Nenä puhdistaa epäpuhtauksia

  • kunnossa_nena

Nenä tukossa? Syksy on nenävaivojen aikaa, on aivastelua, tukkoisuutta, kutinaa ja limaa, joka seuloo hengitysilmasta ei-toivotut ainesosat.

Nenän kautta hengitysilma kulkee sisään ja ulos. Nenä lämmittää, kosteuttaa ja seuloo sisään hengitettävää ilmaa. Myös haistaminen tapahtuu nenän kautta erityisen hajuepiteelin avulla, joka sijaitsee nenäkäytävän yläosassa.

Nenässä on kaksi nenäkäytävää ja näiden välissä on väliseinä. Nenäkäytävät ovat muhkuraisia kolmen kuorikon vuoksi, joiden avulla limakalvot pystyvät lämmittämään ja kosteuttamaan sisään tulevaa ilmaa. Limakalvot säätelevät prosessia supistumalla tai laajenemalla ja tuottamalla sopivan määrän limaa. Limakalvoilla on värekarvoja, jotka liikuttelevat limaa.

Limakalvojen tuottaman liman avulla nenä seuloo pois hengitysilmasta ei-toivotut ainesosat. Siitepölyaikaan seulottavaa on erityisen paljon, mikä näkyy runsaampana liman tuotantona. Tämän seurauksena joudumme nieleskelemään ja niistämään.

Yleisimmät nenän häiriöt ovat liiallinen vuoto, tukkoisuus, aivastelu ja kutina. Näitä voivat aiheuttaa lääkkeet, allergiat tai limakalvon liika rasitus. Talvella kuiva huoneilma aiheuttaa limakalvon kuivumista ja karstoittumista.

Kun nenä voi huonosti, emme voi hengittää kunnolla. Tästä seuraa esimerkiksi suun kuivumista, kuorsaamista ja sitä kautta väsymystä. Nenää kannattaa siis helliä pitämällä huolta sen limakalvoista ja ilman kosteudesta. Myös nenän hoito kosteuttavilla ja voitelevilla suihkeilla, allergisen nuhan hyvä hoito ja nenäkannuhuuhtelu edistävät nenän hyvinvointia.

Asiantuntija: Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mauri Koskinen, 
Terveystalo

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje