Iho-ongelmia, vaaratonta vai ei?

  • Vauva_iho

Vastasyntyneellä on ohut iho, joka on herkkä ulkoisille ärsykkeille.

Vauvan kasvoihin voi synnytyksen jälkeen ilmaantua pienen finnin kaltaisia näppylöitä. Nämä ovat yleensä vaarattomia tukkeutuneita ihohuokosia ja häviävät muutamassa viikossa. Vauvan iholle voi ilmaantua myös punaisia läiskiä, joissa on vaaleampi näppylä keskellä. Näitä hieman hyönteisten pisto jälkiä muistuttavia läiskiä voi ensimmäisen kuukauden aikaa esiintyä kaikkialla keholla. Läiskien syy on yleensä tuntematon ja ne häviävät itsestään viikkojen kuluessa.

Vauvan iho voi olla myös kuiva ja kutiseva. Kuivaa ihoa voidaan hoitaa apteekin herkällekin iholle sopivilla hajusteettomilla perusvoiteilla. Jos perusvoiteet eivät hoida tilannetta, tulee lapsi viedä lääkäriin, koska taustalla voi olla atooppinen ihottuma tai allergioita. Sopivat perusvoiteet ja parhaat vinkit kuivan ihon kosteuttamiseen saat Avainapteekistasi.

Punoitus ja arkuus vauvan takapuolessa ja taipeissa, eli tuttavallisemmin vaippaihottuma, on seu- rausta virtsan ja ulosteen aiheuttamasta ihon hautumisesta kosteassa sekä eritteiden aiheutta- masta ihon ärsytyksestä. Muista ilmakylpyjen lisäksi vaihtaa vaippa tiheästi ja pese eritteet
vedellä, vältä saippuaa erityisesti, jos iho on jo ärtynyt. Voiteet ärtyneelle iholle löydät Avainap- teekistasi.

On syytä mennä lääkäriin/neuvolaan, jos vastasyntyneen tai pienen imeväisen ihoon ilmaantuu rakkuloita tai vesikelloja, iho rupeaa punoittamaan tai siihen ilmaantuu märkimistä. Joskus syynä voi olla esimerkiksi lääkehoitoa vaativa märkärupi.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Panadol_banneri_maaliskuu

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje