Vauvalla vaikuttaa olevan kipuja, annanko kipulääkettä?

  • korvatulehdus

Lapsen (ja aikuisenkin) kipu on yksilöllistä, joten osa lapsista tuntee kipua herkemmin kuin toiset.

Korvatulehdus ja flunssat ovat yleisimpiä lapsen kivun syitä. Muita tavallisia tilanteita, joissa lapsi voi tarvita kipulääkettä, ovat erilaisiin tulehduksellisiin sairauksiin liittyvät kivut, tapaturmien jälkitilat ja hampaiden puhkeaminen. ”Kasvukivutkin” voivat olla voimakkuudeltaan sellaisia, että kipua alentavaa lääkettä tarvitaan.

Kipulääkkeet ovat turvallisia lyhytaikaisessa ja tilapäisessä käytössä oikein annosteltuina myös lapsipotilailla. Lapsilla lääkkeet annostellaan useimmiten painon mukaan. Suun kautta annostel- tava lääke imeytyy ja vaikuttaa tehokkaammin kuin supot. Lääke voidaan annostella suun kautta esimerkiksi nestemäisenä mikstuurana sekä hyvänmakuisina suussa sulavina tabletteina.

Ensisijainen kipu- ja kuumelääke lapsilla on parasetamoli. Tulehduskipulääkkeitä, kuten ibupro- feenia, voidaan lapsilla käyttää, mikäli parasetamoli ei tuo riittävää helpotusta kipuun tai kuumeen alenemiseen – tulehduskipulääkkeiden käyttöön lapsilla liittyy kuitenkin joitakin rajoituksia.

Lasten kivunhoidossa on hyvä muistaa lisänä myös tukihoidot, kuten esimerkiksi puuduttavat korvatipat sekä lämpötyynyt ja isommilla lapsilla kylmägeelit. Ammattitaitoista neuvontaa ja lapsellesi sopivat valmisteet kivun hoitoon saat meiltä Avainapteekistasi.