3 x paranna ihmissuhteitasi

  • AA0119_Timo-ja-Elviira3

Toimivat ihmissuhteet tekevät hyvää terveydelle: ne vähentävät stressiä ja lisäävät mielihyvää. Noudata näitä neuvoja ja nauti suhteistasi enemmän!

1. Halaa ja kosketa

Tiesitkö, että joka kerta kun ­halaat hyvää ystävää tai ­rakastasi, kehossasi vapautuu oksitosiinihormonia? Ihmeaineella on terveyteen konkreettisia vaikutuksia: ­oksitosiinin on todettu alentavan verenpainetta, rauhoittavan sydämensykettä, tehostavan ruoansulatusta ja vahvistavan immuunijärjestelmää. Positiivisten reaktioiden ansiosta se siis myös vähentää stressiä ja syventää yöunta. ­Kosketuksella on todettu olevan myös olennainen rooli kivun­lievityksessä.

Voit juoda viherpirtelöitä ja treenata ­vaikka päivittäin, mutta läheisyyden puutetta terveelliset elintavatkaan eivät korvaa. Kosketus antaa jo vastasyntyneelle vauvalle tunteen perusturvallisuudesta mutta on aivan yhtä tärkeä osa elämää vanhuuden ­viimeisinä vuosina.

2. Vaali ystävyyttä

Veri on vettä ­sakeampaa, ­sanotaan vanhassa ­sananlaskussa. Mutta onko se totta? ­Hyvät perhe- ja sukulaisuussuhteet ovat tärkeitä, ­mutta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta myös ystävillä on ­suuri merkitys.

Psykologian tohtori ­William J. ­Chopik Michiganin osavaltioyliopistolta ­tutki ­vuonna 2016 ihmissuhteiden ­vaikutusta ­terveyteen. Tulokset ­yllättivät. Kävi ilmi, että ystävät nousivat jopa perhettä merkittävämpään ­rooliin ­erityisesti ikääntyneiden ­keskuudessa. Henkilöt, ­joilla oli tiivis ­ystäväverkosto ja sosiaalisesti aktiivinen ­elämä, ­altistuivat muita epätodennäköisemmin kroonisille sairauksille.

3. Pidä rakkauspalaveri

Rakkauden alkuhuumassa pelkkä ajatus kahdenkeskisestä ­kehityskeskustelusta tuntuu hölmöltä. Miksi puida suhteen tilaa jonninjoutavissa kokouksissa, kun rakastettu saa sydämen lentämään rinnasta pelkällä katsella!

Suhteen arkipäiväistyessä kahdenkeskisten kohtaamisten merkitys kuitenkin kasvaa. Pariskunnat, jotka puhuvat avoimesti tunteistaan ja pysähtyvät säännöllisesti vaihtamaan kuulumisia, säilyttävät paremman yhteyden myös kriisitilanteissa.

Jos yhteiset hetket tuntuvat hukkuvan kerta toisensa työpaineiden tai perhevelvollisuuksien alle, merkitkää yhteinen treffipäivä kalenteriin ja pitäkää siitä kiinni. Älä kuitenkaan lataa päivään liian suuria odotuksia. Tee kumppanisi kanssa hyvää ruokaa, varaa yhteinen sulkapallovuoro tai lähde vaikka elokuviin.

Rakkauspalaveriin on vain yksi sääntö: katso kumppaniasi, älä kännykkää.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje