Tervettä menoa matkoilla

  • Matkailijan palvelupaketti

TAVOITTEENA MATKAILU ILMAN TERVEYSHAITTOJA

Me avainapteekkilaiset haluamme yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa varmistaa, että matkasi onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Olemme keränneet tähän palvelupakettiimme oleellisimpia keinoja, joilla matkailuun liittyviä riskejä voi pienentää. Tavoitteenamme on sujuva matkailu ilman terveyshaittoja.

 

LÄÄKKEIDEN KULJETTAMINEN JA SÄILYTTÄMINEN

Lääkkeiden oikeaoppinen säilyttäminen ja kuljettaminen matkalla voi vaatia hieman suunnitelmallisuutta. Muista, että voit kuljettaa mukanasi vain henkilökohtaisia lääkkeitäsi. Lääkkeiden säilyttämisessä huomiota täytyy erityisesti kiinnittää nestemäisten ja puolikiinteiden lääkevalmisteiden säilytysolosuhteisiin, sillä hyvin kuumat tai kylmät olot vaikuttavat näiden lääkkeiden säilymiseen. Tabletit, kapselit ja muut kiinteät lääkevalmisteet ovat sen sijaan herkkiä erityisesti kosteuden vaikutukselle.

 Matkustaessasi ulkomaille kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa ja pakkaa lääkkeet lentokoneessa käsimatkatavaroihin. On hyvä huolehtia siitä, että säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä on riittävästi mukana, varmuuden vuoksi esim. vähintään viikon lääkkeet yli matkan tarpeen.

 Mukana kuljetettavien lääkkeiden maahantuontikäytännöt ja lääkkeissä sallitut lääkeaineet riippuvat kohdemaasta ja tarkempia tietoja saat esim. kohdemaan tullin verkkosivuilta tai kysymällä suoraan kohdemaan suurlähetystöstä.

 

TARVITTAVAT DOKUMENTIT RESEPTILÄÄKKEILLE

Tavallisimmista reseptilääkkeistä riittää, että mukana matkalla on esimerkiksi 1) suomenkielinen yhteenveto resepteistä (voi tulostaa itse Omakannasta), 2) apteekista tai lääkkeen määrääjältä saatava allekirjoitettu englanninkielinen yhteenvetotuloste eli jäljennös resepteistä tai 3) lääkärin tulostama potilasohje. Diabeetikon on hyvä kuljettaa mukana todistusta eulojen tarpeesta.

 

Jos olet lähdössä matkalle EU- tai Eta -maahan tai Sveitsiin ja tiedät ostavasi sieltä lääkkeitä, voi lääkkeen määrääjä kirjoittaa sinulle paperisen englanninkielisen ”eurooppalaisen reseptin” – kysy tarkempia tietoja lääkäriltäsi. Suomalainen sähköinen resepti toimii myös joissakin maissa. Tarkista voiko kohdemaassasi toimittaa suomalaisia sähköisiä reseptejä.

Matkustaessasi Schengen-maihin (lista maista takasivulla), sinulla tulee olla apteekista saatava Schengen-todistus, jos kuljetat mukanasi tiettyjä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia (PKV) lääkkeitä, psykotrooppisia aineita tai huumausaineita sisältäviä lääkkeitä. Todistuksen tekemiseen menee hetki aikaa. Kyseessä on näet viranomaisten työtä tukeva apteekin maksullinen palvelu, josta parhaiten saat lisätietoa lähimmästä Avainapteekista.

 

LASKIMOTUKOSRISKI ON AINA LÄSNÄ PITKILLÄ MATKOILLA

Pitkä matkustusaika paikoillaan niin junassa, autossa kuin lentokoneessakin lisää riskiä laskimotukoksiin. Lentokoneessa riskiä suurentavat entisestään kuiva ilma, matala ilmanpaine ja ahtaat tilat. Riski on muita korkeampi mm. sydän- ja verisuonisairauksissa, tupakoivilla ja selvästi ylipainoisilla ihmisillä, raskaana olevilla, perinnöllisesti alttiilla sekä heillä, jotka ovat aiemmin sairastaneet laskimotukoksen. Laadukkaat lentosukat ehkäisevät turvotusta ja jonkin verran myös laskimotukosriskiä – sopivat sukat löydät Avainapteekistasi.

 

Mitä mukaan matka-apteekkiin?

 

Matkalle lähtijän kannattaa koota ensiapulaukkunsa sisältö henkilökohtaisten tarpeidensa mukaan. Hyvä listaus huomioon otettavista asioista matka-apteekkia kootessa löytyy tästä – me avainapteekkilaiset neuvomme tarkemmin sopivimpien valmisteiden valinnassa.

 

Allergiaan

Antihistamiinitabletit, vaikeista oireista kärsiville adrenaliinipistoslääke (reseptilääke)

 

Hampaan lohjettua

Väliaikainen paikkamateriaali (apteekista)

 

Hyönteisten pistoihin

Mieto kortisonivoide tai antihistamiinipuikko ja/tai antihistamiinitabletit lievittämään pistosoireita Hyönteiskarkote estämään pistämistä (huom. varmista tarvittaessa malariasääsken karkottaminen esim. DEET yli 20%)

 

Iho-ongelmiin ja auringolta suojautumiseen

Auringonsuojavoide ja kosteusvoide Mieto kortisonivoide (ei pahoin rikkoutuneelle tai märkivälle iholle) Herpes (yskänrokko) -voide,

sienivoide erityisesti tropiikissa.

 

Laskimotukosten ja jalkojen turvotuksen estoon

lentosukat

 

Matkapahoinvointiin

Matkapahoinvoinnin oireista kärsiville matkapahoinvointilääke tai akupisteen painantaan perustuva ranneke mukaan

Mitä mukaan matka-apteekkiin?

 

Myrkytysten ensiapuun

Lääkehiiltä (vain myrkytysten ensiapuun, koska estää muiden lääkkeiden imeytymisen)

 

Nuhaan ja tukkoisuuteen

Limakalvoja supistavia nenätippoja varsinkin ennen lentoa
Painetta tasaavat korvatulpat lentomatkalle
Lapsille tarvittaessa puuduttavia korvatippoja lennon aikaiseen korvakipuun

 

Närästykseen

Närästyslääke tilapäisiin oireisiin

 

Pintanaarmuihin, haavoihin ja nyrjähdyksiin

Haavanpuhdistusainetta tai -pyyhkeitä, sidetaitoksia tai -harsoa, laastaria, rakkolaastareita sekä pinsetit ja sakset

 

Ripuliin ja ummetukseen

Ripulilääke (loperamidi vain aikuisten kuumeettomaan turistiripuliin)
Äkilliseen ripuliin ripulijuomajauhetta tai -tabletteja nesteytykseen
Ummetuslääke, jos taipumus ummetukseen

 

Särkyyn ja kuumeeseen

Särky- ja kuumelääkkeenä esim. ibuprofeeni, ketoprofeeni tai parasetamoli, lapsille parasetamoli
Tropiikissa parasetamoli
Kuumemittari

 

Voimakkaan auringon ja tuulen aiheuttamaan silmien kuivuuteen tai ärtyisyyteen

Kostuttavia silmätippoja

 

Yleisen hygienian hoitoon

Käsien desinfiointiainetta, kosteuspyyhkeitä, kondomeja, tamponeja ja terveyssiteitä

 

TARVITTAVAT ROKOTUKSET JA MALARIALÄÄKITYS

Rokotuksista huolehtiminen on tärkeä osa matkalle valmistautumista. Trooppisempiin matkakohteisiin matkustettaessa rokotusohjelman ja malarialääkkeen tarpeen suunnittelu on aloitettava jo parikin kuukautta ennen matkaa yhdessä asiantuntijan kanssa. Malarian estolääkityksen tarpeellisuutta arvioitaessa otetaan huomioon toisaalta matkailijan malariariski ja toisaalta lääkkeiden haittavaikutukset, teho ja turvallisuus.

Kohdemaan lisäksi rokotteiden ja malarian estolääkityksen tarpeeseen voi vaikuttaamyös matkan luonne (esim. seikkailulomat). Suojautuminen hyttysen pistoilta kuuluu aina malarian ehkäisyyn, vaikka käytettäisiin estolääkitystä.

Tiesitkö, että rokotuksen voit ottaa myös osassa Avainapteekkeja –tarkista löytyykö rokotusmahdollisuus lähimmästä Avainapteekistasi.

 

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ MATKAILIJALLE

Lähimmän Avainapteekkisi yhteystiedot
www.avainapteekit.fi

 

Maakohtaiset rokotussuositukset
www.rokote.fi

 

Matkailijan terveysopas
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat

 

Lääkkeet ja reseptit ulkomailla, tietoa myös Schengen todistuksesta
https://www.kanta.fi/ulkomailla

 

Lääkkeiden tuontirajoitukset:
https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/tuontirajoitukset/laakkeet

 

Matkustusilmoitus
https://matkustusilmoitus.fi

 

Muistathan ottaa matkavakuutuksen, pakata mukaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin ja tehdä matkustusilmoituksen, erityisesti jos matkustat riskialttiille alueelle.

 

Schengen-maat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia,

Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi,

Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje