samaan aikaan kotona 18 arkipäivää. Loput isyysvapaapäivät pitää käyttää erikseen, lapsen 2-vuotispäivään mennessä.

– Monet isät arastelevat hoitaa vauvaa itsenäisesti. Tällä tavalla halutaan kannustaa isiä ottamaan vastuuta vauvan hoitamisesta, Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen luonnehtii.

Kaikki isät eivät käytä heille korvamerkittyjä 54 päivää eli noin yhdeksää viikkoa.

– Kahdeksantoista päivän isyysvapaa on suosittu, mutta  noin puolet isistä ei käytä ollenkaan isyysvapaan loppuosan päiviä, Aholainen kertoo.

Äitiysvapaan jälkeen alkava vanhempainvapaa kestää 158 päivää eli noin puoli vuotta. Vanhempainvapaallekin voi jäädä myös isä. Aholaisen mukaan moni jatkaa hoitovapaalle vanhempainvapaan jälkeen, koska eivät halua viedä alle 1-vuotiasta päivähoitoon. Hoitovapaalle jää kuitenkin edelleen lähes aina äiti, vaikka oikeus on yhtäläinen molemmille vanhemmille. 

Perheet saavat myös verottomia etuuksia. Lapsilisää saavat kaikki Suomessa pysyvästi asuvat alle 17-vuotiaat lapset. Äitiysavustuksesta perhe voi valita joko 170 euron rahasumman tai äitiyspakkauksen.

Tukea ja neuvoja arkeen sekä perhe-elämän solmuihin saa neuvoloista ja perheneuvonnasta. 

– Yhteiskunta auttaa myös päivähoitomaksuissa. Todelliset kustannukset ovat paljon korkeammat kuin vanhemmille jäävät maksut, Johanna Aholainen lisää.

2. Liikkeelle vauvan kanssa

Isä-vauvakerhoja ja isä-lapsiparkkeja järjestävät seurakunnat ja yksityiset tahot eri puolella Suomea.  Mannerheimin lastensuojeluliiton ja kuntien järjestämistä perhekahviloista ja -kerhoista voi myös löytyä isäseuraa.

Isommissa kaupungeissa on tarjolla isä-vauvasirkusta, jossa kokeillaan temppujen tekoa ja akrobatian alkeita yhdessä vauvan kanssa. Vauvauintia järjestetään useissa uimaseuroissa, uimahalleissa ja kylpylöissä.  Kunnat ja yksityiset liikuntakeskukset tarjoavat myös jumppaa ja tanssitunteja.

Taiteellisemmat isät voivat viedä vauvansa muskariin tai värikylpyyn. Vauvamuskareita järjestävät yksityiset opistot ja MLL. Värikylpyjä järjestävät työväenopistot, kuvataidekoulut, MLL ja leikkipuistot.

Vauvan kanssa voi mennä myös elokuviin. Esimerkiksi Finnkino järjestää Vauvakino-elokuvanäytöksiä ympäri Suomea.

Jos lähipiirissä ei ole muita isiä, ota sosiaalinen media avuksesi. Vertaistukea etsivä löytää Facebookista useita isä-vauva -ryhmiä alueittain.

Lähteet: MLL.fi, folkhalsan.fi, vipeltavasiili.fi, varikylpy.fi, finnkino.fi, kuntien verkkosivut

3. Vauvalle apua apteekista

Vauvavuoden aikana tutuksi tulevat niin flunssat, vatsavaivat kuin ihottumatkin. Kotiin kannattaa hankkia valmiiksi tykötarpeita, joiden avulla vauvan tavallisimpia vaivoja voi hel­pottaa.

Yksi yleisimmistä vaivoista on flunssa ja siihen liittyvä kuume. Vauvoille löytyy nestemäisiä, suun kautta otettavia parasetamolivalmisteita sekä nestemäisiä tulehduskipulääkkeitä. Myös peräpuikot sopivat vauvoille. Niitä voi käyttää myös rokotuksien yhteydessä.

Tukkoiseen nenään löytyy erilaisia apuvälineitä, kuten niistäjiä. Nuhaiselle vauvalle voi antaa myös keittosuolatippoja tai helpottaa oloa apteekista löytyvillä suihkeilla. Digitaalinen joustavapäinen kuumemittari on näppärä tapa mitata pienen lämpö.

Vatsavaivat, ummetus ja ripuli ovat vauvavuonna yleisiä. Kotiin kannattaa hankkia maitohappobakteereja tippoina ja ilmavaivoihin suoliston ilmakuplia vähentäviä valmisteita. Ne ovat turvallisia myös vauvoille. Ummetukseen sopivat esimerkiksi nestemäiset laktuloosivalmisteet ja mallasuute.

Vauvan kuivaa ihoa voi hoitaa apteekista saatavilla perusvoiteilla tai ihoöljyllä. Ärtyneelle iholle voi käyttää myös sinkkivoidetta tai talkkia.

Vauvojen tuotteissa käytetään mahdollisimman vähän raaka-aineita, ja ne ovat tutkitusti vauvoille sopivia. Kortisonivoiteita käytetään vain lääkärin ohjeiden mukaan.

Vanulaput ja vanupuikot ovat monikäyttöisiä vauvan hoidossa ja sopivat puhdistustoimiin. Myös vauvojen hammasharja ja -tahna, vauvashampoota ja tarvittaessa päänahan karstanpoistoainetta on hyvä olla kaapissa. Lisäksi kaikki lapset tarvitsevat luotettavan D-vitamiinivalmisteen, jota otetaan päivittäin kahden viikon iästä lähtien.

Asiantuntija apteekkari Aila Aitamurto, Oulun 6. Joutsen Apteekki

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje